MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

6.12.2007

Kultajyviä ja Ainoa Oikea hedelmäsalaatti

Filed under: Eksotiikkaa,Herkut,Kevyt,Optimoidut,Välipalaa — Meri @ 16.29

Mistä on pienet ruokablogit tehty? Kokeiluista, tärähtäneistä kokeista, pohjaan palaneista kuvista, hyvästä mausta ja hirvipaisteista, banaanista, mausteista, haasteista ja helmistä, kannustuksesta ja kommenteista. Nojuu, lässytys loppuu heti alkuunsa, mutta tämän postauksen kultajyvät on tosiaan kerätty kahden kommentoijan, Arjan ja Matleenan ohjeista. Aika jyviä ovatkin!

kaprispippuri

Arja kertoi ihastuneensa paahdettuihin mustapippureihin ja nostaneensa pippurinkulutuksen kertaheitolla kattoon. Myyntipuhe oli niin erinomainen luvaten pähkinäistä makua ja peräti umamia, että eilen illalla kasasin itseni ja pannut ja pistin tuulemaan. Tuloksena oli kuten luvattu, enemmän kuin osansa summa. Pähkinäisyys pehmensi pippurin tulisuutta ja sopi seuraksi paistetulle munalle kuin valettu. Arja ohjeisti ryöppäämään mustapippurit kolmesti, itse laiskana vain huuhtelin huolella lävikössä. Ehkä ryöppääminen olisi silti viisasta.

Paahdetut mustapippurit a la Arja

 • kokonaisia mustapippureita

Ryöppää mustapippurit kolmessa vedessä ja kuivaa vaikka talouspaperin päällä. Lämmitä paistinpannu ja paahda pippureita kuivalla pannulla, kunnes poksahtelevat kuin popparit konsanaan. Varo polttamasta, itse onnistuin telomaan muutaman pepan ihan mustaksi. Höystä paahdetuilla pippureilla ruoka kuin ruoka.

Toinen paahtoinen mauste on peräisin Matleenalta, ohjeen alkuperäinen nimi on Crispy capers. Itse olen syönyt ilmeisesti juuri näitä paahdettuja kapriksia syksyn Tanskan reissulla, kun sain alkupalaksi ilmiömäisen hyvää valkoista kalaa, kukkakaalipuretta ja höysteenä mahtavan makuisia, rapsahtavia kapriksia. Ja niistähän tuli kotioloissa aivan yhtä mielettömiä! Kokeilkaa, vaikkette kapriksesta piittaisi. Nämä ovat eliittiä.

Matleenan kaprispaahto

 • oliiviöljyä
 • pieniä kapriksia

Huuhtele kaprikset lävikössä kylmällä vedellä ja anna kuivaa. Kuumenna hyvä loraus öljyä pannussa ja paista kaprikset siinä ruskeiksi ja rapeiksi. Nosta talouspaperille jäähtymään ja tarjoile esimerkiksi juuri kalan kera, tai miksei vaikka salaatissa. Tautisen hyviä! …jos ilmaisu sallitaan.

Jälkkäriksi pilkoin itselleni pitkästä aikaa maailmassani Ainoaa Oikeaa hedelmäsalaattia. Tätä on tehty omassa perheessäni aina juuri näin. Ja aina se maistuu yhtä ihanalta, ilman mitään sen eksoottisempia hedelmiä, marjoja tai mausteita. Pirskahteleva, raikas ja sopivasti makea. Parhautta.

hedelmäsallad

Hedelmäsalaatti

 • omenaa
 • appelsiinia
 • banaania
 • keltaista jaffaa (laitti käy)
 • hilloa

Kuori aplari ja banaani, pilko. Poista omenasta kota ja pilko sekin. Sekoita ainekset ja lisää mitä tahansa hedelmistä, jos se on aliedustettuna kombossa. Kaada päälle reilusti kylmää jaffaa ja lusikoi sekaan jonkin verran hilloa. Sekoita ja tarkista makeus ja happo. Lisää tarvittaessa limua tai hilloa. Kaikki punaiset hillot puolukka pois lukien käyvät tähän täydellisesti. Ole hyvä ja syö – tervetuloa (meidän) kotiin.

5 Comments »

 1. Hoi, mitenkäs toi paahdettujen mustapippureiden maku eroaa paahtamattomista?

  Comment by ville — 7.12.2007 @ 15.48

 2. Ville, kokeile. 😉 Vähänkö oon iivöl. Jotain vinkkiä tosin saa Lisää pippuria -postauksen kommenttiosiosta, jos nyt vähän armoa antas.

  Comment by ylimuuli — 7.12.2007 @ 16.45

 3. Hei, sä kokeilit niitä kapriksia! Taidanpa kokeilla itsekin, kun nyt olet ne hyviksi havainnut.
  Kiitos ja kunnia kuuluu Sam & Sam Clarkille, joiden keittokirjasta “Casa Moro” tuon reseptin bongasin.

  Comment by Matleena — 10.12.2007 @ 8.20

 4. Matleena, tottahan toki! Ihan erinomaisia. Aion kokeilla taas lähipäivinä uudelleen kukkakaalipureen ja valkoisen kalan kera jäljitellen alkuperäisen annoksen autenttisuutta… 🙂

  Samit ovat minulle tyystin vieraita :-O Täytyypä kuukkeloida hieman.

  Comment by ylimuuli — 10.12.2007 @ 17.16

 5. Joskus on hyve4 sanoa ja murista. Se jaksneotin helpottaa – tai nolottaa je4lkeenpe4in :/ Me4 olen kartellut kiukustumisen julkaisa blogissani sille4kin uhalla, ette4 sise4lle4 kiehuu. Olen ajatellut, ette4 jos joku vaikka ymme4rte4e4 miste4 puhun ja suuttuu. Hatunnosto, joskus pite4e4 murahtaa :)Sanna

  Comment by Fernando — 24.10.2015 @ 22.31

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress