MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

21.4.2007

Karjalaiset ruissipsit

Filed under: Herkut,Napot — Meri @ 13.32

Näitä tehtailee ainakin Gringa Suomisopassaan nimellä ruisnapit, itsekin olen suunnitellut siitä saakka kun kävin Vatruskoista viipurinrinkeliin -ruokakurssin ja opin tekemään piirakkoloita. Nyt sitten aamupuhteiksi aloin puuhaan kun on hotsittanut jo muutaman päivän. Melko nopeaa ja äärimmäisen herkullista! Tästä kuoritaikinan määrästä tulee jo tosi iso satsi, itse tein puolikkaan taikinan ja siitäkin laiskana jaksoin vääntää vain kaksi pellillistä sipsejä eli 40 kappaletta.

ruissipsit2
Kuoritaikina

 • 2 dl vettä
 • 1 dl vehnäjauhoa
 • 3-3 1/2 dl ruisjauhoja
 • hiven suolaa
 • (1 rkl öljyä)

Sekoita ainekset keskenään ja vaivaa taikinaksi. Muovaa taikinasta tanko ja jaa se useaan osaan. Kun taikinaa kaulitaan ohuttakin ohuemmaksi, pienet erät ovat suotavia jotta taikina pääsee pyörimään eikä repeile. Laita muut taikinaosat esim. kannelliseen kulhoon. Pyöritä palasesta pallo ja painele se littanaksi. Kauli kakkara jauhotetulla pöydällä niin ohueksi kuin pystyt ilman että se repeää. Ota taikinasta jollain muotilla sopivia pyöryläpaloja ja laita pellille. Itse käytin desin mittaa.

Paista valmiita pyörylöitä uunissa niin kuumassa kuin uunista irtoaa, omani venyy 300 asteeseen. Vahdi tarkkaan, jottet tee kuten minä aina teen, eli polta ensimmäistä pellillistä. Voitele kypsät pyörylät voilla molemmilta puolilta ja rouhi sipsit menemään ihan pelkiltään tai juuston ja levitteiden kanssa. Vuohen gouda sai sipsit sulamaan suussa… Onneksi molempia on vielä jäljellä! Alla olevassa kuvassa näkyvän levitteen ohje seuraa myöhemmin. Pysy kanavalla!
ruissipsilevite

7 Comments »

 1. Oijoi, noiden täytyy olla makoisia 😀 Kamala, kun koko ajan tekisi mieli vain kokeilla kaikkea uutta! No näitä nyt ainakin kokeilen… Hyvä muuten, kun sanoit siitä haastiksesta. Minä jo unohdin sen ilmoittaa! Nyt täytyy lähteä Wanhanajan kevätkarkeloihin, olisipa siellä hyviä ruokia 😛

  Comment by Sohvi — 21.4.2007 @ 15.54

 2. Noi on niin törkeän makoisia, että vaikka sipsit sinänsä ei ole mun mieleen, niin näitä en voi lainkaan vastustaa vaan kohta on kaik muulin mahassa 😀 Ja näiden raaka-aineet nyt on ainakin niin edulliset, ettei sen takia tarvitse arpoa kokeilisiko. Itselläni joskus hieman rajoittaa (tai ainakin käy mielessä että onko varaa) kokeilua erityisen hintavat tuotteet.

  Ja HUH ettei vaan mee kisat sivu suun! Toivottavasti Wanhanajan karkeloista hyötyy koko ruokablogikunta kun tuot sieltä ihanat ideat jakoon 😛 Itsekin matkaan kohta tupareihin, joiden suhteen on samanlaisia odotuksia, yksi tulijoista kun on nimittäin erikoistunut japanilaiseen keittiöön asuttuaan siellä vuosikausia. JÄNNÄÄ.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 21.4.2007 @ 16.59

 3. Heippa! Meillä on taas kone kuosissa, mutta omistajalla pää kainalossa :S Silti pitää kiertää kaikki ruokablogit, koska vieroitusoireet kävivät pahaksi 😀 Kokeilin näitä sipsejä viime viikolla ja ihastuin heti. En tykkää tavallisista sipseistä nimeksikään, mutta nämä olivat herkkua! Jätin vielä tuon voisulan pois ja tein dippikastikkeeksi ihan normi kermaviilisoosia. On varmasti miljoona kertaa terveellisempiä kuin kaupan perunalastut. Joko on vappuherkkuja suunnitteilla?

  Comment by Sohvi — 27.4.2007 @ 12.19

 4. Eikös viekin ruoanrakastajan sydämen mennessään! Itsekin menetin omani. Juu jos vielä voinkin poistaa niin avot on silkkaa elämäneliksiiriä näiden popsinta 😀

  Vappuaatoksi ollaan menossa kyläilemään ja olen pohdiskellut, josko sinne veisi jotain, mutten ole tullut mihinkään tulokseen vielä. Paraikaa paahtuu munakoiso uunissa moutabelin/m’tabbalin uusintakierrosta varten, tällä kertaa kaupan tahinilla. Kyllä sitä jotain hotsittais kehitellä kun oikein luvan kanssa sais kekkereitä varten 😛 Vappupäivän piknikille tietty kans. Just kaivoin pari keittokirjaa pöydälle että josko niistä.

  Hienoa että oot bäk! Toivottavasti for good. For good food. /puujalka/ 😉

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 27.4.2007 @ 16.12

 5. […] ja pistimme pystyyn carpet piknikin. Suppea köökkini täyttyi kokeista ja kuumuudesta, kun ruissipsejä pulikoitiin perinteisesti ja […]

  Pingback by MonkeyFood » Tervetuloa kesäkuu (hummus) — 28.10.2007 @ 10.44

 6. […] yhteydessä vielä mainostan kun tuli kommenttiloorassa puheeksi, että karjalaiset ruissipsit on aatelisruokaa! Ja niin helppoja. Olen itsekin ihan unohtanut ne […]

  Pingback by MonkeyFood » Sik-sak-sokkelo! — 26.6.2008 @ 19.48

 7. no kyllä näyttää mielenkiintoiselta. ja tietysti kokeilunhalu herää… onneksi on kesäloma koko perheellä niin kerkiää!

  Comment by hyppysellinen — 26.6.2008 @ 19.59

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress