MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

26.9.2007

Vihreä hummus

Filed under: Napot,Soosit — Meri @ 13.23

hummusherne

Uusimmassa Vihreässä langassa oli läjä mielenkiintoisia reseptejä, sillä kuten jutun Politiikkaa pataan ingressi sanoo, syöminen on poliittinen teko. Reilu kauppa, luomu, lähiruoka, haittaverot, talvitomaatit, kasvisruoka, riista, vientituotteet, terveysvaikutukset, kouluruokailu, ruokakulttuuri, syömishäiriöt, erikoisruokavaliot – kaikki herättävät helposti keskustelua seurassa kuin seurassa, syödä kun täytyy. Ruoka taitaa olla omassa repertuaarissani small talkin ykkönen. Siitä puhumalla on niin helppo aloittaa vaikka vieraisiin kulttuureihinkin perehtyminen, vaikka se ei neutraali asia olekaan.

hernehummus2

Saattaa olla, että Apinakeittiössä kokkaillaan vielä Riistäjän kakkua, yksityisautoilijan herkkua tai Maaseudun tulevaisuutta, mutta aloitin hummukselle läheistä sukua olevalla Vihreällä hernetahnalla. Kikherneet on korvattu tavallisilla herneillä ja mausteita on ohjeesta karsittu, tosin lisäsin itse valkosipulin takaisin. Oikein maistuvaa ja mahalle mahdollisesti parempi kuin kikherne, tästä piti se lihiksiin kiintynyt lihansyöjäkin kovasti. Tänää tahna pääsee tulikokeeseen kun vien sen vannoutuneiden kasvissyöjäystävieni sekä sapaskokki Vapun ruokapöytään.

Vihreä hummus

 • 200 g pakasteherneitä
 • 2 rkl tahinia eli seesamtahnaa
 • 0,5 dl öljyä
 • 2 rkl sitruunamehua
 • valkosipulinkynsi
 • suolaa, pippuria
 • (mantelilastuja)

Sulata herneet ja soseuta kaikki ainekset sekaisin. Tarkista maku ja lisää sitruunaa, valkosipulia, suolaa ja pippuria mikäli tarvis. Yhdistele muihin ruokiin makusi mukaisesti tai haukkaile suoraan lusikasta. Päälle paahdoin koristeeksi mantelilastuja, vähän hummuksen pinjansiementen jalanjäljissä.

(Ja ne suklaakonvehditkin tekevät tuloaan, tämä vain vaati päästä framille ensin.)

4 Comments »

 1. Hei, mitäs mietteitä sulle tulisi tankoparsasta? Tarvisin sille kaveria suolaiseen piirakkaan.
  Perusohjeessani on tankoparsaa, tonnikalaa, tomaattia, emmentaalia ja auraa, mutta olisiko jotain
  hienostuneempaa runkoa… Lauantain bileisiin tekisin. Ideoita vastaanotetaan!

  tankoparsa – vuohenjuusto – hunaja
  tankoparsa – lohi – sitruuna
  tankoparsa – tofu – basilika
  tankoparsa – kesäkurpitsa – mikä?
  tankoparsa – katkarapu – mikä?
  tankoparsa – kana – feta – curry

  APUVA! 🙂

  PS: Vihreä hummus näyttää ihanalta ja saattaisi olla ukkokultani hernefanin herkkua! Pannaanpa testaukseen.

  Comment by Lyyti — 27.9.2007 @ 11.02

 2. Armas Lyytikäiseni! 😀

  Tankoparsa herättää tietysti monensorttisia ajatuksia, mutta myönnän kokemattomuuteni tankoparsakokkini. Söin kuitenkin maanantaina erinomaista piirasta, jossa oli katkarapuja, muutamia aurinkokuivattuja tomaatteja (ja kevyt&paksua kermaa + kevytyrttituorejuustoa ja munia tms.)ja se oli älyhyvää.

  Että vuohenjuusto-hunaja toimii aina, mutta ihan itsekkäistä mielitekosyistä optaisin tankoparsa-katkarapu-aurinkokuivattu tomaatti -piiraaseen 😛 Mutta en epäile etteikö noi kaikki toimis, tofu tosin saattaa vaatia jotain suolaisempaa kaveria, ellei sitten käytä kylmäsavutofua. Ja pohjaan ku pohjaan sopii aina desi parmesanraastetta, ai että!

  Onneks on lounaskeitto tulilla ja juuri valmiina, tulee niin vesi kielelle.

  Vihreästä hummuksesta pitivät itseni ja Antin lisäksi myös Johanna, Ville ja Vappu, ainakin Ville kai ihan kovastikin. Että siittä vuan!

  Comment by ylimuuli — 27.9.2007 @ 11.48

 3. Jes, sua ajattelinkin, että siksi ehkä jätän nuo juustoherkut… pohjasta tulee gluteeniton (ja mä piereskelen sitten kaurasta yksikseni :D)

  Katellaan, mihin päädyn, katkis on kyllä pyörinyt mielessä paljon. Mietin myös siikaa taikka ahventa hrr…

  Comment by Lyyti — 27.9.2007 @ 12.08

 4. […] ja ah, sopii muuten tajuttoman hyvin lehtileivän päälle sekä vaikka kurkun kanssa. Myös vihreää hummusta voi kokeilla, jos pitää pakasteherneistä niinkuin […]

  Pingback by MonkeyFood » Sik-sak-sokkelo! — 26.6.2008 @ 19.49

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress