MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

11.6.2007

Uunipaahdetut tomaatit ja pari sanaa salaateista

Filed under: Napot,Sallad — Meri @ 16.06

tuoretomaatit

Vaikka otsikko siihen viittaakin, en nyt puhu omasta nahastani ja punerruksesta, huolimatta siitä, että aurinko onkin viime ajat käynyt melkein uunista. Ihan oikeita tomaatteja oli ja sähköuunin uumenissa. Idea on Vapulta, joka omassa blogissaan briiffaakin tomaattien tekotavan. Itse tein lauantain kekkereissä saamieni summittaisten ohjeiden mukaan. Ko. juhlissa siis päästiin näitä ihanuuksia nauttimaan, kuten montaa muutakin herkkuva.

uunitomaatit

Tässä ohje sellaisena kuin minä näitä tein, Vappu lisäsi valkosipulin vasta jälkeenpäin ja paisteli hippasen eri tavalla. Tässä versiossa valkosipuli siis ottaa myös aika tavalla paahtoa itseensä, omaan makuuni sopii.

Uunipaahdetut tomaatit (kahdelle)

  • keltaisia luumutomaatteja (3 kpl)
  • suomalaisia tomaatteja (2 kpl)
  • oliiviöljyä
  • suolaa, pippuria
  • viisi valkosipulinkynttä

Laita uuniin sen verran pökköä pesään, että jaksaa lämmitellä itsensä 150-asteiseksi. Halkaise tuoreet tomaatit ja asettele ne pellille leikkuupinta ylöspäin. Roiski tomaateille reilusti oliiviöljyä ja rouhi päälle pippurit ja suolaa. Murskaa valkosipulit veitsellä rouheaksi hakkelukseksi ja ropsauta sopivasti jokaisen tomaatinkutaleen päälle. Iske uuniin ja paahtele sellaiset kaksi ja puoli tuntia. Poista kuumasta ja anna jäähdytellä.

salaatissa

Syö sellaisenaan antipastona tai sovella vaikka pastaan tai salaattiin. Itse ryöpytin samaan salaattiin jäävuorisalaatti-kurkku-tuore basilika – pedille grillattua kanaa, tuoretta ja uunipaahdettuja tomaatteja, parmesanlastuja ja öljyssä ja suolassa pannulla paistettuja maalaisleipäkrutonkeja. Kostutin pohjan sinappi-balsamico-öljy-kastikkeella. Jos oikein haluaisi optimoida, tuoreen tomaatin vaihtaisi rapeaan paprikaan ja kastikkeen jogurttipohjaiseksi.

Ja vielä muutama idea salaatteihin, jotka itse olen kokenut hyviksi. Grande Grillissä nauttimani kanasalaatti palautti mieleen ruokakaupoissakin myytävän paahdetun sipulin, joka on erinomainen salaattien maustaja. Maustajana toimivat hienosti myös suolatut ja paahdetut pähkinät ja siemenet, ilmankin paahtoa tietysti. Uusimpana hankintana omassa kaapissa ovat hampunsiemenet, joilla on upeat ravintoarvot. Jos näiden käyttöön kokkauksessa on muuten hyviä ideoita, antakaas ilmi! (Kuvassa myös tumma hampunsiemensuklaa, en tykännyt.)

hamppu

Oliivit, juustokuutiot, vuoltu parmesaani, krutongit, avokado, hillosipulit, tuoreet yrtit ja dukkahit ovat tietysti ihania nekin sallaadeissa, samoin kuin paahdetut tai paistetut tomaatit, herkkusienet, munakoiso ja muut kasvikset. Itse en aina jaksa sekoitella kastiketta, mutta poikkeuksetta rouhin joukkoon suolaa ja pippuria. Proteiininlähteinä toimivat kanan lisäksi lohi, tonnikala, tofu, juustot (rae-!), savukalat, kalkkunaleikkeet ja tottakai pähkinöistäkin mokomaa irtoaa.

kanasalaatti2

Minimiittiimme lauantaina tein klassisen mozzarella-tomaatti-basilikasalaatin lisäksi kanasalaatin, jossa oli grillattua broileria, paprikaa, kurkkua, avokadoa ja paahdettuja ja suolattuja cashew-pähkinöitä. Ä-LYT-tömän hyvää! Ja aiemmin tekemäni butternut squash Jamien ohjeella päätyi sekin seuraavana päivänä kylmänä salaatin keskiöön, ei voi valittaa. Itse en valitettavasti voi syödä hedelmiä samaan syssyyn muun ruoan kanssa, joten siksi hedelmäisten salaattiohjeiden puute. Vaan muutoin kaikenlaiset salaattiajatukset jakoon! Teillä niitä varmasti on. 🙂

kanasalaatti

5 Comments »

  1. Mulla ei oo mitään kovin originelleja salaatti-ideoita, mutta tässä muutama lemppari (kaikissa mun normaali salaattipohja, eli salaatti, kurkku, paprika):

    – vuohenjuusto, artisokka, aurinkokuivattu tomaatti, vihreä oliivi, rosépippuri (sopii aivan tajuttoman hyvin salaatteihin)
    – kuskus, mozzarella, omena (Golden delicious), tomaatti (aurinkokuivattu ja/tai tuore), basilika (sitruunamehua)
    – halloumi, paahdettu pinjansiemen, basilika (muuta ei vaan tartte, on niiiiin hyvää just näin)

    Kastikkeena toimii kaikkiin oliiviöljy, balsamico ja rouhittu mustapippuri. Harmi, ettet saa noita hedelmiä syödä, muuten tekisin sulle joku kerta tota mozzarellasalaattia. On aivan tosi hyvää. Ehkä voisit joskus pikkaisen maistaa?!

    Comment by hansus — 12.6.2007 @ 22.26

  2. Maistaa voi vähän aina, jopa lihaa! 😀 Sekös kavereita naurattaa… rosépippuri on loistovinkki, itselleni meinaan totaalisen tuntematon. Muistaakseni Meri-Tuulinkin suosikki, joskaan en oikein tiedä, onko se plussaa vai miinusta. Ehkä kuitenkin värähtää lämmön puolelle kun onhan sillä erinomaisia ohjeita ja kerta Rosmariinikin tykkää ja se kyllä tietää mistä puhuu. 🙂 Ja itse olen huvipuistosalaatin suurin fani.

    Toisin sanoen kaikki yhdistelmät kuulostaa kyllä siltä, että tulen mielelläni hieman MAISTAMAAN jos kokkaat 😀 Artisokkaa en muuten ole myöskään kotiini ostellut, meinaatko sitä purkissa olevaa?

    Comment by ylimuuli — 12.6.2007 @ 22.41

  3. On ollut niin kiire töissä, etten muka ole ehtinyt netissä käydä ollenkaan. Pahoittelen, että tämä vastaaminen aina kestää niin kauan.
    Rosépippuri on tosiaan aivan loistavaa salaatissa! Osta kokonaisia pippureita ja murskaa vähän pienemmäksi rouheeksi joko morttelissa tai sormin, niin kuin minä teen.
    Meinaan juurikin sitä purkkitavaraa. Niissäkin on isoja eroja, kannattaa ehdottomasti ostaa öljyisessä marinaadissa olevia. Ne on paljon parempia, kuin suolavedessä lilluvat ja marinadi toimii balsamicon kanssa salaatinkastikkeena mainiosti.
    Kuskusista vielä sen verran, että se pitää osata maustaa oikein, muuten se ei oikein maistu miltään. Itse en oikeastaan sitä purkin ohjetta noudata ollenkaan, vaan laitan jo keitinveteen oliiviöljyä ja paaaljon mausteita. Näin kuskus oikein imee itseensä ihanasti makua. Sitä voi syödä ihan sellaisenaankin, jos ei muuta kaapista satu löytymään, on se sen verran hyvää.
    Ollaan muuttamassa sinne sun kotinurkille, tule ihmeessä joku päivä syömään meille! On kyllä ihan käkikellon kokoinen koppi, mutta ehkä me sinne mahdutaan. 🙂

    Comment by hansus — 14.6.2007 @ 21.25

  4. Tulen syömään! Ja vastavierailukutsukin näin asetettakoon. 🙂 Mattopiknik!

    Tänään jo shoppasin roseeta kaupasta, kiitos vaan. Ja kuskus on kyllä mustakin hyvää, ite usein oion ja pistän keitinveteen liemikuutiota. Laiska kokki 😉 Ja öljyä tai joskus jopa voita sitten, se se tekee eetvarttia 😛

    Eikä tänne ole kiirus lainkaan, piipahdat aina kun on sopivasti väljää aikaa köökissäin. On niiiiin mukavaa kun saapi kommentteja 🙂 Nyt sunnuntaihin saakka liesussa mutta sitten TAAS!

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 14.6.2007 @ 21.40

  5. Kiitos kutsusta, varmasti tulen/tullaan! Meillä on se ruokailtama muutenkin vielä järjestämättä. Kesä on varmasti sulle kiireistä aikaa, mutta koitetaan jostain löytää hetki myös syöpöttelylle. Mums. Mun pitää muuten tehdä sinne vielä marinoitua mozzarellaa. On ihan sika hyvää. 🙂 Röyh.

    Comment by hansus — 14.6.2007 @ 23.41

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress