MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

5.9.2008

Ja muulos mursi leivän

Filed under: Arkiruoka,Leipää — Meri @ 5.55

leipä2

Leipä on ainakin aloittelevalle leipurille leipomuksista mysteerisin, sillä leipäkoodin murtamiseen vaaditaan muutakin kuin resepti. Sitko, vaivaaminen, riittävä kohotus ja sopiva jauhojen määrä eivät siirry uunipellille yhtä helposti kuin monenkirjavat muffinssit tai lettutaikinainen pannari. Sämpylöitä on onneksi iisimpi paakaroida ja niillähän pääsee ihan leipätunnelmiin! Jotain aivan spesiaalia on kuitenkin kunnon limpussa, pyöreässä ja kuohkeassa Leivässä, josta voi leikata kiinteitä ja maukkaita paloja. Kuten päähenkilö Rosekin Alcottin ihanassa tyttökirjassa Kahdeksan serkusta oppi (Olinko ikuisesti hieman pettynyt pikkunainen, kun Rose ei nainutkaan Charlietaan vaan tylsän, joskin älykkään ja viisaan Macin?!).

Nyt opin minäkin, kun leivoin täysjyväleipää Tuulentuvan ohjeen mukaan. Vihdoin oli leipäni jyväinen ja täyteläinen, upea ja maistuva ilman voita. Leipomisesta on niin kauan aikaa, etten oikein tarkkaan muista, minkälaisia ratkaisuita tein, mutta sen tiedän, että maustoin fenkolilla ja leivoin veteen. Tarkoituksenani oli antaa jotenkin ylimaallisen hyvät ohjeet leipomiseen, mutta edellisen pullapostauksen jälkeen ei ole juuri sanottavaa. Sama virsi, siis, jotenkin näin.

  • kun alussa lisäät hiivan nesteeseen ja hieman jauhoja, jaksa vatkutella sitä hyvä tovi ennen lisäjauhojen lappamista
  • lisää ensin käsitellyimpiä jauhoja joita aiot leivässä käyttää (siis jos leivot täysjyvää/hiivaleipää/spelttiä, lisää ihan aluksi pieni määrä vehnäjauhoa tms.), näistä muodostuu parhaiten se sitko vatkuttelulla
  • jätä taikina melko löysäksi, ennemmin niin, että tarttuu kiinni, kuin että jauhoja menee tolkuttomasti
  • anna kohota ainakin tuplaksi
  • kun vaivaat taikinaa kohoamisen jälkeen, voit lisätä silloin hieman jauhoja kerrallaan, ettei tartu käsiin
  • anna leiväksi leivotun leivän kohota niin kauan, kuin jaksat odotella, siis todella pitkään
  • anna leivän jäähtyä kunnolla, tämä oli parasta kaikkina leipomista seuraavina päivinä, kun maut olivat… tasaantuneet?
  • älä leivo kiireessä
  • …kunhan leivot

leipä

leipä3

Ja ohje siis Tuulentuvan aarreaitasta, tässä vassokuu ja kiitos omasta puolestani. Niin, tein puolikkaan taikinan ja siis vain yhden limpun.

4 Comments »

  1. On se vaan niin upeaa, kehaisin tätä jo Rossanankin blogissa.

    Comment by Veera — 5.9.2008 @ 16.57

  2. Näyttää kauniilta tuo leipä kyllä :). Ja ohje on tosiaan ihana, leivässä on herkullinen rapea kuori ja paljon pureksittavaa. Ei siis mitään vehnähöttöä, joka sekin tosin tuoreltaan esimerkiksi foccacian muodossa herkutteluleipänä maistuu . Varmasti vielä lisää “Baka matbröd”-kokeiluja luvassa jossain vaiheessa.

    Comment by Aurinkotuuli — 6.9.2008 @ 10.14

  3. Ainiin, ja olikos joku muukin kokeillut tätä reseptiä? Olisi kiva kuulla/löytää kommentit :).

    Comment by Aurinkotuuli — 6.9.2008 @ 10.19

  4. Veera, leivän leipomisessa on sitä jotain. Vaikka kuvaamisessakin sitten tietysti on taas omat niksinsä. t. sumuisten kuvien kokki

    Aurinkotuuli, upea leipä, kiitos kovasti! Ja mukavaa, jos on tiedossa lisää matbröödiä. En tiedä muista, tiedän vain, että omaa leipääni söi hyvin laaja yleisö, joka piti siitä SUURESTI.

    Comment by ylimuuli — 7.9.2008 @ 17.51

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress