MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

21.4.2008

Purkkiparsalla parempiin piireihin

Filed under: Herkut,Optimoidut,Piiraat,Uunista — Meri @ 17.59

vierasherkku2

Parsa. Taas se on käynyt täällä ja tehnyt tuhojaan. Lasipurkin olmeista kepakoista nimittäin syntyy ihan tajuton piiras, vakavasti otettava vierasherkku, jota kelpaa tarjoilla nirsoissakin piireissä. Piiraan ohje on peräisin kollegani Marjan reseptivarastosta ja on käsittääkseni kestänyt kulutusta käytössä useamman vuosikymmenen. Ja syystä, niin tarkasti perheeni tuhosi sen viimeistä murenaa myöten eilen sunnuntailounaalla.

Piiraan kokeiluun liittyi eräs haastava piirre, joka ei kuitenkaan ollut se huhtikuun sellainen. Tehtävänantoon sisältyi näet pyyntö keventää alkuperäistä ohjetta, joka sisälsi mm. kuohukermaa ja 4 dl mustaleima-emmentalia. Voit siis vapaasti tuunailla aineksia takaisin raskaampaan suuntaan, mutta tässä kohtuullisesti kevennetyssä versiossa maku ei kyllä kärsinyt yhtään. Tästäkin versiosta saisi vielä hoikemman vaihtamalla kerman ja juuston laihempaan, mutta niin, sitten makukin lienee kompromissi. Tehkää kuten tahdotte, tässä kuitenkin erinomainen ohje supermaukkaan ja suussasulavan suolaisen piiraan tekoon.

Marjan fiini vierasherkku (piiras n. seitsemälle hlölle)

Pohja

 • 2 dl jauhoa (sämpylä-, hiiva- ja vehnä- käyvät yhtä lailla)
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 dl raastettua parmesania
 • 100 g voita
 • (2 rkl vettä)

Voitele piirasvuoka. Sekoita kuivat aineet ja  lisää niihin huoneenlämmössä notkistunut voi, nypi sekaisin. Jos taikina jää aivan liian kuivaksi, voit lisätä hieman vettä. Itse en ole vielä koskaan joutunut niin tekemään. Painele taikina piirasvuokaan. Taikina on todella nafti, eli sen saa painella melkein läpikuultavan ohueksi, kärsivällisesti ja lempeästi. Reunoille sen ei tarvitse hirveästi nousta, mutta jonkin verran kuitenkin. Siirrä jääkaappiin (min. 1/2 h) ja valmista täyte. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Täyte

 • 300 g vähärasvaista (esim. 10%) jauhelihaa
 • sipuli
 • 2-4 valkosipulinkynttä
 • mustapippuria
 • suolaa

Pilko sipuli ja valkosipuli, paista pannulla voissa tai öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä sivuun odottamaan ja valmista parsatäyte.

Parsatäyte

 • 3 rkl voita
 • 2 rkl jauhoja
 • 1 lasipurkki parsaa (käytin valkoista, n. 330 g nesteineen, alk.per. ohjeessa 400 g)
 • 2 dl 15 % ruokakermaa
 • suolaa, (valko-)pippuria

Päälle

 • parmesania tai 100 g 8% fetaa (Apetina)

Pilko parsat, säästä parsojen liemi! Sulata voi kattilassa, lisää joukkoon jauhot ja sekoita, anna kiehahtaa. Sekoita parsatölkin liemi ja kerma keskenään ja lisää seos kattilaan vähin erin, koko ajan sekoittaen. Anna seoksen kiehua muutama minuutti ja sekoittele. Mausta ja lisää parsapalat, anna vielä porista hetki kasaan ja tarkista maku. Muhennoksen tulee olla aika paksua ja kiiltävää.

Kokoa piiras levittämällä piiraspohjalle jauheliha-sipuliseos ja kaada päälle parsamuhennos. Raasta päälle parmesania tai murustele ylle feta. Paista uunin alatasolla n. 45-50 minuuttia. Vaihtoehtoisesti voit paistaa piirasta 225 asteessa puoli tuntia. Tarjoile jäähtyneenä runsaan salaatin kanssa ja kerää kehut. Myö puolestani jään jännäämään, mitä Marja sanoo kevennetystä versiosta. O_O

vierasherkku

7 Comments »

 1. Hei kivaa, mie oon ruukannut laittaa lötköpötköparsoja pizzan päälle ja ihan hyvää on siinäkin 😀 Tämä repsetti lähtee takuulla kokeiluun!
  Ja aivan ihkupihkuja nuo Kulkurin pallerot, kesäkurpitsapasta on ykköstä!

  Comment by Hanna sopasta — 21.4.2008 @ 20.15

 2. Hanna, juu kyllähän nuo kelmeät patukat toimivat siellä sun täällä, ihmeen hienostunut maku kun arvioi ulkonäköä ;-D Ja reseptiä voi suositella täysin rinnoin, ei se turhaan ole kestänyt Marjan käytössä vuosikymmeniä.

  Hehehe, Kulkurin kulkuset tosiaan sopi käsittämättömän hyvin kesäkurpitsaspagun kanssa, kuka sitä oikeeta pastaa kaipaa 😛

  Comment by ylimuuli — 22.4.2008 @ 5.32

 3. Pakko tulla itte tänne hehkuttamaan kun ei se Marja kuitenkaan kommentoi, oli meinaan reseptin alkuperäinen omistaja tarttunut kauhanvarteen heti eilisiltana ja pyöräyttänyt tämän kevyemmän version piiraasta. Tuomio: maku on ennallaan ja ehana! Olen siis suoriutunut tehtävästä kiitettävästi ja nyt tätä paakelsia totisesti uskaltaa suositella kelle tahansa. Marja oli laittanut alkuperäisen suunnitelman mukaisesti päälle parmesania ja toimi kympillä, itse siis tyydyin fetaan johtuen parmesanin hajulle allergisesta isoveljestäni. 😀

  Comment by ylimuuli — 22.4.2008 @ 17.08

 4. Tulin tänne vastavierailulle ja hyvältä näyttää 😛 Parsa on aivan ihanaa! Mun äiti tekee taivaallista parsapaistosta (parsaa, juustoa, jauhoja, rasvaa, luulisin), joka ei kyllä oo mitään edes-vähän-kevyempää nähnytkään 😀 Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla!

  Comment by Reseptirosvo — 24.4.2008 @ 15.52

 5. Teretulemast 😀 Parsapaistos kuulostaa melko samalta kuin tämän piiraan parsamuhennososuus, joka oli pelkästäänkin ihan käsittämättömän hyvää. Ja eihän tääkään ihan höyhenenkevyttä ole, mutta ainakin kevyemPÄÄ 🙂 Kokkeile ja kerro!

  Comment by ylimuuli — 24.4.2008 @ 18.25

 6. […] toisenkin bravuurireseptin kokeiluun. Ensimmäisestähän olikin jo aivan ylivertainen kokemus piiraan muodossa. Tämä toinen sisältää joidenkin mielestä hyvin kyseenalaista herkkua, Aura-juustoa. Itsekin […]

  Pingback by MonkeyFood » Salonkikelpoinen kesäkurpitsakeitto — 18.5.2008 @ 19.17

 7. […] ohje on lainaresepti sekin, sen kollegani, jonka ohjeilla aikaansain (toim. huom. suom. raisk.) mm. taivaallista parsapiirakkaa, bongaama Elle-lehdestä. Very chic, […]

  Pingback by MonkeyFood » Hapanimeliä paljastuksia — 13.7.2008 @ 19.02

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress