MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

26.12.2007

Tanskalaiset tippaleivät

Filed under: Överi,Cake&Cookies,Eksotiikkaa — Meri @ 19.09

Vielä ennen pyrähdystäni kaukomaille auringon alle köllimään tulin kertomaan, kuinka tanskalaisten keksien valmistaminen sujui. Näitä “klejner“-keksejä Tanskassa syödään perinteisesti joulun alla ja itse tutustuin niihin asiakkaani opastuksella. Suoritin siis viime vuoden syksynä Tanskan Naestvedissä yhden toimintaterapian harjoitteluistani ja kyseinen asiakas oli nuorehko perheellinen nainen, joka oli viimeksi tehnyt klejner-keikkejä (klejner cakes, kuten kanssaan kekuista puhuimme) kolme vuotta sitten, ennen onnettomuuttaan.

klejner

Keksien kluu on niiden solmuinen muoto ja kypsennys uppopaistamalla. Muoto saadaan aikaan erityisellä työkalulla, joka muistuttaa taikinapyörää ja on nimenomaisesti tarkoitettu näiden leivonnaisten tekoon. Ohueksi kaulitun taikinan solmiminen onkin sitten asia erikseen. Silloin Tanskassa en voinut aluksi ymmärtää, kuinka solminen ylipäänsä oli mahdollista, ja silti asiakkaani suoritti työvaiheen yksikätisesti! Itsekin hieman harjaannuin, sillä koko taikinasta tulee tosiaan se 250 kappaletta.

Nyt tein kolmannestaikinan ja solminen oli äs haard äs evör. Lopulta kyllästyin ja paistoin jämätaikinan epämääräisinä möntteinä. Vaan nyt on nekin syöty 😀 Leipominen joulupäivänä oli muuten melko auvoa. Virittelyn ansiosta katselin samalla Ylpeyttä ja ennakkoluuloa kun kaulitsin ja taistelin taikinan kanssa. Romanttinen darcy-tunnelma lääkitsee turhautumisen haavoja tehokkaasti.

Valmiit keksit muistuttavat maultaan hieman tippaleipiä, ja koko laajennettu perheeni piti niistä kovasti. Selailin hieman nettiä ja näemmä ohjetta voi muokkailla mausteilla haluamanlaisekseen, ainakin kardemummaa oli monessa reseptissä. Tein kuitenkin asiakkaalta saamani alkuperäisen ohjeen mukaan, jossa mauksi lisätään sitruunankuorta ja konjakkia, joka tosin ei mielestäni kekseissä maistunut. Hirvensarvisuolaa en löytänyt mistään, joten korvasin hitusella leivinjauhetta. Souuu, tässä se tulee, tanskalaisuuden ylistys! (Vaikken kyllä tiedä, mikä itu tätä on neuvoa, työkalua kun voi olla hankala löytää. Lainaan mielelläni omaani, anyone? :-))

Bedstemors klejner (250 kpl)

 • 3 munaa
 • 250 g voita
 • 250 g sokeria
 • 3 rkl kermaa (soijamaito oli just fine)
 • 1 sitruunan raastettu kuori tai tujaus Siciliaa
 • 0,5 dl konjakkia
 • 750 g jauhoja
 • 0,25 tl hirvensarvisuolaa (tai leivinjauhetta)
 • litra öljyä tai 1000 g rasvaa uppopaistamiseen

Sulata voi ja jätä jäähtymään. Vatkaa munat ja sokeri keskenään vaahdoksi. Lisää jäähtynyt voi ja sitten kerma, sitruuna ja konjakki. Sekoita hirvensarvisuola/leivinjauhe jauhoihin ja lisää seoksesta ensin puolet. Sekoita hyvin, ja lisää toinenkin puoli. Siirrä taikina kelmussa jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

Kun taikina on saanut vetäytyä, ota se esiin ja kaulitse se ohueksi ja vedä klejner-pyörällä siihen kuvioita. Käännä kuvion toinen pää keskellä olevasta reiästä ja saa aikaan näin eräänlainen solmu. Keksi vaihtoehtoinen muoto sitä hetkeä varten, kun hermo pikkutarkkaan askarteluun menee.

klejner2

klejner3

Ota esiin sammutuspeite ja kattilankansi. Lämmitä öljy tai rasva kanteen sopivassa kattilassa kuumaksi (testaa palalla taikinaa) ja uppopaista keksit muutama kerrallaan kullanruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperille jäähtymään ja sirota valmiille kekseille tomusokeria. Pistele poskeesi tanskalaisella asenteella kovaäänisesti leikkiä laskien ja huuhtele alas sopivalla ryypyllä.

klejner4

Ja nyt, armaat ystävät, Monkeyfood matkustaa ja palailee asiaan mahdollisesti jo matkan mittaan tai viimeistäänkin kotiuduttuaan. Thaimaan vinkkejä mahtuu kommentteihin, jos sellaisia vain on. 🙂

4 Comments »

 1. ….kysäsitkö apteekista tuota hirvensarvisuolaa – muistaakseni on apteekkitavaraa…. Voi vinde – Thaimaahan….. voi Muuli miten tekisi Markenkin mieli johonkin maahan jossa aurinko paistaisi ja lämmin hiekka hieroisi kantapäistä kovettumat…. Hyvää matkaa – yritä lähettää edes vähän fiilareita sieltä….=)

  Comment by Marke — 26.12.2007 @ 19.34

 2. Rentouttavaa & herkullista reissua! Satsatkaa pöperöpuolella hedelmiin ja siifuudiin!

  Comment by Välispiikki — 27.12.2007 @ 1.43

 3. Marke, no enpä kysässy, kiitos neuvosta. 🙂 Ja kyllä, yritän parhaani mukaan jakaa sanshainia Suomeenkin! 😀

  Kiitos, Välispiikki, ja juu! Aion syödä kalaa ÖVERIT 😛 Ja hedelmii myös. Mmmmmmmm.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 27.12.2007 @ 9.11

 4. Minä sanon noita kleneteiksi, ja hirvensarvisuolaa ostin ruokakaupasta silloin kun vielä Suomessa asuin – ostan nykyäänkin, mutta nyt Ruotsissa. Käytän sitä lusikkaleipiin, niinkuin 40-luvun keittokirjassa käsketään 😀

  Comment by Ketutar — 1.12.2017 @ 18.33

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress