MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

24.6.2007

Lihiksii

Filed under: Arkiruoka,Överi,Leivonta — Meri @ 18.46

Olin jo pitkään lupaillut armaalle parmaalle ruokaseuralle, että jonakin kauniina päivänä IHAN VARMASTI pyöräytän lihapiirakoita. Sanasta miestä, sorkasta muulia, eilen oli (juhannus-)päivä jolloin yhdeksän (7/2 liha/soija) tuoretta lihapiirakkaa sai hetkensä feimeissä. Kun ei ole syönyt lihaa kahteentoista vuoteen kehittyy eräänlainen lihisvaje. Sitä sitten lähdetään täyttämään soijarouheversiolla ja ollaan ekstaasissa. Ei lihiksii tarvii hävetä, ne on ihan törkeän hyviä! Soijallakin. Eikä edes vaikeita!

lihiksii

Ohje on Makusta, hyvänmakusta. Sai ekselentit arviot Lihansyöjältäkin. Eka kerta muuten, kun ihan isseksein ja keskenäni ilman kokenutta apua UPPOPAISTOIN. Taas on menty yhen esteen yli.

Lihikset eli lihapiirakat (n. 8kpl)

 • 3 dl maitoa
 • 25 g hiivaa
 • 1 rkl öljyä
 • 1 rkl sokeria
 • 1/2 rkl suolaa
 • n. 7 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä maito, murenna siihen hiiva. Lisää öljy, sokuri ja suola. Alusta jauhot joukkoon vähitellen, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhostaan. Peittele liinalla ja jätä kohoamaan kolmeksi vartiksi. Sitten täyte!

Lihatäyte

 • 0,75 g puuroriisiä
 • 1 sipuli
 • 300 g jauhelihaa
 • 1/2 rkl viinietikkaa
 • 1/2 rkl sinapinsiemeniä
 • vajaa 1 tl suolaa
 • vajaa 1 tl sokeria (laittaisin reilummin, pidän makeasta lihistaikinasta)
 • vajaa 1 tl pippuria (mausta+valko)

Keitä riisi kypsäksi. Kuori ja silppua sipuli, kuullota öljyssä pannulla. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta ja sotke joukkoon riisi. Maistele, mausta lisää jos tarvis. Anna jäähtyä.

Soijarouhetäyte (oma sovellus)

 • muuten kuten edellä, mutta korvaa jauheliha kana- tai kasvisliemessä turvotetulla tummalla soijarouheella
 • …laita vähän vähemmän riisiä
 • …mausta täytettä lihaversion mausteiden lisäksi tujauksella ketsuppia (erinomainen soijarouheen maustaja)

Takaisin taikinan pariin. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa kahtia ja molemmat osat vielä neljään palaan. Pyöritä palat palloiksi ja kauli halkaisijaltaan n. 15 cm soikioiksi. Älä kauli liian ohuiksi tai isoiksi.

lihistäyte

Jaa täyte letuille, n. 2 rkl per lätty. Tasoittele täytettä ja voitele letun reunat vedellä. Käännä lettu puolikuuksi ja painele hyvin kiinni. Rypytä vielä reunat haarukalla kuvan malliin. Nosta jauhotetulle alustalle liinan alle kohoamaan.

käärö

OTA ESIIN KATTILANKANSI ja SAMMUTUSPEITE.

Kuumenna 0,5 – 1 litra öljyä (esim. rypsi-) paksupohjaisessa kattilassa (se kattila, johon esiin ottamasi kansi sopii) n. 180-asteiseksi. Minullakaan ei ole mittaria. Kokeile siis pienellä palalla taikinaa. Jos pala alkaa poreilla heti ja nousee pintaan, öljy on sopiva. Jos öljy syttyy palamaan, tukahduta tuli asettamalla kattilankansi päälle.
öljyssä

Pistele piirakat haarukalla. Laske piirakka kerrallaan öljyyn reikäkauhalla tms. Paista kerrallaan yksi tai kaksi piirakkaa, minun kattillaani meni aina vain yksi ja jotkut isommat nekin kurpallaan. Ei haittaa mitään! Varsinkaan makua. Anna paistella ja käännä, kunnes molemmat puolet ovat ottaneet itseensä hyvän lihiksenkultaisen värin. Nosta pois öljystä.

Paistettuasi kaikki piirakat syö ne sinapin, ketsupin ja vaikka kurkkusalaatin kanssa. Chipotle Tabascokin sopi hyvin. Nauti lihiksensyöjän identiteetistä ja jutustele asiaankuuluvia juttuja. On ihanaa olla tavallinen, mutta lihis kourassa saavutetaan jo ihan uusi leveli! Überii.
lihis

lihisauki

Öljyn jäähdyttyä purkita se tulevaa uppopaistokäyttöä varten tai hävitä imeyttämällä talouspaperiin sekajätteen joukossa. Älä kaada viemäriin.

13 Comments »

 1. Oih, olen unohtanut kokonaan, että lihiksiä voi tehdä itse. Pitääpä vetreyttää lihapiirakkataikinapeukaloa lähiaikoina. Lihikset ovat oivaa piquenique-evästä myös!

  Comment by Välispiikki — 24.6.2007 @ 22.10

 2. Ai niin, se Samsara-leipä ON tosi hyvää! Jäin koukkuun ekasta satsista. Kiitti vinkistä 🙂

  Comment by Välispiikki — 24.6.2007 @ 22.12

 3. Hahahahaa, samrarakoukku osui ja upposi! Mainiota. 😀 Lihiksistä juu puheltiin viimeksi äsken kyläillessäni äidin ja isän tykönä, jotta ehdottomasti jollekin piknikille mukaan. Soijaversiona, tietty 😉 MUN MIELESTÄ se oli parempaa.

  Comment by ylimuuli — 24.6.2007 @ 22.16

 4. vaude! näitä pitääkin joskus kokeilla..joskus olen tehnyt uunissa, mutta eiköhän nää öljyssä tehdyt vie voiton!

  Comment by Lallatilaa — 25.6.2007 @ 10.12

 5. Niinno, jos haluais minimoida rasvaa (hyvää rasvaa sentään tuo öljy vaikka kuumennuksesta kärsiikin) niin uuni lienis hyvä paikka, mutta maku saattaa olla rasvaisissa piirun verran parempi 😀 Eipä näitä tuu niin usein väännettyäkään että varsinaiseksi terveysriskiksi lihiksistä olisi. Ja muutenkin; hiivaleipätaikina, soijarouhetta ja sipulia, ketsupista flavonoidit ja hyvää rasvaa, näissähän olis ainesta vuoden funktionaaliseksi elintarvikkeeksi 😉 Mut täytyy ehkä kokeilla jotain uuniversiotakin.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 25.6.2007 @ 17.12

 6. Oooo-la-laaa! Ihan ylivetoja lihiksii, suuri kumarrus! Jos maistuu eromanga Hakiksen torilla niin nämä ovat varmasti vielä senkin yli ja tuhannesti. Meillä tuo uppopaisto on vähän pannassa, koska keittiössä ei ole huuvaa eikä juuri minkäänlaista ilmanvaihtoa niin paistorasvat sitten käryää seuraavat puoli vuotta koko kämpässä. Mutta jos maalla kesäkeittiössä alkaisikin uppopaistamaan….

  Comment by Tusla — 25.6.2007 @ 19.09

 7. Kesäkeittiön lihikset lieniski jo ihan mielettömiä! Tosin näistäkin Lihansyöjä kyseli, vaikka kehuikin kovasti ja söi seitsemän (!!), että kuinka ne torin valmistajat saavat piirakoihinsa jäämään niin paljon rasvaa. 😉 Että jos jollain on vinkkejä, miten kotiuppopaistossa kikkaillaan äärirasvaisia lopputuloksia, kertokee ihmeessä.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 25.6.2007 @ 21.23

 8. Äiti on aina tehnyt lihapiirakoita itse. Kun lakkasin syömästä lihaa, kehitteli minua varten katkaraputäytteen. Soijasta tulee varmasti hyvä täyte. On ollut mielessä joskus itsekin kokeilla piirakoiden tekemistä ja sitten voisikin tehdä soijatäytteisiä.

  Comment by Kmsu — 27.6.2007 @ 11.18

 9. Kmsu, huomasin kommenttisi vasta nyt, mitä kummaa?! Jaa ihmeessä katkistäytteen ohje jos vain äidillesi sopii 🙂 Olisi ihan kunkkua.

  Comment by ylimuuli — 21.9.2007 @ 22.23

 10. Oookkos kuule nyt ihan tosissas ton suhteen, et täytteeseen tulee riisiä 0,75g =)Onko se sitten pari riisinjyvää… heh! Ajattelin tänään kokeilla piirakoitten tekoa ja ohjetta etsiskellessä löytyi tämä mainiolta kuulostava resepti.

  Comment by Pekkateemu — 18.11.2007 @ 9.18

 11. Pekkateemu, 😀 Onpas käyny lipsahdus 😉 Vaikken kauheesti hiilaria syökään niin sentään nyt hieman enemmän saapi riisiä laittaa, olen tarkoittanut 0,75 dl. Ja jos alat piiraspuuhiin, tsekkaa myös tämä lihisresepti, jolla osallistuin ruokahaasteeseen; ihan luksusversio, vaikka tääkin jo vie kielen mennessään 😛

  http://monkeyfood.net/2007/09/18/lihis-ja-vahan-lovee/

  Kerro sitte kuink onnistui. Itte pääsin eilen taas uppopaistamaan, tällä kertaa Louhisaaren piiraita, jotka oli osa Marskin menua.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 18.11.2007 @ 11.37

 12. Tuli muuten TODELLA maukkaita piirakoita. Vähän toi uppopaisto kotioloissa pelotti, mutta ihan hyvin se kuitenkin meni.. Rasvankäryä tuntuu kuitenkin hieman ilmassa olevan =) Mutta harjoitus tekee mestarin ja tällekin ruokalajille täytyy antaa toinen mahdollisuus kehittyä vielä paremmaksi.

  Comment by Pekkateemu — 18.11.2007 @ 19.20

 13. Ihan mahtavaa! Onneksi olkoon, valmiit tuoreet lihikset kyllä palkitsee vaivannäön 😀 Ja uppopaistoonkin tulee tosiaan rutiini, itte paistelin eilen kolmatta kertaa ja tuntu jo oikein kotosalta ja ihan iisipiisiltä.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 18.11.2007 @ 19.52

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress