MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

1.2.2009

Batataa ja jäätelönkaltaisia herkkuja

Filed under: Arkiruoka,Herkut,jäätelö,Kala,Kevyt,Optimoidut,Side order — Meri @ 10.15

Tein dijonlohta välittömästi uudestaan kun odottava ystäväni tuli kylään ja sushi oli siis poissa luvuista. Aion tehdä lohta myös tänään illalla. Niin hyvää ja helppoa se on! Nyt vihdoin kuvakin, kun joku sitä kyseli.

batata

Lohta peesaamassa muhevan herkullinen oheke eli oheistuote, bataattia ja linssiä. Mainio yhdistelmä, jos vain vatsa kestää paputuotteita. Omani ei taida ikinä tottua niihin. Ohje on raffisti mukailtu yhden työkaverin kertomasta.

Leenan linssibataattimuhennos

 • sipulia
 • valkosipulia
 • bataattia
 • linssejä (vihreitä tai punaisia)
 • suolaa tai kasvislientä
 • juustokuminaa

Pilko sipuli ja kuullota sitä hiukan pannulla, lisää pienitty valkosipuli. Kuutioi oranssi peruna ja lisää pannulle. Lisää liedelle kasvislientä (tai vettä ja suolaa) sopivasti ja sitten linssit. Keittele keitosta vähän risoton tapaan, lientä aina tarvittaessa lisäten, kunnes linssit ovat kypsiä. Mausta ennemmin tai myöhemmin reilulla juustokuminalla. Tarjoa lämpimänä.

bran

Höyhenenkevyt herkku

 • 2 dl rasvatonta maitoa
 • 2 dl rasvatonta tai muuta jogurttia
 • loraus sokeritonta makusiirappia (esim. karamelli)
 • kourallinen murskattuja branflakeseja

Vatkaa maito ja jugu kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta ja makeuta siirapilla. Iske jäätelökoneeseen ja anna käydä, hyhmiintymisvaiheessa lisää branit. Tuloksena kuohkea kylmä herkku, joka rapisee hampaissa!

gordon
Variaatio

 • 2 dl rasvatonta maitoa
 • 2 dl mustikkavanillajogurttia
 • mustikkasosetta purkista
 • puolukkasurvosta
 • ruokosokeria

Vatkaa maito ja jugu vaahdoksi, makeuta sokerilla. Massa jäätelökoneeseen, anna käydä kunnes hyhmiintyy, lisää mustikkasose- ja puolukkasurvossattumia. Tuloksena tästäkin kylmää ihanaa vaahtoa, ei siis varsinaista jäätelöä. Kun massan vatkaa vaahdoksi, se käyttäytyy koneessa vähän eri tapaan kuin “perinteinen” jäätelömassa ja jää siis vaahtomaiseksi. Sanon vaan, ettette sitten pety. Vaikka tähän on vaikea pettyä, niin ihanaa jäärahkaa 😛

Ja jos herkutteluhammasta oikein kolottaa, valmista seuraksi vaikka isoa plättyä ja ota purkista Lihansyöjän äidin MAAILMAN PARASTA mansikkahilloa! Party, party, partyyyy!

plätty

Plättyjä (kolme isoa eli kahdelle)

 •  luomumuna
 • 2,5 dl maitoa
 • 1,25 dl jauhoa
 • ripaus suolaa
 • 0,5 tl vaniljasokeria
 • 1,5 rkl sokeria tai makeutusjauhetta
 • 1-2 rkl öljyä tai sulaa voita

Kopsauta muna kulhoon, riko rakenne. Vatkaa sekaan muut ainekset. Anna turvota ainakin puolisen tuntia. Paista sitten kolmeksi suureksi tai lukuisammiksi pieniksi räiskäleiksi. Jäätelökone vaivaa samalla jäden sopivaksi ja kaapista saa hilloa, kun ottaa vaan olkaa hyvät.

23 Comments »

 1. OOh ihania herkkuja ja nyt on kuvakin tuosta lohesta :-)Pitääpä joskus kokeilla!

  Comment by Yaelian — 1.2.2009 @ 10.39

 2. Jaha, taidetaan tehdä jäätelöä jälkiruuaksi tän kkn lopussa. 😀 Lettuja vois tehdä myös?

  Comment by -stjtr- — 1.2.2009 @ 13.55

 3. Tuo lohi näyttää mielettömältä. Männöö kokkeiluun tiällä 😀

  Comment by Välispiikki — 1.2.2009 @ 14.20

 4. Yaelian, juuri laitoin uunin lämpenemään tuota samaa samatuista lohta varten… 🙂 Kaveriksi tosin tulee hieman eksoottisempi lisäke. Tai ehkä jeera ja bataattikin ovat melko eksoottisia, mene tiedä.

  Stjtr, mahdollisesti. Vi ska se… 😉

  Välispik, se on ainaki helppo testata! Ja ihan peruskauraa, niinkuin nyt uunilohet on. Mut pikkusen uudella twistillä sentään. 🙂

  Comment by ylimuuli — 1.2.2009 @ 17.36

 5. Siis kalaa ja sinappia? HMMM uskaltaiskohan kokeilla….

  Comment by Seinäkärpänen — 1.2.2009 @ 20.09

 6. Ikiteinipeini ihkupihku taidatpaidat ollapolla? Vaikopaiko onkoponko kaikkipaikki stadipadilaiset noinpoin lapsellisesti kirjoittaviapirjoittavia? Ihmepihme sanojapanoja kunpun onpon pakkopakko käyttääpäyttää. Eihänpeihän teiänpeiän resepteistäpesepteistä saapaa mitäänpitään selvääpelvää! Kiitospiitos jospos palautepalaute tulipuli perilleperille. TP: Toukopouko

  Comment by JP — 2.2.2009 @ 3.51

 7. Seinis, tätä kyllä uskaltaa, ei maistu sinappiselle varsinaiselle, lohella vaan tulee mukavan suolainen maukas kuori. 🙂

  JP, helkkaripelkkari! Toukopouko Monkeyssa, viikko alkaa lupaavasti ;-D

  Comment by ylimuuli — 2.2.2009 @ 6.38

 8. Laitoin nyt blogiini kysymyksen siitä (ruoka)bloggaajabrunssista. Käy(kää) kommentoimassa päiväehdotusta. 🙂

  Comment by Rauna/Kannat kattoon — 2.2.2009 @ 9.09

 9. Bataatti on tosiaan harhaanjohtavasti nimetty, se kun ei ole mitään sukua perunalle. Sen sijaan päivänsini-nimiselle koristeköynnökselle (Ipomoea).

  Comment by Mirka — 2.2.2009 @ 9.55

 10. Rauna, no minäpä käyn!

  Mirka :-O Bataatti on kyllä melkoisen koristeellinen sekin ;-D

  Comment by ylimuuli — 2.2.2009 @ 18.11

 11. Ihana lohiherkku ja uunikasvikset.

  Comment by arleena — 3.2.2009 @ 11.44

 12. Bataattisoseella korvaamme joulupöydässä lanttulaatikon. Sataparempaa ja paremmin sulavaa! 🙂

  Comment by Mirka — 3.2.2009 @ 13.11

 13. Arrgh! Jäätelöä taasen, enhän mie pääse tästä jäätelöbuumista kohta ikinä irti! 😀 En oo vielä ite uskaltautunut kokeilemaan oikeastaan mitään kotiJÄÄTELÖÄ, jäädykkeitä kylläkin useita.. Tuo jäätelöbuumi lähinnä sillä, että tuon siun ihan ensimmäisen jäätelöpostauksen innoittamana ostin paketin jäätelöä ja nyt sitä on sitten mennyt jo viisi-kuusi pakettia, vaikea muistaa O_O

  Tuo bataatti-linssijuttu kuulostaa kyllä tälläsen porkkananpurijan korvaan enempikin kun kokeilemisen arvoiselta.. Ite oon muistaakseni aiemmin kokeillut punaisten linssien (tai joidenkin papujen) ja bataatin yhistelmää ja hyvin toimi. Vihreät linssit vielä testaamatta omassa ruokavaliossa!

  Comment by Insanity — 4.2.2009 @ 15.57

 14. Tuosta rasvattomasta maidosta, tuore uutinen Harvardista kertoo sen lisäävän naisten hedelmättömyyttä:

  http://www.oxfordjournals.org/eshre/press-release/freepdf/dem019.pdf

  Comment by Mirka — 5.2.2009 @ 11.45

 15. Insanity, 😀 Jäätelöä on kyllä vaikea paeta tai ylittää muilla herkuilla. Vihreistä linsseistä muuten syntyy se mahtava Erkin linssisoppa, ihan parasta ja erilaista kuin itselleni “perinteisempi” punainen linssikeitto.

  Mirka, eilen tein bataatti-kukkakaali-sipuli-perunamuussia ja oli ihanaa, myös Lihansyöjästä. Ja onpa jännittävä uutinen maidosta, onneksi voin itse juoda huoletta kun en lapsia halua 😉 Vaikka maidon kulutus on kyllä hyvin pientä, kahvissa lähinnä. Juustoa ja raikkua sen sijaan urakoin 😛

  Comment by ylimuuli — 5.2.2009 @ 16.37

 16. En minäkään halunnut sinun iässäsi.

  Mutta eikö se kerro vakavasta ongelmasta? Vain yksi annos viikossa! Kun samalla hinnalla saa normaalillakin rasvalla.

  Harvardin seurannassa on sentään valtava aineisto, tässäkin 18 555 lisääntymisikäistä, naimisissa olevaa naista 8 vuoden ajan. Willett tekijöiden joukossa.

  women consuming one or more servings per week of skim/low-fat
  milk had a significantly higher risk of anovulatory infertility
  when compared with women consuming less than one
  serving per week [RR (95% CI) ¼ 1.40 (1.04–1.88)], after
  adjusting for potential confounders. Among the high-fat dairy
  foods, adding a daily serving of whole milk without increasing energy intake was associated with a reduction in the risk of
  anovulatory infertility of more than 50% after accounting for
  potential confounders.

  Comment by Mirka — 6.2.2009 @ 11.23

 17. Kannattaa toki harkita: http://www.youtube.com/watch?v=ESe-AysF9mw

  Comment by Mirka — 6.2.2009 @ 12.07

 18. Mirka, aivan mahtava lauluesitys! 😀 Prettttty tempting…. Nojoo, rasvaton maito -asia on oikeasti vakava ja erikoinenkin, ja noin pienellä nauttimismäärällä. Ja mitä muuta se sitten saa aikaan kuin hedelmättömyyttä? Ja millä mekanismilla hedelmättömyyttä? Kovin on kummallinen juttu tuo, toisaalta, sen kai siitä saa, kun ihminen lähtee liikaa rempomaan luonnon omaa. En tiedä. Juuri join päivittäisen rasvattoman maidon annokseni kahvissa. Vaikka en kyllä tiedä miksi senkään pitää olla rasvatonta, kun jo kevyt maistuu niin herkulliselta kahvin kanssa. Täytyy ehkä tulla järkiinsä. Maitoasiassa, siis. Muuten olen täydellisen järkevä.

  Comment by ylimuuli — 6.2.2009 @ 14.44

 19. Linkitin fulltekstin. Aiempien kokeiden perusteella epäilevät rasvattoman maidon heraproteiinin häiritsevän hormonitoimintaa ja altistavan PCOS-oireytymälle. Toinen mahdollisuus on jokin maidon rasvaan liittyvä tekijä, maitorasvastahan on eristetty lähes 400 eri yhdistettä. Ei niitä ja niiden yhteisvaikutuksia tiedä kukaan.

  Joo ite olen “aina” ajatellut, että maito tulisi käyttää pääasiassa perinteisissä muodoissaan hapantuotteina tai juustoina. Hapattamaton maito aikuisten juomana yleistyi vasta sotien jälkeen. Sitä ennen aikuiset joivat piimää. Kun ajattelee perinteistä ruokavaliota viljoineen ja perunoineen, niin piimähän alensi aterian glykeemistä indeksiä aivan olennaisesti. Tämä yhdistyneenä fyysiseen työhön selittää, miksi tärkkelyspainotteisella ruokavaliolla pärjättiin ennen niin paljon paremmin kuin nykyään.

  Comment by Mirka — 6.2.2009 @ 15.14

 20. Edelliseen vielä, tuo puolukkasurvoshan tekee samaa. Kaikki hapan hidastaa, myös etikkasäilykkeet jotka nekin pitkälti jääneet käytöstä. Ennen sotia laimennettua etikkaa käytettiin yleisesti pöytämausteenakin.

  Comment by Mirka — 6.2.2009 @ 15.34

 21. Mirka, mutta kun minä olin laiska enkä lukenut! Työviikko vei kaiken, mitä aivoillani oli viiteen päivään annettavaa. :-/ Joskus ihmettelen, miten sinä jaksatkin perehtyä niin mielettömiin tietomääriin jatkuvasti, poikkeuksellista.

  Ja hormonitoimintaani en haluaisi häiritä enempää kuin se jo on häiriintynyt, että sikäli rasvattoman maidon vois ditsata hiiteen. Onneksi juustoa saapi syödä, ja rahkaa. Hapan on ihanaa. GI-aspekti on mielenkiintoinen ja minulle uusi, piimää voi siis suositella ruokajuomana. 🙂

  Comment by ylimuuli — 7.2.2009 @ 8.50

 22. Moikka pitkästä aikaa… olen vähän heräilemässä blogiunestani ja tulin piipahtamaan – kannatti, sinulla oli täällä jotain linssiohjetta, kaapissani nyhjöttää sellainen pussukka,joka pitäisi jotenkin jalontaa syötäväksi…;D

  Comment by Marke — 11.2.2009 @ 0.14

 23. Marke, voi kuinka mukava nähdä sinua! Itsekin olen pikkuisen blogihorroksessa, en ole ehtinyt ja jaksanut kokkailla kamalasti uutta tai blogatakaan… Mutta aina silloin tällöin. 🙂

  Comment by ylimuuli — 11.2.2009 @ 16.23

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress