MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

5.7.2007

Filoleipuri

Filed under: Arkiruoka,Herkut,Leivonta,Optimoidut,Suklaa — Meri @ 11.36

filo6

Tää on niin tätä. Ensin sitä kokkaa jotain ja kuvaa sen, sitten lykkää postausta ja muistaa enää vain etäisesti, miten tuunasi reseptistä entistä paremman. Jotta Monkeyssa olisi kuitenkin jotain elämää ennen viikonloppua, usutan teitä taas filotaikinan käyttöön tällä Maku-lehden reseptillä, joka oli ko. kokkauksen pohjana.

Filotaikinalevyt voi voidella joko voilla, öljyllä tai jopa rasvattomalla maidolla, mutta rasvaton maito käy oikeastaan vain suuriin piirakoihin, joissa taikinalevyjä ei tarvitse siirrellä voitelu jälkeen.

kanatfilossa

Tämä toinen postaamaton on juuri sellainen suurempi piirakka, jonka levyt voitelin maidolla. Ohjenuorana toimi käsittääkseni kreikkalainen piiras spinakopita (spanakopita?), tosin höystettynä broilerinsuikaleilla. Erinomaista, hyvää myös kylmänä seuraavana päivänä. Resepti oli tämänkaltainen. Ajatus lähti aikoinaan tästä.

spinma4
Kolmas filotaikinan käyttö osui Janet is Hungry – blogin Viikuna-tuorejuusto-kolmioihin, joita tosin taasen hieman soveltelin. Toisissa noudatin ohjenuoraa melko orjallisesti, lopputulos muistutti erehdyttävästi jouluista tähtiluumupiirakkaa. Kevennetty versio, ei lainkaan hullumpaa.

filo4

Toinen versio oli kuitenkin parempi. Se sai sisäänsä uunissa paahdettua raparperia sekä tuorejuustoa. Koko reseptin kluu on nähkääs se, että kun filolevyn suihkuttaa öljyllä, sille ripottelee aina myös hieman sokeria sekä murennettuja ruiskeksejä. Oikein käyttökelpoinen idea ja muokattavissa loputtomiin. Raparperiversio toimi paremmin siksi, ettei ollut niin makea, vaan raparperin happamuus tasoitti mukavasti kuoren makean vivahteen.

suklaafilo

Filo- eli phyllo- tai fillo-taikina ei siis jää käyttämättä lainkaan, jos paketilliseen satsaa. Hetki sitten taioin filobanaaneja. Menkää ja inspiroitukaa! (Viimeisessä kuvassa filon sisään käärittyä suklaata, toimii aina.)

2 Comments »

  1. Suklaaphylloa, ou nou! Kestääkö suklaa oikeesti taikinan sisällä valumatta?

    Comment by Välispiikki — 6.7.2007 @ 10.37

  2. Kestää se ja avot että on kutaa! 😀 Kokeile, kokeile 😉 Herkkuisaa. Joskus tyypannu tätä jollain jämäpalalla filoa ja nykyään jämistä syntyy aina näitä. Jos vaan suklaata on. Ja sitähän on! Mutta siis tietty taikina täytyy rullailla esim. kolmioksi tms. ettei ihan yksinkertaisena kestä.

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 6.7.2007 @ 16.56

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress