MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

26.4.2008

Whazzaa! Wasabin ja cashew-tahnan parhauskerho

Filed under: Eksotiikkaa,Kala,laktoositon,Nuts!,Sallad,Soosit — Meri @ 17.56

Kekä tykkää wasabista käsi ylös! (Ja kekä on tyhjentänyt cashew-tahnapurkin sisuksiinsa melkein yhdeltä seisomalta aukinaisen jääkaapin edessä *nolo muuli*) Tää kerho nimittäin on kokoontunut Apinakeittiössä jo kolmesti sen jälkeen, kun Juhana Ruohikolta sen ohjeisti. Aevan kunkku idea, jonka sain kaikeksi onneksi luvun jakaa. Kumarramma ja kiitämme kuningas Juhanaa.

parhauskasti

Kyseessä on salaatinkastike, joka käy erityisen hyvin kalasalaateille. Itse olen syönyt sitä tähän mennessä (purkki-)makrilli-, lohi- ja katkarapusalaatin seurana ja joka kerta yllätyn, kuinka onnistunut kombo on. Cashew-tahnan sijaan kastikkeeseen käy muuten hyvin myös tahini eli seesam-tahna, sanoisin, että etenkin sen lohen kanssa. Vaikka suosittelen ehdottomasti maistamaan myös cashew-tahnaa. Ja öljyjä voi myös vaihdella sen mukaan, mikä itselle maistuu ja mitä kaapissa on. Ehkä moottoriöljyt jättäisin rauhaan. Tässä perusohje.

Parhauskerhon kevätkokous eli (kala-)salaatin kastike (yhdelle tai kahdelle)

  • 1 tl pellavansiemenöljyä tai seesaminsiemenöljyä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 0,5-1 rkl sitruunan tai limen mehua
  • 6-7 cm pätkä wasabia tuubista
  • 1 (reilu) tl cashew-tahnaa tai tahinia
  • (1-2 rkl vettä)

Sekoita aineet ja ohenna lopuksi vedellä lisäämällä sitä ihan hiukkasen kerrallaan, hieman juoksevampi kastike leviää helpommin kaikkialle salaattiin. Juhana kertoi laittavansa salaatin päälle lisäksi timjamia, mutta sitä en ole itse vielä muistanut, niin höyryissäni olen ollut kastikkeen mausta. Toivottasti kilahdatte keksintöön yhtä kovin kuin kovakalloinen muulos, kalankulutuskin on kasvussa kiitos kastin.

PS. Huhtikuun ruokahaasteen äänestys on käynnissä Ketun keittiön uumenissa! Menkää ja.

16 Comments »

  1. Kiitos hehkutuksesta, Ylimuuli. 🙂 Ihan vaan vihjeenä, että kastike sopii paremmin ei-kalasalaateille kun jättää wasabin pois. Mut äyriäisille ja kalalle wasabi on ihan must.

    Comment by Juhana — 26.4.2008 @ 20.21

  2. Juhana, hehkutus on itseansaittua. 🙂 Ja niin se olikin, että ilman wasabia muille saldeille. Ootko lisännyt niihin jotain tilalle vai ihan sellaisenaan käyttänyt?

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 27.4.2008 @ 8.53

  3. En korvaa wasabia millään silloin kun teen kastikkeen ei-kalasalaateille, vaan jätän vaan wasabin pois.

    Sen sijaan korvaan sitruunan balsamiviinietikalla silloin kun teen kastikkeen esimerkiksi papusalaatille. Sopii jotenkin maultaan paremmin yhteen.

    Comment by Juhana — 27.4.2008 @ 11.25

  4. Juhana, selvä pyy, testilaboratorio jatkaa cashew-tahnan parissa 😛

    Comment by ylimuuli — 28.4.2008 @ 5.38

  5. Onko tuossa cashew-tahnassa jotakin muutakin kuin cashew-pähkinää?
    Tein lohisalaatin tuolla ohjeella niin, että hienonsin kokonaisia pähkinöitä.
    Kastikkeen rakenne tuli miellyttävän kermainen, mutta maku ei kolahtanut.

    Comment by Mirka — 28.4.2008 @ 11.57

  6. Mirka, ei ole, mutta olen itsekin kokeillut jauhaa cashew-pähkinöitä tahnaksi eikä lopputulos (nimenomaan maku) ole sama. Epäilen, että liittyy valmistusmenetelmään. Tahnan valmistajilla lienee käytössään aparaatti, joka jotenkin irrottaa pähkinöiden öljyn ja koostumus ja maku on siksi eri, en tosin ole varma. Omaa päättelyäni 😉

    Mutta casheweistahan saa cashew-kermaa jauhamalla niitä pienen vesitilkan kanssa (voi liottaa hetken ensin jos haluaa). Tahnamaista en ole onnistunut. Jos jollain on vinkkejä, peliin vaan. Mutta eivät siitä tietysti kaikki pidäkään. Mutta tuo tahna on sellaista kinuskinruskeaa väriltään, kun taas itsejauhetut pähkinät jäävät minulla ainakin vaaleiksi, että eroa on.

    Comment by ylimuuli — 28.4.2008 @ 15.46

  7. Vaaleaa oli minunkin tahnani. Olisiko tahnan pähkinät kenties
    paahdettu? Tahna on melko kallista, siksi hirvittää ostaa,
    kun kokonaisten cashew-pähkinöiden mausta en erityisemmin pidä.
    (Liian äiteliä, runko puuttuu.) Oliko käyttämäsi seesamiöljy
    paahdettua (tumman ruskeaa) vai ei? Minä käytin paahdettua, ja sen
    maku ei minun suussani rimmannut wasabin kanssa.

    Comment by Mirka — 28.4.2008 @ 16.22

  8. Mirka, kallista on, ihan kamalan, Kampin K-kaupassa muuten hieman halvempaa kuin Ruohonjuuressa. Paahdetusta en tiedä, ehkä täytyy kokeilla. Käytin vaaleaa seesamiöljyä ja kylmäpuristettua (aika vahvan makuista) oliiviöljyä, molemmissa on tosiaan aika tietty maku joka ei välttämättä käy läheskään kaikkeen tai kaikkien suuhun. Vähän kalliimmmat oliiviöljyt ovat hieman miedompia (omani on halpis-luomua) ja seesamiöljyn sijaan tosiaan pellavansiemen- tai rypsiöljy ovat neutraalimpia. Kerro jos keksit omaan makuusi sopivan kombon!

    Niin ja tuo cashewtahna on tosiaan aika täyteläistä ja makeahkoakin, että josset pidä casheweista sinällään, en tiedä, onko tahnakaan makuusi. Pidätkö tahinista? Tosin jos seesami ei käynyt mielestäsi wasabin kanssa kimppaan, ehkä tahinikaan ei ole ratkaisu 🙂

    Comment by ylimuuli — 28.4.2008 @ 16.32

  9. Oliiviöljy ei ole ongelma, päinvastoin pidän voimakkaista öljyistä
    miehekkäällä kurkkupoltteella…
    Pidän tahinista, mutta wasabista pidän enemmän tiukasti sellaisenaan.
    Ehkä tuo vaan ei ollut juuri minun juttuni.

    Oma japsilempparini tonnikala-kiinankaalisalaattiin on

    1 raastettu valkosipulinkynsi
    1 rkl Kikkoman soijaa
    2 rkl Mitskan riisietikkaa
    4 rkl öljyä

    Öljy lisätään viimeisenä tipoittain vatkaten, valkosipuli ja soija emulsioivat öljyn
    jos emulsioivat, aina se ei onnistu, mutta makua se ei haittaa.

    Comment by Mirka — 29.4.2008 @ 7.17

  10. Tosi kiintoisalta vaikuttaa! Mutta voisitko heittää arviota, paljonko tuo 6-7 cm wasabia tuubista mahtaa olla jonain muuna yksikkönä? Meidän wasabi kun asustaa lasipurkissa jauheena enkä tohtisi sitä hammastahnatuubiin ruveta tunkemaan…

    Comment by vinegar tea — 29.4.2008 @ 13.04

  11. Mirka, juu, eiväthän kaikki voi olla kaikista yhtä hyviä. 🙂 Ja kiitos ohjeesta! Menee testiin, kerron kuinka Muulin turpa kestää ihanan tujunkuuloista kastia 😛

    Vinegar tea, hehehehe, etkö voisitko nyt kuitenkin tuupata sitä tahnaa tuubiin?! 😀 Ei vaan, se jauheesti tehty on kyllä parempaa. Mitähän sanoisin, ehkä tuo määrä on sellaiset 2-3 teelusikallista? Kannattanee ensin laittaa vähemmän ja maistelemalla kokeilla yläraja, luulen. Kerro, jos pääset tarkkaan tulokseen.

    Comment by ylimuuli — 29.4.2008 @ 15.31

  12. Ihan pakko kokeilla tuota salaatinkastiketta heti! Olen jättisuuri wasabin ystävä. Ystäväni totesi Vappuna, että “Wasabi on 2000-luvun ketsuppi”..heh. Wasabi on ihan mainiota kun sitä pursottaa reilusti lohen päälle sitruunan, suolan ja pippurin kera ja heittää uuniin. Nam!

    Comment by Noora Vanhanen — 4.5.2008 @ 20.03

  13. Noora, haha, oikeassa lienee ystäväsi 😉 Tai ehkä paremminkin sinappi kuin ketsu, kun on niin tuju. Wasabissa on tosiaan jotain addiktoivaa… 😛

    Comment by ylimuuli — 5.5.2008 @ 5.44

  14. Cashewpähkinät kannattaa paahtaa ennen tahnaksi tekoa ja melkein aina muutenkin. Maku paranee kummasti. En tykkää paahtamattomista casheweista oikeastaan ollenkaan. Ne maistuu jo mainitun äiteliltä, rasvaisilta ja jotenkin tunkkaisilta.

    Comment by Sara — 6.5.2008 @ 7.16

  15. Sara, paahdettuna ovat kyllä ihania, kuten pekaanitkin, joiden maku vain paranee. Tosin makuasia tämäkin, itse pidän kovasti ihan paahtamattomista casheweista, syön päivittäin. Minun suussani maku on pehmeä ja täyteläinen, kermainenkin. 🙂

    Comment by ylimuuli — 6.5.2008 @ 16.35

  16. Haa keskustelu on jatkunut enkä ole huomannutkaan!
    Täytynee tutkia cashew paahdettuna, jos alkaisi lötyä sitä kaipaani runkoa. Hauska löytää Ymmärtäjä, Sara. 🙂

    Nyt siis kasti tuli mieleen, kun toissapäivänä savustettu lahna osoittautui järvisemmoiseksi. Siis fisu oli tuore kuin mikä ja savustus onnistui hienosti, kypsyysaste juuri se hampaissa natisevan nuoskea kuin pitää mutta ani harvoin saa. Mutta maku onneton järvellisen mutainen.

    Pari päivää kellarissa tekeytymisen jälkeen maku oli kuitenkin siedettävämpi ja mietin, millä mutaisuutta peittäisi. Muistin sitten tämän ja päätin kokeilla wasabikastiketta hiukan toisin. Nyt jätin kiinalaisen paahdetun seesamiöljyn pois. Tahnana käytin mietoa kreikkalaista tahinia (taas eri maku kuin itäaasialaisessa) ja seesamiöljyn otin siitä tahinipurkista, jossa se ei ole paahdettua.

    Nyt pelitti varsin hyvin suorastaan. Timjami oli minusta varsin keskeinen, sitä pistin aika reilustikin (siihen nähden että vahvimpia yrttejä) pistämään kunnolla hanttiin/keskustelemaan wasabin kanssa, jotta sille ei jäänyt hegemoniaa. Eipä paljon mudanmaut kukkoilleet! 🙂

    Comment by Mirka — 27.6.2008 @ 12.31

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress