MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

20.1.2008

Annos thai-arkea

Filed under: Eksotiikkaa,Kana,Nuts!,Sieniä,Thai — Meri @ 21.05

phadthai

Thaimaassa on useita perusruokia, joita saa kaikkialta. Pienimmässäkin puljussa (joista muuten yleensä saa maukkaimmat ruoat ja hui miten edulliseen hintaan) on kuitenkin tarjolla ainakin näitä kahta; paistettua riisiä eli khao padia ja paistettua nuudelia eli phad thaita. Nämä mättösetit voi valmistaa varmaan yhtä monella tapaa kuin maailmassa on maita, mutta perusajatus säilyy. Khao padiin en ole vielä itse ryhtynyt kun pidän enemmän phad thaista. Olen myös onnistunut käännyttämään Lihansyöjän ikiaikaisesta khao pad -uskollisuudesta phad thain puoleen…

Yksi aines, joka jakaa phad thai -kokkeja kahtia, on ketsuppi, joka värjää annoksen punertavaksi. Turha ehkä mainostaakaan, että olen ominut ketsuppityylin omaan köökkiini, sen verran lienen punaisesta rakkaudestani elämöinyt. Tässä versioni phad thaista, tai se, miksikä se on näin alustavasti muokkautunut.

Monkey Phad Thai (yhdelle)

 • soba-nuudeleita (tai riisi-)
 • pieni kourallinen katkarapuja
 • kourallinen vihreitä papuja
 • thai-shalottisipuli
 • kanaa
 • (sokeriherneitä, minimaisseja, sieniä)
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 rkl sitruunamehua
 • 1 rkl sokeria
 • 1 rkl soijaa
 • 1 rkl ketsuppia
 • öljyä

Päälle

 • pähkinöitä
 • ituja
 • limeviipale

Laita nuudelit pehmenemään kylmään veteen noin puoleksi tunniksi. Valmistele vihannekset pilkkomalla shalotti ja hakkeloimalla valkosipuli. Mikäli lisäät sokeriherneitä, minimaisseja ja sieniä, nekin voi paloitella muutamaan osaan suupalan kokoisiksi. Sekoita kipossa sitruunamehu, soija, sokeri ja ketsuppi.

Kiehauta vettä kattilassa ja kasta nuudeleita siellä n. viiden sekunnin ajan, ei pidempään! Laita nuudelit sivuun ja lykkää veteen vuorostaan kasvikset ja katkaravut, anna kypsennellä ihan hetki ja kaada vesi pois. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannulla tai wokissa ja iske siihen valkosipuli. Lisää hetken päästä kasvikset, katkaravut, kana ja kastikeseos.

Pyörittele aineksia pannulla hetkinen ja tarkista maku. Kun se tyydyttää, siirrä pläjäys lautaselle, murskaa päälle pähkinöitä ja koristele iduilla. Jos lisäät viereen vielä limeviipaleen, saat aidon autenttisen makukokemuksen! Ja limehän ei ole pelkästään koriste, vaan siitä kannattaa puristaa mehu annoksen päälle.

Nuudeleiden määrää voi säädellä oman maun mukaan, itse tykkään painottaa vihanneksiin ja jättää hiilarit sivuosaan. Monissa versioissa on mukana myös kananmunaa ja ties mitä muuta. Tämä kuitenkin pitää minut (ja Lihansyöjän) tällä haavaa tyytyväisenä, toivottavasti teidätkin. Ja mättöruoasta puheenollen, mätön ja miesruoan eroja pohditaan DI:n koekeittiössä kiinnostavasti. Pistä lusikkasi soppaan! 😀

7 Comments »

 1. Eikö tähän tullut sitä haisevaa kalakstiketta laisinkaan 😮

  Comment by Välispiikki — 21.1.2008 @ 16.59

 2. …siis kalakAstiketta…

  Comment by Välispiikki — 21.1.2008 @ 17.03

 3. Tähän ei tullu. Mun lemppasoppaan ja versiooni siitä kyllä tuloo… Että pian saat korkata senki pullon jos sitä oottelet. 😉

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 21.1.2008 @ 17.22

 4. Kalakastike-versiota odotellessa. Pad thai on kyllä hyvää kamaa, kai maustoit sen sokerilla + chilillä?

  Comment by ville — 22.1.2008 @ 9.04

 5. Ville, kuten herra Sisälukutaito voi huomata, sokerilla kyllä, mutta chiliä en tuupannut. Silti on hyvää.

  Äskön tein suomalaista pad thaita eli spydäriä! Tosi autenttista, kasviksista, kalkkunaleikkeleestä, oliiveista ja juustosta 😉 Muna sentään oli päällä oikeaoppisesti, valuvanakin vielä.

  Comment by ylimuuli — 22.1.2008 @ 21.00

 6. Juu, sori, olihan se sokeri siellä. Lähinnä tosin tarkoitin sillä nimenomaan valmiin annoksen päälle lisättävää sokeria, ruokailijan oman maun mukaan.

  Comment by ville — 23.1.2008 @ 13.55

 7. Ville, sori itselles, en tarkoittanut olla ivallinen. <3 Sokeria en ole kuullutkaan lisättävän annoksen päälle, ehkä on pakko kokeilla?

  Comment by ylimuuli — 23.1.2008 @ 21.34

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress