MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

19.1.2008

Vihreää tulta

Filed under: Eksotiikkaa,Soosit,Thai — Meri @ 10.56

Nyt aletaan päästä pikkuhiljaa taas asiaan. Ensimmäisenä Thaimaan saaliista tänne Monkeyyn päätyy vihreä curry-tahna eli green curry paste, sillä valmistin sitä eilen viemisiksi fondue-illan emännälle. Ko. tahnaa voi siis käytellä samoin kuin kaupassa myytäviä versioita, mutta hieman reilummalla kädellä. Tuotos on tuoreeltaan mahtavan tuoksuista ja säilyy jääkaapissa kuukauden. Kurssilla siitä kokattiin ihan peruscurrya, käsittämättömän hyvää! Se seuraa pian perässä.

currypaste

Green curry paste

 • 20 pientä vihreää chiliä
 • 1 tl galangal-juurta (inkiväärillä voi tarvittaessa korvata)
 • 3 rkl sitruunaruohoa
 • 3 kaffir-limetin lehteä (usein pakasteena aasialaisissa kaupoissa)
 • 2 rkl valkosipulia
 • 3 rkl shalottisipulia (mieluiten thai-shalottia)
 • 1 tl suolaa
 • 2 rkl öljyä (mahd. mietoa)
 • kourallinen thai-basilikan lehtiä (thai sweet basil)

Jos käytät morttelia, pieni raaka-aineet melko hyvin ja mäiski niitä hyvä tovi  ennen kuin lisäät lopuksi öljyn. Varo ettet saa chiliroiskeita silmiisi. Mikäli käytät sähköistä blenderiä kuten itse tein, aineet voi vain raffisti paloitella ja hurauttaa sekaisin. Ja se on sitten siinä. Suurin aika meni ainakin minulta kuoriessa tuotteita, tietysti myös raaka-aineiden hankinta voi olla oma seikkailunsa, jossei asu ihan näin apajilla. Mutta vaiva kannattaa nähdä! Tästä Puffkin olisi iloinen.

purkissa

Ja jos tunnustat ennemmin punaista kuin vihreää, voit tehdä red curry pastea korvaamalla vihreät chilit punaisilla, jättämällä basilikan pois ja korvaamalla öljyn chiliöljyllä. Jos tämäkään ei vielä riitä, voit tuunata punaisesta tahnasta penang curry pastea lisäämällä siihen vielä kolme ruokalusikallista murskattuja maapähkinöitä. Joko valuu kuola?

7 Comments »

 1. Päärrkkkele! Hyvän näköistä! Joo, kyllä valuu. Ootko aatellut vastailla ihmisten sähköpostiloloihin jossain vaiheessa?

  Comment by satujatar — 19.1.2008 @ 15.21

 2. Mitä mitä mitä?! Mielestäni eilen vastasin! Ainakin jos puhut itsestäsi “ihmisenä” ;-D

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 19.1.2008 @ 15.31

 3. Hmmmm, ehkä minä sitten kerkesin karata jo töistä. Kiva, että kerkesit vastaamaan, mie luenkin vastauksen maanantaina.

  Comment by satujatar — 19.1.2008 @ 15.46

 4. Hei Giorgio,

  Kun kerran kävit siel kokkikurssillakin, niin kerrottiinks teille jotain asiasta nimeltä shrimp paste? Tai törmästks muuten vaan siihen? Mulla on erinäisiä red/green/yellow curry paste -reseptejä, mut niihin tulee ihan järjestäen tota. Siis lähinnä kiinnostaa, jos sitä ite tekis, ni mitä siihen viskois? Oon sen verran laiskiainen, etten oo vielä ees googlettanut… jos vaiks lähes aboriginaalina thaityttönä sen tietäisit.

  No saa sitä tietty jo vaikka mistä etnokaupasta, mut silti…

  Comment by Polkkapossu — 19.1.2008 @ 19.02

 5. Satujatar, ai se olikin työposti! No vastasin kyllä ja voin jo varoittaa, että se ensimmäinen ehdotettu ilmeisesti käy. 🙂

  No HEI, PP,

  valitettavasti en muista mitään mainintaa shrimp pastesta. Muistaako Akonan? Ainakaan reseptivihosta ei löydy. Että tsorke, kuukkeloimaan vaan! Oh, mua on sanottu tänään jo kookostytöks ja nyt vielä thaitytöks, tällasesta tytöttelystä en kyl lähe loukkaantumaan. Aika ihanaa.

  Comment by ylimuuli — 20.1.2008 @ 12.39

 6. Ei muista akonankaan mitään mainintaa shrimp pastesta. Ajattelin eka, että olis tuhdimpaa fish saucea tms, mutta ilmeisesti ei: http://en.wikipedia.org/wiki/Shrimp_paste

  Comment by akonan — 20.1.2008 @ 22.30

 7. Vanha kunnon wikipedia. No löytyihän siitä googlettamalla vaikka mitä, ajattelin vaan, jos apinapariskunnalla olis ollut parempaa tietoa.

  Comment by Polkkapossu — 21.1.2008 @ 15.01

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress