MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

9.4.2007

Spelttiä, taateleita ja kookosta

Filed under: Leivonta — Meri @ 11.51

Pikkukeot
Rosmariinin klassikkokeksipostaus palautti mieleen vanhan tutun kauralastun, jota tosiaan suotta ylenkatsotaan. Kuten Pastanjauhajien kommenttiosiossa mainitsinkin, Saa vaivata -kirjan lisävinkki perinteisiin lastuihin on valmistaa pienten sijasta esim. kaksi tai neljä isoa lastua, jotka sitten toimivat jäätelökakun (hedelmiä, marjoja, kermaa, rahkaa, suklaata… voihan näihin lykätä mitä vain) pohjana ja kattona. Tällöin keksit pitää tasoitella pellille valmiiksi litteiksi, sillä suuret kasat eivät leviä niin vain. Lisäksi on hyvä idea painella vaikka toiseen isoon lastuun heti sen tultua uunista veitsellä palan viivat, niin kakku on sitten helpompi leikata.

Itse lähdin tuotekehittelemään reseptiä maukkain, mutta viilausta vaativin tuloksen. Maku oli näet ihana, mutta minun kasanipa eivät levinneet sitten lainkaan. Onneksi kokeilin myös valmiiksi litteää versiota, joka tuli siis uunista ihan nättinä. Liekö ruisjauho ollut sen verran painavampaa kuin vehnä vai kekokoko liian suuri, en tiedä.

Kookos-spelttilastut taateleilla (n. 16 pientä keksiä)

  • 1,5 dl isoja speltti-hiutaleita
  • 0,5 dl kookoshiutaleita
  • 50 g voita
  • 1 rkl siirappia (lisäisin hivenen)
  • 1 rkl ruisjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • pari kuivattua taatelia
  • kananmuna

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä jonkin verran. Pilko taatelit rusinankokoisiksi paloiksi ja sekoita niihin ruisjauho, etteivät jää yhteen kasaan. Sekoita taatelijauhoon speltti- ja kookoshiutaleet sekä leivinjauhe. Riko muna ja sotke siihen siirappi. Lisää kaikki sulaan voihin ja nostele sekaisin. Tee pellille pieniä kekoja taikinasta ja painele kostein käsin litteiksi kekseiksi. Paista uunin ylätasolla kunnes lastut ovat kauniin ruskeita, ehkä viitisen minuuttia.

Suurlastu

Kuten sanottu, lisäisin hieman siirappia tuomaan makeutta sekä vielä hippasen suolaa. Speltti ja ruis tuovat kekseihin muhevan maun ja taatelit ja kookos sopivat erinomaisesti yhteen. Taateliset kohdat olivat sopivan makeita. Myös joihinkin kauralastuihin kuuluva loraus (~2 rkl) kermaa voisi tuoda näihin kaivattua kosteutta.

1 Comment »

  1. Tuli vaan mieleen vielä mainita, että näihin voisi siis soveltaa hyvin erilaisia leseitä ja hiutaleita aika vapaasti, tosin tuota leviämisasiaa harkiten. Ja jauhoja. Olisi ollut kaapissa spelttijauhoakin, mutta teki mieli laittaa ruista. Ruisleseet voisivat sopia kookoksen tilalle, jos taatelit korvaisi vaikka kuivatuilla karpaloilla.

    Comment by Administrator — 9.4.2007 @ 8.58

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress