MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

11.11.2007

Libanonista, rakkaudella

Filed under: Cake&Cookies,Gluteeniton,Leivonta,Maidoton,Nuts! — Meri @ 20.36

libanon

Sieltä nimittäin saapuu tämä MonkeyFoodin tuorein kaunotar, joka on sukua aiemmin vierailleelle Ellenille. Kakun kauneus on enemmän sisäistä laatua, ainakin tässä mökin uunissa paistetun leivonnaisen tapauksessa. Maku on sitäkin hehkeämpi, pähkinäisen marenkikakun samanaikainen rapeus ja tahmeus hurmasivat sellaisenkin, joka ei yleensä pähkinöistä pidä.

Libanonin Ellen (gluteeniton marenkikakku) taiottiin isän kunniaksi, ja isän lisäksi se maistui viimeistä murua myöden muulle (laajennetulle) perheelle. Useimpien mielestä kakku oli jopa parempaa ilman ohjeistuksessa suositeltua suklaakastikelisää.

Ohje kakkuun on Maggie Lindholmin ja Marja Lindforsin kirjasta Libanonin makuja, joka on lainassa opinnäytetyöpariltani ja vain odotellut eetteriin pääsyä. Tämän benchmarkkasin kokeiltavaksi jo senkin takia, että se on gluteeniton. Tietysti myös pähkinäisyys vetää Muulia puoleensa magneetin lailla… Tiedättehän te, kun grammat eivät riitä ja kaupasta kannetaan kiloja. 😉

Kirjassa kakun nimi on Hienon rouvan kakku ja johdannossa kerrotaan libanonilaisten naisten rakastavan tätä kakkua. Eipä ihme. Alkuperäiskielellä nimi on Gateau el set lebnenieh, saan suorastaan kylmiä väreitä eksotiikasta. Tässä siis, olkaa hyvät, Rouva Ellen, Libanonista.

Ellenin eksoottinen sisar (kahdeksalle)

 • 10 munanvalkuaista
 • 270 g sokeria (vähensin ja käytin 2,5 dl)
 • 1,5 tl vaniljasokeria
 • 150 g kuorellisia manteleita
 • 100 g hasselpähkinöitä
 • 250 g tomusokeria
 • (tarjoiluun suklaakastiketta)

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja jauhota SUURI pyöreä vuoka, muista käyttää esim. hirssihiutaleita jauhotukseen, jos haluat kakusta gluteenittoman. (Käytin täytekakkuvuokaa, joka riitti juuri ja juuri, vaikka kakku uunissa kohosikin yli äyräiden. Ei kuitenkaan valahtanut uunin pohjalle, marenki on niin kevyttä.) Murskaa pähkinät sopivaksi rouheeksi ja sekoita ne tomusokeriin isossa kulhossa.

Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä vaahtoon varovasti sekoittaen sokeri ja vaniljasokeri. Lisää valkuaisvaahto pähkinä-tomusokeriseokseen kevyesti käännellen. Kaavi massa lempeästi vuokaan ja anna olla uunissa puolitoista tuntia, kunnes pinta on rapea.

libanon2

Oman kakkuni pinta mustui jo paiston alkuvaiheessa, mutta sinnittelin ja annoin kakun olla täydet puolitoista tuntia kuumuudessa. Leikkasin mustuneen pinnan pois ja muutoin kakku oli täydellinen! Liekö mökkiuunin epätasainen paisto syynä, en tiedä. Foliolla kakkua ei voi päällystää, sillä se kohoilee alussa aika massiivisesti. Anna jäähtyä ja aseta tarjolle. Jos haluat, tee oheen suklaakastiketta. Ilmankin ihanaa huolimatta kraaterimaisesta ulkonäöstään.

Äidin signature-suklaakastike

 • 200 g taloussuklaata (Fazerin)
 • n. 1 dl kahvia (mieluummin alle kuin yli)

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja sekoita joukkoon kahvi. Älä anna suklaan sulaa kokonaan, vaan jätä joukkoon sattumia. Tarjoa esimerkiksi kylmän vaniljajäätelön kera, jolloin kastike ja sattumat jähmettyvät ihaniksi paloiksi. Parasta suklaakastiketta mitä maa päällä kantaa, ainakin minulle. Olenhan kasvanut sen kanssa. 🙂

Itse suklaakastikkeen mestari eli äiti kuvaili kakkua järisyttävän hyväksi. Äidin sanaan voi luottaa, jos kakun kraaterimainen ulkokuori epäilyttää.

6 Comments »

 1. Jee, libanonin makuja on keittokirjasuosikkini numero 2. Siitähän on peräisin myös tämä fattoush. Pitääkin kokkailla siitä vielä lisää kun kerkeää.

  Comment by Mikko — 11.11.2007 @ 22.16

 2. Kirja on valloittava! Enkä edes tajunnut, että toinen kirjailija on Farougesta. Fattoushia siis pian ja muutakin, hauskaa että suosikkisi, kelpaa siis luottaa. 🙂 Opus on myös hurmaavan kaunis kultaisine kansineen ja violetteine sisälehtineen.

  Comment by ylimuuli — 11.11.2007 @ 22.24

 3. Harmikseni en ole koskaan saanut itsestäni irti lähteä Farougeen syömään. Jutut ovat kertoneet, että paikka tarjoaa hyvä ruokaa ja hyvää mieltä. Kerran satuin juttusille eräässä toisessa ravintolassa Maggien kanssa, valloittavan lumoava persoona. 🙂

  Comment by tusla — 12.11.2007 @ 21.00

 4. Tusla, en ole minäkään siellä ruokaillut, mennään joskus yhdessä 😉 Melkein sukua julkkikselle! Minä olen lukenut Maggiesta vain joskus lehtien sivuilta… Siltikään en tajunnut, että kirja on hänen. Huomio ruoassa 😀

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 12.11.2007 @ 21.24

 5. Tällä viikolla vasta löysin tämän blogin pastanjauhajien kautta. Tosi hieno ja
  reseptit kolahtaa hyvin kohdalle.. (laktoositonta, ei punaista lihaa, paljon
  soijaa jne 🙂 Tästä kyseisestä postauksesta innostuneena lähdin metsästämään
  Libanonin makuja -keittokirjaa. (Kumma että haalin niitä??) Näyttäisi olevan
  painos aika lailla loppu, mutta akateemisesta onnistuin sen löytämään,
  eikä ollut edes kallis (24,90) kokoonsa nähden. Kiitokset paljon!!!
  Jatkossakin tulen notkumaan täällä!

  Comment by ingrid — 13.11.2007 @ 15.04

 6. Ingrid, tervetuloa notkumaan! Sehän on tietysti ihan parasta ruokablogin pitämisessä, jos notkujia piisaa. 😀 Kiva jos reseptit osuu nappiin ja onnea uudesta kirjasta, itselläni tuo kultainen keittokirja on vain lainassa. Jos testaat jotain aivan ihanaa niin kerro ihmeessä, seuraan sitten mallia. Toivottavasti viihdyt köökissämme. 🙂

  Comment by ylimuuli — 13.11.2007 @ 16.20

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress