MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

3.12.2009

Kuluttajan sana on painava

Filed under: Pelasta maailma,Terveys — Meri @ 7.40

Tämän päivän Hesari: Glutamaattia siivotaan pois elintarvikkeista. Pääsyy natriumglutamaatin eli eekuuskaksykkösen vähittäiselle poistamiselle on kuluttajien vaatimus. Itse törmäsin ilmiöön, kun HK Ruokatalo lähestyi minua blogini vuoksi leikkelelahjakortillaan. Vastasin tarjoukseen kysymällä natriumglutamaatin käytöstä tuotteista ja kritisoin valikoimaa, josta ei löytynyt itselleni sopivaa tuotetta ilman lisättyä natriumglutaa.

Vastauksessa oli tietynlainen ristiriita: toisaalta informoivat, kuinka natriumglutamaattia ei ole todistettu millään tavoin haitalliseksi ihmiselle ja sen olevan sallittu lisäaine. Pitkän informaatiopätkän jälkeen totesivat, että HK:lla pyrkivät koko ajan eroon natriumglutamaatin käytöstä ja vähitellen on tarkoitus päästä siitä kaikkien tuotteiden kohdalla. Miksikö? No siks ku sika sano niks! Hyvä ME! 

11 Comments »

 1. Loistavaa jos glutamaattia todellakin siivotaan pois;itse olen sille erittäin herkkä ja saan siitä helposti päänsärkyä.

  Comment by Yaelian — 3.12.2009 @ 8.23

 2. Joo olipa kyllä pitkästä aikaa piristävä uutinen, että joku siis joskus oikeasti kuuntelee kuluttajaa.
  Musta tuntuu aina nipolta (yleensä myös turhauttavalta) jos kaupassa kritisoi valikoimaa, mutta tää antoi taas vähän uskoa sen voimaan!

  Comment by Jytis — 3.12.2009 @ 9.34

 3. Mielenkiintoinen artikkeli. Jotenkin ovelasti sormea heristäen kirjoitettu. Että “olkaa nyt sitten tyytyväisiä, yhtä E:tä ollaan teidän ansiostanne poistamassa, vaikka ei sen haitoista yhtään mitään todistetta olekaan ja muita E-kirjaimia ja ehkä pahempiakin jää vielä iso liuta.. Mutta tätä yhtä nyt poistetaan, että voisitteko jo olla hiljaa.” Ehkä luen turhan herkkähipiäisesti.. Mutta hyvä kun poistuu ja jatkamme edelleen tuoteselosteitten tarkkailua! Ähäkutti.

  Comment by TiV — 3.12.2009 @ 10.17

 4. Yaelian, oujea, itse en ole ainakaan huomannut oireilevani, mutta jo periaatteesta ottaa päähän, että ruoan luonnollinen maku ei muka riitä.

  Jytis, kyllä vain! Yleensä tuntee itsensä vaan tarpeettomaksi pain in the arseksi ja turhauttaa, kun tuntuu ettei millään ole mitään väliä. Mutta sitten tämä! Ja kyllähän esim. luomumunia saa nykyään käytännössä JOKA kaupasta. Niistä olen aikoinaan nillittänyt vaikka missä, vaiken olisi munaostoksilla ollutkaan. Samoin Reilun kaupan banaaneista. Mistähän sitä keksis seuraavaks alkaa aukoa ;-D

  TiV, jeps, ei mitenkään neutraali sävy munkaan mielestä. Tärkein kuitenkin sisältö: glutasta eroon. Kerros sää, mikä olis next big thing?! Hiton hienoa on myös, että ruokalaruoista gluta poistuisi!

  Comment by ylimuuli — 3.12.2009 @ 18.10

 5. Voi juku. Miksi elintarviketeollisuus ei lähetä mulle lahjakortteja? 😉

  Comment by Juhana — 5.12.2009 @ 13.15

 6. Juhana, haluaisitko TODELLA ;-D Jätin sitten käyttämättä, senkin.

  Comment by ylimuuli — 5.12.2009 @ 13.27

 7. Mun mielestä natriumglutamaatin käytössä suurempi ongelma on se, että sen avulla peitellään säästämistä raaka-aineessa. Eli vähemmän lihaa, pumpataan vähän vettä sekaan ja korvataan matalampi lihapitoisuus glutamaatilla. Allerginenhan sitä nyt voi olla vaikka tomaateille, eikä niitä silti tarvitse kaikista valmisruuista hävittää.. 🙂

  Comment by cele — 7.12.2009 @ 16.08

 8. Cele, juuri niinkin, ja olen kyllä lukenutkin Petos lautasella -kirjan joka puhuu juuri tästä… Onhan se ihan äässistä, että maksetaan jostain mitä luulemme saavamme ja todellisuudessa saamme vettä, keinotekoisia makuaineita ja ties mitä huttua. Gross. Onneks glutaa voi vältellä kaupassa helposti, silti hienoa, kun poistuu. (Musta on tullut vähän vainoharhanen glutan kanssa; olen vatsataudissa ja äsken söin ensimmäistä kertaa MITÄÄN, mikäl oli sitten appelsiini ja kaurakeksi. Kun söin keksiä, mieleeni tuli että siinä lienee glutaa kun se on niin maukasta…. MUAhahahaah ;-D)

  Comment by ylimuuli — 7.12.2009 @ 16.26

 9. (ei ollut)

  Comment by ylimuuli — 7.12.2009 @ 16.26

 10. what if you’re what if you’re underweight, and you’ll have to eat fatty food to gain the rrieqeud pounds and at the same time you want to get 6 pack abs

  Comment by Janet — 28.12.2015 @ 8.50

 11. Vicki 28.08.2012 5:29 pm Oh and I’ve done it! “COMMENT here (on the blog) that you’ve done it AND what your favorite spray paint project is.” My favorite spray paint project is the metallic sprays. I make bridal mailboxes and the pains are perfect for the PVC posts!

  Comment by car insurance quotes — 20.5.2016 @ 16.23

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress