MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

12.6.2007

Tein ite parempaa (pistaasikakku)

Filed under: Banaani,Cake&Cookies,Herkut,Leivonta,Nuts! — Meri @ 7.51

pistaasikaakunpala

Eilenpä eilen tartuin vihdoin viimeisimpään Maku-lehteen, joka jo aikanaan postiluukustani kolahtaessaan herätti heti huomiota kotikokkaaja 2007 -loppusuorallaan. Numerossa esiteltiin kotikokkaajaehdokkaiden jälkiruokia. Ohjeiden perusteella kävin välittömässä äänestämässä ehdokasta numero 3, joka on röykkäläisen Kirsi Pietikäisen.

Jo kuva on houkutteleva, ja ainesluettelon pistaasit, banaani ja rahka ovat apinan mieleen. Kilpareseptin nimikin on oiva; Tee ite parempaa. No, en tiedä onko minun versioni parempaa, pieniä muutoksia siinä sattuman johdosta on, mutta ainakin se on ihan tolkuttoman hyvää. Jäähtyneenä testattu, jääkaappikylmänä testaan vielä tänään ja tulen raportoimaan.

Pistaasikakku (4-6 annosta)

Pohja

  • banaani
  • 100 g ruiskeksejä (käytin ruis-Digestivejä)
  • 2-3 rkl sulaa voita

Täyte

  • 2 valkuaista
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 prkl (250g) rahkaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl pistaaseja murskattuna
  • 1/2 tl rommiaromia (tai appelsiinin kuorta raastettuna)
  • 3 rkl vaahterasiirappia (alkuperäisessä ohjeessa tulee rahkan sekaan, itse unohdin ja valutin annoksen päälle aina hippasen)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pitkä leipävuoka ja pilko banaani vuokaan nopan kokoisiksi kuutioiksi. Murustele keksit hienoksi muruksi ja kaada vuokaan. Heivaa vuokaa ees-taas ylös-alas, kunnes banaanit ovat “paneroituneet”. Valuta voisula vuokaan.

Vatkaa valkuaisia, kunnes ne kovettuvat vaahdoksi, joka pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi mukkelismakkelis. Pidä vatkain käynnissä ja lisää sokeri vähitellen. Vatkaa, kunnes seos on hohtavaa ja jämäkkää, useita minuutteja. Sekoita eri astiassa rahkaan vaniljasokeri ja rommiaromi, halutessasi myös vaahterasiirappi. Kääntele marenki rahkaseoksen joukkoon ja peittele komeudelle banaani-ruispohja. Ripota murskatut pistaasit pintaan ja paista n. 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Ainakin tuoreena sulaa suussa!

pistaasikakku

Jaa niin, tässä vaiheessa lorautin itse sitä vaahterasiirappia kaakulle. Luulen, että jos olisin sotkenut sen ohjeen mukaan rahkaan, olisi kakusta tullut turhan makeaa, mutta kustas sen tiedän. Tehkää kuten parhaaksi näette. Kunhan teette. Alkuperäisessä ohjeessa siis rommiaromia ei myöskään ollut, vaan unohdinpa kaupasta appelsiinin niin sovelsin. Aijuu, jos kellään on makoisia ohjeita, joissa voipi hyödyntää tuota vaahterasiirappia, vinkatkaa! Jonkun blogissa keskustelinkin joku aika sitten ko. tuotteen hankinnasta, mutten pölökkypää muista missä.
Ja vielä yksi kuva 😛

pistaasikakunpala

13 Comments »

  1. Näyttää taivaalliselta, koska oon aina ollut hulluna pistaaseihin. Täytys ehkä tehdä joskus, tosin kerkeän varmaan napostella kaikki pähikinät ennen kakun valmistumista. 😀

    Comment by Lotta — 12.6.2007 @ 19.52

  2. Se on taivaallista! Avainsana pistaasien suhteen on unohtaa murskata ne etukäteen, eli kun niiden vuoro vihdoin tulee, avataan pussi ja paniikissa revitään sormet verillä kuoria auki ja pilkotaan veitsellä yrittäen samalla väistellä osumasta omiin sormiin sen suuremmin 😀 Ei meinaan ehdi ihan hirveesti pistellä niitä ohi poskeensa 😉

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 12.6.2007 @ 20.13

  3. Heh! 😀 Sun blogi on muuten mulle aika uusi tuttavuus, mutta kyllä mä silti olen jo vähän ehtinyt stalkkeroida sun kokkailuja. 😉 Sun rempseä huumorinkukka kukkii todellakin jutuissa, niitä on kiva lukea. 🙂

    Comment by Lotta — 12.6.2007 @ 22.16

  4. Oi tervetuloa vaan sitten mankin köökkiin! Hauska kuulla, että jututkin on mukavia lukea, sitä aina keskenään arpoo jotta onko niistä kellekään iloa tai kuinka paljon ihmiset jaksavat niitä edes lukea. Joskus kukka kukkii kuin itsestään, toisinaan on kovin puiseva olo. Vaan voittopuolisesti ollaan täydessä terässä 😉 Ja kävijöiden kommentit on selkeetä kanankakkaa juttusuonelle ja kokkiblokkauksen suola!

    Comment by ylimuuli — 12.6.2007 @ 22.44

  5. Kanadalainen poikaystäväni opastaa: vaahterasiirappia laitetaan kaikkeen: jäätelöön, lättyjen päälle, puuroon (maitoa, vaahterasiirappia sekä fariinisokeria), kahviin, kotitekoiseen grillauskastikkeeseen, sweet & sour -kastikkeeseen… you name it.

    Tässäpä vielä perin erikoinen ohje:

    tarvitset:
    puhdasta lunta
    lämmintä vaahterasiirappia
    puinen tikku/ lusikka

    Pirskota vaahterasiirappia lumen päälle. Kieritä tikulle tai lusikalle ja syö. Kuulemma kuin toffeeta!

    Comment by neitilumi — 13.6.2007 @ 7.00

  6. o_0 Kai se on sitten uskottava ja alettava kokeilla. Voi kai sitä käytellä normaaliin tapaan sokereiden korvikkeena varmaan suolaisissakin ruoissa? Mutta siis KAHVIIN?! Tätä kokeilen kohta aamusumppiini. Täytyy keitellä ekstrakupillinen ettei mee päivä vinkuraan ;-D Ehkä tää menis tofumarinadiinkin, hirvee surina käy kun aivot alko raksuttaa.

    Kiitos siis, neiti Lumi, kun sysäsit aivomyrskyn aluilleen! Toffeelunta saapi (onneksi) vielä hieman odotella, mutta sen eksoottisuuskerroin on mieletön, kannattaa siis olla kärsivällinen.

    Comment by ylimuuli — 13.6.2007 @ 7.53

  7. JUURI kolahti uunituore Maku-lehti postiluukusta häiritsemään opinnäytetyön tekoani ja kertoo, että pistaasikakku eli “Tee ite parempaa” on saanut hopeaa kotikokkaajakisassa! Ei turhaan.

    Comment by ylimuuli — 13.6.2007 @ 8.47

  8. Jossain Laura Ingalls Wilderin kirjassa tehdään tuollaista vaahterasiirappilunta. Muistan lapsena ajatelleeni että voi pojat kun saisi joskus maistaa.

    Ja kiiiiitos pistaasikakkuohjeesta! En yleensä koskaan leivo mitään makeaa mutta tätä on varmaan pakko testata. Näyttää ihan mielettömän hyvältä.

    Comment by Anni — 13.6.2007 @ 9.50

  9. Vaahterasiirappilumi on sou nekst talvi! Täytyy muistaa. Jääköön talvi 2007-2008 historiankirjoihin sinä aikakautena, kun vaahterasiirappilumi satoi Suomeen. Jos tänne etelään nyt mitään lunta enää saadaan.

    Tämä on kyllä sen sortin kaakku, että maistunee sellaisillekin, joiden kahvileipähammas ei niin kovin kolota. Eilen opinnäytetyöpartnerini sai kunnian napostaa viimeisen palan ja piti kovasti, vaikka arpookin jatkuvasti tykkääkö banaanista vai nou. Että ainakin jos tykkää niin ei tämä pahasti metsään voi mennä 🙂

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 13.6.2007 @ 10.39

  10. Maltilla kannattaa sitä vaahterasiirappia sinne kahviin kuulemma! Pieni määrä riittää kun se on kuitenkin niin makeaa.

    Vielä vinkki:

    “Drink straight from the bottle. I would!”

    Comment by neitilumi — 14.6.2007 @ 8.30

  11. Maltilla laitoin, en yleensä välitä makeasta kahvissani lainkaan. Mutta ihan hyvä maku, sopisi vielä jokin kerma päälle tai jäde 😛 Harvoin tulee tehtyä herkkukahveja, mutta kyllähän ne joskus maistuis. Ja kuten uusimmasta postauksesta huomannet, vaahterasiirapin käyttö alkaa luonnistua. 🙂

    “Thanks for the tip! Please bail me out when I’ll be caught for raging in the sugarrush.”

    Comment by ylimuuli — 14.6.2007 @ 9.15

  12. Hyvä Ylimuuli tai muut pistaasikakkukokit, olen päättänyt tarjota tätä herkkua lauantain juhlissa ja siis tehdä ekaa kertaa. Nyt meinaa iskeä tenkkapoo, kun en löydä muita kuin suolattuja pistaaseja! Tietääkö joku, mistä saapi suolaamattomia semmoisia vai sopiiko tähän suolatut jotenkin jekulla tavalla? Auttakaa pliide!

    Comment by MissJenny — 3.12.2009 @ 22.47

  13. MissJenny, suolattomia pistaaseja saa muistaakseni ainakin Ekolosta ja Punnitse ja säästä -kaupoista, Hakaniemen hallista ja kai Ruohonjuurestakin sekä osasta etnisiä kauppoja. Varmaan myös Stokkalta tms. erinomaisen valikoiman ääreltä. Mutta itse olen tehnyt kakkua ekan kerran kyllä suolaisilla pähkinöillä, suolaisen ja makean liittohan on tunnettu 😉 Toimii hyvin niinkin! Toivottavasti menestyt 🙂

    Comment by ylimuuli — 4.12.2009 @ 6.28

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress