MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

15.4.2007

Juustokuu eli vuohelle töitä (vuohenjuustopiirakka)

Filed under: Leivonta,Piiraat,Sieniä — Meri @ 20.39

vuohenjuustopiiras

Olin luvannut valmistaa suolaisen piiraan tämän sunnuntain perhelounaalle, jota siis nautitaan vanhempieni hoteissa. Lupaukseni takana oli himo päästä testaamaan Vapun vuohenjuustopiirakka, jota en ole itse päässyt edes maistamaan. Alkuperäinen ohje taitaa olla Etiketistä, mutta sitä on sittemmin muokkailtu sekä Vapun että tänään itseni toimesta.

Koska kunnianhimo kasvaa kokkaillessa, valmistin piirakkapohjankin pidemmän kaavan mukaan eli aloitin jo eilen. Noudatin nöyrästi Deininin Goat Cheese, Asparagus & Mushroom Tartin versiota pohjasta kyseltyäni ensin hieman hölmöjä “pavuista”. Sekä pohja että piiras olivat jumalaisia, ainoa ongelma oli, että seitsemälle syöjälle piirakkaa oli vähän liian järkevä määrä, enemmänkin olisi syöty. Kertaan alla vielä Deininin pohjaohjeen, niin tuleepa samalla suomennos.

Vuohenjuustopiiras

Pohja

  • 100 g voita
  • 2,5 dl jauhoja
  • 3 rkl kylmää vettä

Valmista taikina edellisenä päivänä. Pilko voi pieniksi paloiksi ja viilennä. Mittaa kulhoon jauhot ja ropsauta voikuutiot päälle. Nypi taikina tasaiseksi ja lisää vesi. Sekoittele hellästi haarukalla, kunnes taikina koostuu. Siirrä taikina kelmulle ja muotoile siitä pallo. Paina se sitten pyöreäksi levyksi ja kiepauta kunnolla kelmun sisään. Anna levätä jääkaapissa yön yli.

vuohenjuustopiiras2

Seuraavana päivänä ota n. 27cm halkaisijan piirakkavuoka esiin ja voitele öljyllä, voilla tai älä ollenkaan. Nosta taikina jääkaapista ja kaulitse se kevyesti jauhotetulla voipaperilla (tms.) pyöreäksi ja ohuehkoksi levyksi. Siirrä levy piirakkavuokaan käyttämällä aluspaperia kumoamiseen. Painele taikina vuokaa ja leikkaa mahdolliset ylimäärät pois reunoilta. Peitä foliolla ja täytä folioitu vuoka jollakin, joka ei pala ja estää reunojen valumisen. Itse käytin pussillista puuroriisiä. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa 30 minuuttia.

Ota vuoka uunista ja poista painot sekä folio ja ota riisit talteen seuraavaa käyttökertaa varten. Paistele pohjaa vielä lisää, kunnes se on saanut kullankeltaisen värin. Ota se odottamaan lopullista täyttymystään.

Täyte

  • 300 g pehmeää vuohenjuustoa (2 prk, itse käytin toisen normin ja toisen kevytversion)
  • 2 dl kevytkermaa (Flora Kevyt ja paksu 4% toimi)
  • 2 munaa
  • tuoretta basilikaa tai muuta yrttiä
  • suolaa, mustapippuria
  • 100 g siitakesieniä
  • 5 tl pestoa
  • n. 1 dl murskattuja saksanpähkinöitä
  • reilusti silputtua rucolaa

Paista pilkotut sienet kuivalla pannulla. Kaada ne toiseen astiaan ja sekoita joukkoon rucola, pesto ja pähkinä. Ota toinen astia ja sekoita siinä loput aineet, eli vuohenjuusto, munat, kerma, tuoreyrtti ja mausteet. Levitä sienisekoitus piirakkapohjalle ja kaada päälle vuohenjuustoseos. Paista uunissa 175 asteessa ehkä 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja alkaa hivenen lohkeilla (ks. kuva 2). Kun piiras on saanut hetken jäähtyä, paahda sen päälle kourallinen pinjansiemeniä ja valuta sille hunajaa. Suorita muiden syöjien hurmaus!

2 Comments »

  1. Näyttääpä makoisalta tämäkin piirakka! Vuohenjuusto + pinjansiemenet + hunaja on varmasti ihan huippuyhtälö…

    Comment by deinin — 16.4.2007 @ 19.40

  2. Oi se oli samettisen pehmeää makujen sinfoniaa 😛 Yhtälö todella toimii. Muistaakseni Keittokomeron Sohvi joskus pohti näitä lyömättömiä ruokapareja, täytyisi varmaan uhrata jossain välissä hetki ja laittaa oikein ylös kaikenlaisia kunkkukomboja.

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 16.4.2007 @ 20.46

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress