MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

15.7.2007

Juustokakku laatikossa

Filed under: Arkiruoka,Herkut,Leivonta — Meri @ 12.06

vadelmajuustokakku4

Juustokakku on se amerikkalainen klassikkoherkku, johon me kaikki suomalaiset, tai ainakin suurin osa meistä, suhtaudumme lapsena suurella epäilyksellä. Sana kakku sinänsä herättää mielenkiinnon, mutta juusto! Kakussa! Epäluulo voi olla oikeutettua, jos leipuri on seurannut aikaa sitten suomennetun keittokirjan ohjetta, jossa cream cheese on käännetty kermajuustoksi. Onneksi totuus paljastuu, kun juustokakulle antaa kerran mahdollisuuden. Paluuta ei ole.

En ole kovin kokenut juustokaakkuleipuri eikä vastaan vielä ole tullut ylivoimaista ohjetta, joten Tigers & Strawberries – blogin universal cheesecake formula houkutteli leipomishommiin. Luottoreseptille olisi käyttöä, sillä armas parisuhteeni arvostaa juustokakkua jälkiruoista yli kaiken. Mökiltä tehdyn marjaekskursion tuloksena hallussani on pari litraa tuoreita metsävadelmia suoraan hakkuuaukiolta poimittuna, juustokakun aksessuaarit siis kohdillaan. Alkuperäinen ohje on 16 hengelle ja siis valtava, tein kolmanneksen. Koska halusin kakusta paksun, paistoin sen sellaisessa suuremmassa makaronilaatikkofoliovuoassa. Vuoka oli täydellisen kokoinen, 0,85 litran. Tässä pienentämäni ohje omilla mausteillani.

vadelmajuustokakku

Vadelma-juustokakku

Pohja

  • 1,15 dl keksinmuruja (käytin kaurakeksejä, jotka pihin vanhemmiltani, vältyin täten kokonaisen keksipaketin ostamiselta!)
  • 0,4 dl pähkinöitä (käytin saksanpähkinöitä)
  • ripaus kanelia
  • ripaus inkivääriä
  • 2 rkl voita

Lämmitä uuni 190 asteiseksi ja voitele vuoka. Sijoita keksinmurut, pähkinät ja mausteet blenderiin ja hurruuta seos jauhomaiseksi. Lisää sulatettu voi vähitellen, kunnes seos on märän hiekan oloista. Levitä seos vuoan pohjalle tasaiseksi ja siten, että se nousee hieman reunoille, sen verran kuin sitä riittää. Paista uunissa 10-15 minuuttia ja nosta jäähtymään. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja aseta pohjalle vesiastia luomaan juustokakun kosteaa paisto-olosuhdetta.

Täyte

  • 450 g tuorejuustoa (käytin 13%)
  • 1,15 dl (ruoko-)sokeria
  • 1 muna
  • 1 valkuainen
  • 1/2 limen mehu ja raastettu kuori

Vatkaa pehmennyt tuorejuusto ja sokeri kuohkeaksi massaksi. Lisää seokseen mausteaineet eli tässä tapauksessa limen mehu ja kuori. Vatkaa toisessa kulhossa muna ja valkuainen vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahto tuorejuustomassaan ja vatkaa vielä hyvin, jotta seokseen tulee ilmaa. Levitä massa jäähtyneelle pohjalle ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla ainakin 50 minuuttia, mutta jopa 1 tunti ja 15 minuuttia. Tarkkaile kakkua, paistoaika on kiinni uunisi tehoista. Itse paistoin tunnin verran, hieman pidempäänkin olisi saanut olla.

Poista kakku uunista ja anna jäähtyä kaikessa rauhassa. Siirrä kakku jääkaappiin kun se on jo aika viileä. Kunnollisen jäähtymisen ja jähmettymisen jälkeen voit päällystää kakun haluamallasi tavoin. Itse ropistin päälle metsävadelmat ja siipaloin vähän limeä. Irroita kakku vuoastaan lastan avulla tai käytä irtopohjavuokaa alkuperäisen kolminkertaisen reseptin kanssa. Haukkaa menemään tai säilö jääkaapissa seuraavalle päivälle vieraita varten.

vadelmajuustokakku2

Parisuhteeni arvioi, että kakussa on rutkasti potentiaalia mikäli käytetään normaalirasvaista tuorejuustoa. Tällaisenaankin se upposi viimeistä palaa myöden kahteen pekkaan yhdessä illassa ja aamussa. Seuraavalla kerralla siis normijuustolla ja kenties suklaakekseillä, espressojauheella ja suklaalla maustettuna.

vadelmajuustokakku3

6 Comments »

  1. Mitä pitää sisällään tuo vattujen ja varsinaisen juustokaakun sydämen välissä oleva täytettä tummemman keltainen kerros? Terv. nimim. “Uteliaiden Tätien Kerhon Nokka-Akka”

    Comment by Välispiikki — 15.7.2007 @ 22.39

  2. Hyvä Nokka-Akka, kiitos yhteydenotostasi. Konditoriatuotteemme tummemman keltainen osuus on samaa täytettä kuin vaaleakin, mutta uunissa paistaminen aiheuttaa tämän pigmenttimuutoksen. Toivottavasti vastauksemme tyydytti Teitä ja asioitte meillä uudelleen. Mukavaa päivänjatkoa!

    Ystävällisin terveisin Apinanruokakeittiön asiakaspalvelu

    Comment by ylimuuli — 16.7.2007 @ 8.10

  3. Tyydytti ja asioimme 🙂

    Comment by Välispiikki — 16.7.2007 @ 17.47

  4. Hei tämä on hyvä kaakku torstai-iltapäiväksi, mun parisuhteeni loman alkamisen sekä Marokkoon matkaamisen kunniaksi. Kiitos!

    Comment by Jonna — 17.7.2007 @ 12.54

  5. Zonna! Heti sitten palaat kertomaan kaiken Marokosta. t. kateellinen matkakuumeilija ps. tuo mausteita!:-D

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 21.7.2007 @ 16.52

  6. 最高レベルスーパーブランドコピー品通信販売
    スーパーブランドコピー専門店!業界より高級製品をご提供する。当サイトに取り扱っていない
    最高品質ブランドコピーしかお出しいたしません!
    コピーブランドもお取寄せ可能!
    お探しのスーパーコピー商品がございましたら、いつもお気軽に!
    までお問い合わせください。
    店舗名/会社名 東京都ブランドコピー通販社
    営業時間:ご注文は365日年中無休承ります。
    ブランドスーパーコピー http://www.cocoejp.com/ProductList1.aspx?TypeId=840830569083478

    Comment by ブランドスーパーコピー — 26.8.2019 @ 20.56

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress