MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

22.8.2008

Mökkihöperön muulin muonat

Olipa ihana päästä itse kokkaamaan Pariisin viikon jälkeen! Suunnaton ravintolaturnee Ranskassa oli kyllä vertaansa vailla, mutta sitä suuremmalla syyllä itse tekeminen ja itsetehty maistuvat jälleen, no, melkein parhaalta. Ja mökillähän syötiin hyvin. Koska minua on valistettu lampaanlihan olevan sikäli eettisempää, että lampaidenkasvatus on melko inhimillistä puuhaa, ruokalistalla oli myös päkäpäätä. Lihansyöjän valmistamana, tosin. Suussasulavaa. Lisäkkeenä mustapapu-kinoaa, josta etenkin lammaskokki piti. Ohje on viime vuoden ameriikkalaisesta Gourmet-lehdestä.

kinoa

Mustapapu-tomaatti-kinoa (neljälle)

  • 2 tl raastettua limetin kuorta
  • 2 tl limetinmehua (korvasin nämä sitruunamehulla)
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl sokeria
  • 2,37 dl (1 cup) kinoaa
  • 1 prk mustapapuja
  • 2 tomaattia
  • 4 kevätsipulin vartta tai 1 iso sipuli
  • (tuoretta korianteria)

Sulata voi ja anna jäähtyä hetki. Kaada voi kulhon pohjalle ja lisää siihen limenmehu sekä -kuori, öljy, sokeri ja hieman pippuria. Huuhtele kinoa ja keitä kypsäksi. Voit myös keittää ensimmäiset 10 min. ja sen jälkeen jatkaa höyryttäen. Lisää kinoa kulhoon ja kuutioi joukkoon tomaatit, silppua kevätsipulit tai sipuli ja mahdollinen korianteri. Huuhtele pavut ja lisää joukkoon. Maistele ja suolaa+pippuroi tarvittaessa.
Lampaan jatko-osasta huolehdin minä; lammas kävi erinomaisesti Välispiikin etiopialaiseen sapuskaan, jota en voi liikaa suositella! Jos vain saatte berbereä jostain käsiinne, valmistakaa tätä maukkautta. Itse olen pusannut muonaa jo tofu-kikhernepikaversiona sekä pidemmän kaavan mukaan tuolla lampaalla. Sopii erinomaisesti suomalaisen injeran vastineen eli hapankorpun kanssa. Ja maistuu eriltä kuin mikään muu. En ymmärrä, mitä teen, kun oma berbereni loppuu. Tai ymmärrän tietysti, edessä on afrikkalaiskauppojen koluaminen.

etiopia

Koska sain luvan leipoa, tempaisin mökillä yhden sämpyläsatsin, joka onnistui Lihansyöjän mukaan turhan hyvin, sillä liian hyvät sämpylät houkuttivat ylensyöntiin. Speltti, Myllärin sämpyläjauhot, rusinat ja suolapähkinät vain tekevät sämpylöistä kuin sämpylöistä valloittavia… Makupalaksi paakaroin porkkanakakkua, myös rusinalisällä, mutta ilman päällistä. Porkkanakakku, samoin kuin Cake Courgette, ovat omia lempipaakelsejani. Viime teoikseni leipaisin vielä eilisaamuna ensimmäisen pound cakeni vuoden 2007 Good Food -pumaskasta. Alkuperäinen ohje on appelsiiniversio kreemillä, mutta sovelsin toki oman, omenasoseisen versioni. Törkeän hyvää. Ja helppoa?!

poundcake

Pound Cake (ohjeen mukaan kahdeksalle)

  • 140 g voita
  • 140 g sokeria (mausta vaniljalla tai vaniljasokerilla)
  • 140 g jauhoja
  • 2 munaa
  • 2-3 rkl sitruuna- tai aplarimehua
  • 1 reilu rkl hasselpähkinä- tai mantelirouhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa

Ota voi pehmenemään. Lämmitä uuni 170 asteeseen, kaasu 3. Ota esiin n. 23 cm mittainen vuoka ja leikkaa siihen leivinpaperi, joka nousee pitkille sivuille. Lyhyitä sivuja ei ole tarpeen vuorata paperilla tai voidella.

Mätä kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa, kunnes seos on tasaista. Kaada vuokaan ja paistele n. 40-45 minuuttia tai kunnes kaakku on kullanruskea eikä keskelle tuikattuun haarukkaan tartu taikinaa. Anna jäähtyä vartin verran ja nosta sitten leivinpaperin reunoista ritilälle jäähtymään edelleen. Kun kaakku on viilennellyt, halkaise se vaakasuunnassa ja täytä esim. itsetehdyllä omenahillolla tai sitten omalla superkreemilläsi tai millä tahansa tarkoitukseen sopivalla.

Vaikka oma kakkuni näytti uunissa lässähtäneen ja kannoin siitä jo suurta huolta, lopputulos oli silti nätti, murea, mehevä ja hullun hyvä. Tähän luotan seuraavan kerran vierasvarana.

6 Comments »

  1. […] palkintosonnikurpitsoista kuvallistakin evidenssiä), punaisista omenoista (joista valmistui sose pound cakeen ja leipäjuuston seuraksi) sekä […]

    Pingback by MonkeyFood » Laulavan lintukoiran harharetket — 22.8.2008 @ 9.56

  2. Maistoin etiopialaista pöperöä ekaa kertaa tämän kesän lomareissulla. Vei kyllä kielen mennessään. Siitä asti olen yrittänyt raijautua Hämeentien etniselle ruokaostoskelualueelle, toistaiseksi laihoin tuloksin (kyllähän siihen kävelyyn ainakin vartti menisi ;)). Ei ole helppoa olla laiska…

    Comment by Ketsuppi — 22.8.2008 @ 13.22

  3. Etiopöperöitä hapankorpulla – pakko olla loistava kombo!

    Comment by Välispiikki — 22.8.2008 @ 18.59

  4. Kepsu, missä maistoit?! Ja ilmeisesti siis sääkin asut jossain melko huudeilla kun et tuon kauempana näistä kaupoista 🙂

    Välitsu, se ON! Ladoin aina omat pöperöni (voidellulle!) korpulle ja söin, pehmensi hieman korppua tuo soosi ja oli oijoijoi niin hyvää etten kestä.

    Comment by ylimuuli — 23.8.2008 @ 8.17

  5. Lontoossa herkuttelin. Mutta nyt ainakin saman mantereen sapuskaa saa täältäkin, ja jopa tosiaan ihan nurkilta. Avasivat nimittäin etelä-afrikkalaista sapuskaa tarjoavan ravintolan Kurviin! Jibii.
    Täältä Vallilasta siihen päräyttää sekunneissa (melkein).

    Comment by Ketsuppinen — 26.8.2008 @ 20.14

  6. Ketsuppinen, eikä voi olla TOTTA?!?!? TAHDON SINNE HETI 😛 Kiitos tiedosta, se on kultajyvä!

    Comment by ylimuuli — 27.8.2008 @ 5.28

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress