MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

7.9.2006

Naanleipä

Filed under: Eksotiikkaa,Leipää,Leivonta — Meri @ 14.02

Päivää jälleen. Eilen oltiin vuorostaan intialaisten ruokapatojen äärellä ja ensimmäistä kertaa Kanatikan (Chicken Tikka – tuo paradoksaalinen ruoka ;-) ), riisin ja raidan oheen syntyi naanleipää. Tosin ei vielä ihan täydellistä, mutta tiedän jo mitä tehdä ensi kerralla toisin.

Naan (8 leipää)

1 dl maitoa

1/4 pkt hiivaa tai 1/2 pss kuivahiivaa

1/2 tl suolaa

1 tl sokeria

1 dl maustamatonta jogurttia

4 dl vehnäjauhoja

2 rkl rasvaa taikinaan

2 rkl rasvaa voiteluun

Naaniin tarvitaan aikaa ja grillivastuksinen uuni.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, suola ja sokeri. Nypi toisessa astiassa rasva ja jauhot sekaisin. Lisää joukkoon hiivamaito sekä jogurtti. Vaivaa, kunnes taikinan on tasaista ja irtoaa reunoista, taikina jää melko löysäksi. Peittele kulho ja anna sille lähemmäs kaksi tuntia aikaa paisuttaa taikinaa, jonka pitäisi kohota kaksinkertaiseksi. (Tässä kohdassa itse oikaisin, tuli hieman tiivistä naania)

Kun taikina on kohonnut se jaetaan kahdeksaan osaan, joista pyöritellään palloja. Pallot painellaan pellille leivinpaperille litteiksi märin käsin, neljä leipää per pelti. Aika ohuita saapi tulla. Peitä leivät liinalla.

Kuumenna grillivastus, joka siis on lähes heti valmis ja TODELLA KUUMA. Ota palovaroitin pois päältä. Voitele ensimmäinen pelti leipiä vedellä ja laita uuniin ylätasolle. Paistumisessa menee vain hetki ja huom! leivinpaperi voi syttyä, tällöin sammuta. Kun leivissä on ruskeita pilkkuja, ota pelti ulos, käännä leivät ja voitele vedellä ja laita vielä uuniin. Valmiit leivät voidellaan margariinilla tai voilla ja kasataan odottamaan melko pikaista syöntiä. Laita palovaroitin takaisin päälle.

Tämä ohje oli Saara Törmän kirjasta Saa vaivata, älkää kertoko Saaralle. Ja taikinan vehnäjauhoista voi osan korvata ohrajauhoilla ja rasvana voi käyttää öljyä, tein pientä naanleipäohjetsekkausta verkossa. Ja toki maidon ja jogurtin voi korvata soija- tai miksei kai kauratuotteillakin.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress