MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

3.3.2007

Kokojyväleipä (3 päivässä)

Filed under: Leivonta — Meri @ 10.55

Otin seuraavan askeleen leipäleipurin urallani ja kokeilin Heidi Hautalan, Kaisa Lekan ja Janne Länsipuron Rehellistä ruokaa -kirjan inspiroimana sivun 71 Hitaampaa leipää. Laitoin kokeilun alulleen viime sunnuntaina, ja etenin kirjan ohjeiden mukaan seuraavasti.

Ennen uunia, kohonneina 

1. päivä

Sekoitin kulhoon 1 dl kädenlämpöistä vettä, 1 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 1 rkl hunajaa. Jätin kulhon pöydälle ja peitin sen liinalla.

2. päivä

Lisäsin seokseen 1 dl vettä ja 1 dl jauhoja.

Välivoitelu

3. päivä

Juuri kuplii. Lisäsin juureen jauhoja sen verran, että se on hieman kiinteämpää. Siiirsin sen jääkaapiin odottamaan leipomista. (Tässä vaiheessa voit siirtyä suoraan kohtaan 6. päivä, itse lykkäsin leipomista aikataulullisista syistä.)

4. ja 5. päivä

Taikinan alku lepää edelleen jääkaapissa, kannellisessa muovikipossaan.

Uunista ulos 

6. päivä 

Aamulla otan voimakkaan tuoksuisen juuren ja sekoitan siihen 5 dl vettä ja 5 dl jauhoja. Jätän sen pöydälle liinan alle 8-12 tunnin ajaksi. Illalla taikina on noussut ja kuplinut. Lisään siihen jauhoja n. 5 dl ja vaivaan sitä. (Lorautan ohjeen vastaisesti joukkoon myös pari ruokalusikallista oliiviöljyä, sillä en ymmärrä miten leipä syntyy ilman rasvaa. Myöhemmin tajuan, ettei rasva ilmeisesti kuulu tämänkaltaiseen hapanleipään.) Jaan taikinan kahteen osaan ja lisään toiseen n. 100 g kuivattuja, pilkottuja viikunoita sekä n. 1 dl hivenen murskattuja hasselpähkinöitä.

Valmis viikuna-hasselpähkinäleipä 

Toiseen lisään Samsaran Kruska-leivän malliin rusinoita, kuivattuja aprikooseja ja taateleita yhteensä n. 2 dl.

Valmis kruskaleipä 

Muotoilen taikinat leiviksi pellille ja annan niiden nousta ehkä puolisen tuntia.

Paista leipiä 175 asteisessa uunissa yhteensä tunnin ja 20 minuuttia (ohjeessa n. 1 1/2h). Välillä otan leivät ulos, voitelen pinnat siirappivesiseoksella ja käännän pellin, jotta leivät kypsyvät tasaisesti. 

Valmiit leivät voitelen vielä samalla seoksella ja annan niiden vetäytyä hetken. Leikkuu ja syöminki paljastaa, että kokeilu on onnistunut ja leivissä on juurileivän hieman hapan maku. 

Tosin, mikäpä leipä maistuisi pahalta, kun se kuorrutetaan kylmäsavulohella ja gari-inkiväärillä. 

Herkku 

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress