MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

14.12.2009

Postia Viipurista

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,paleo — Meri @ 17.46

Viipurilaisen tukkukauppiaan tyttärentyttärentyttärenä perustelen karjalaisilla sukujuurillani tarvetta silloin tällöin leipoa huolimatta kaikesta raakaravinnosta ja ties mistä tietoisuudesta. Sillä vaikka leipomukset eivät vatsaani juuri houkutakaan, itse leipomistoiminta on vaan niin mukavaa ja rentouttavaa. Tai itse asiassa perustelen vaivaushimoa milloin milläkin. Tarvitseeko sitä edes perustella? Saa kai sitä kotonaan kohottaa, pyöritellä, pulikoida tai nyppiä ihan MITÄ HALUAA.

Pitkästä aikaa siis pääsin jauholaarin ääreen ja tulos on postaamisen arvoinen. Eräänlainen viipurtyyppinen pitsa, jäi heti kotikokin ohjelmistoon yleisön (Lihansyöjä) pyynnöstä. Kokeilkaa, jos elävään einekseen tottunut vatsanne vielä kestää.  Liha luonnollisesti luomuna tai lähitilalta, onnellisen possun tai lehmukan kylestä. Pliis.

lihapiiras

Valmista ensin täyte.

Täyte

 • pari sipulia
 • ainakin kolme valkosipulinkynttä
 • sieniä
 • 400 g luomujauhelihaa
 • suolaa, pippuria, sinappia, sinapinsiemeniä

Pilko sipulit ja kuullota pienessä öljyssä, pieni valkosippe ja joukkoon. Sitten paloitellut sienet, vähän nesteitä pois kuumennellen ja lopuksi liha. Kypsäksi asti, mausta suolalla ja Pepalla (terveisiä Pastanjauhantaan! Toivottavasti ei pylly pala.), sinapinsiemenissä ja sinapilla. Käytin Dijonia, muuta ei ollut. Bueno. Jätä jäähtymään.

Valmista pohja kuten karjalanpiirakoiden kuoritaikina, mutta puolikkaana tms. Ja heti uuni kuumenemaan, ainakin 225 saa olla.

Pohja

 • n. 1 dl ruisjauhoa
 • n. 0,5 dl vehnäjauhoa
 • 0,5-0,75 dl vettä
 • suolaa

Sekoita taikinaksi, lisää neste vähitellen ettei mene överiksi. Kaulitse maailman ensteks ohuimmaksi pellille leivinpaperille. Sitten vielä ohuemmaksi. Ja vielä, niin kauan kuin materiaali kestää kasassa, ja hermot. Levitä hyvin maisteltu täyte piiraan keskelle ja levittele reunavaralla. Käännä reunat päälle ja paista uunissa, kunnes kuori rapeutuu.

SITTEN: sulata voita, ainakin 25 grammaa ja mielellään enemmän ja voitele sillä uunista ulostulleen piirakalan reunat. Loppuvoit voit kaadella täytteen joukkoon, ei se paha ole. Kaveriksi halusi mukaan Heinzin luomuketsuppia, hapankaalta, salaattia, ehkä jotain etikkaista? Äsh juu wish, mut tosi hyvää. Kato vaikka:

lihapiiras2

On täällä muutakin syöty eli pääasiassa kalaa. Ostin Töölön kalasta viikonloppuna kokonaisen punakampelan, joka ajatuksena varmaan oli ihan hyvä. Valmistin uunissa valkoviini-sipulikastikkeen seassa, meni vähän mössöksi, mutta ihan okei. Lihansyöjän makuun liian vahvanmakuinen mötkäle. Jatkamma harjoituksia. Kaverina tietty saldee.

punakampela

…ja kampelan kanssa samalla aterialla syötiin vielä jonkinlainen alkupala, mutta pääruoan jälkeen. Kyseessä olivat paleopinaattiletut, jotka improvisoin Lihansyöjän toivottua jotain vihreää, lättyin seurana blinein tyyliin lohenmätiä, hapankermaa ja sienisalaattia. Harasoo!

paleopinaattilettu

Paleopinaattiletut

 • reilu 200 g tuoretta pinaattia
 • 2 luomumunaa
 • n. 1 dl pellavansiemen- ja/tai mantelijauhoa
 • suolaa, mausteita

Höyrytä pinaatit pehmeiksi, hakkeloi silpuksi. Vatkaa pari munaa, rakenne rikki, sekoita pinaatti, “jauhot” ja mausta. Sit vaan reilussa voissa isolle pannulla kukkurallisia ruokalusikallisia paistumaan, ja kääntö, se dässit. Ei nää ihan peripinaattiletuilta maistu, mut iha jees. Kärtsätty ei vaan oikein mulle maistu, ehkä pitäs tehdä uunissa.

4 Comments »

 1. Nyt on taas sen näköistä settiä, että jos valehtelisin sanoisin kokeilevani, mutta koska olen rehellinen, sanon vaan että tekis mieli syödä tollasta. 🙂

  Pinaattiletut sen sijaan – just karsinogeenisesti kärtsättyinä näyttää vähän kuin kaurakekseiltä, jotka rapsakkoina maistuu ainakin mulle. Noita voisin koittaa, nimenomaan paistaen. 🙂

  Mä AINA innostun täällä kokkailusta, ja sitten se jää johonkin.. no pakko myöntää, että sun innoittamana olen jo ostanut blenderin ja mikron. Ei huono sekään!

  Comment by Kukka — 16.12.2009 @ 23.22

 2. Kukka, mullakin on paljon hyviä aikomuksia jotka sit jää… Mut ei kaikki sentään! Et sil mennään, mitä on 😀 Mun pitäs pitää sulle joskus joku leivontapaja, jotta tietäsit kuin hiton helppoa esim. ton kuoritaikinan tekeminen on; ei vaivausta, ei kohotusta, no nuthin’! Mut eipä leipominen kamalasti kannatakaan tässä rasvaisemmasta vähähiilarimaassa jossa paleolla kuljetaan.

  Hauskaa et kuitenki innostut 😀 Hui oon kannustanut kuluttamiseen. Onko olleet käytössä blenderi ja mikro? Itte oon molempiin omiini kovasti tyytyväinen, eniten käytän kodinkoneista blenderiä ja tokana mikroa. Vedenkeitin kiehuttaa melko usein kans, mut nää on ihan parhaat <3

  Kuis se sun apukokki voi urallaan? Pitäskö sille kehitellä joku tilaustyyppinen ohje?

  Comment by ylimuuli — 17.12.2009 @ 6.38

 3. Leivon kyllä joskus, mutta teen aina sitä tavallista korvapuustia. Viimeksi eilen. Jos koitan säätää muilla kuin vehnäjauhoilla, tulee vaan pahaa. Ja eihän siitä oikein mihinkään pääse .. tavallinen pulla on aika hyvää jos joskus maitolasillisen kanssa sellaisen tohtii ottaa. 😀

  Apukokki voi oikein hyvin! Tehtiin just pullatyttöjä joille leivottiin isot hameet ja paljon tukkapuikkoja, liekö rastat. 🙂

  Sekä mikro ja blender tuli kyllä oikeaan osoitteeseen; ei aina tarvi laittaa hellaa päälle jos kuitenkin vain lämmittää jotain.

  Comment by Kukka — 17.12.2009 @ 11.21

 4. Korvapuustit on niiiiiiiiiiin parhaita. Piste. Kai muuten laitat väliin nimenomaan fariinisokeria? Mieletön kosteustahmeusefekti! Ja paljon voita, mut sitä varmasti viisaana ihmisenä laitatki 😀

  Terveisiä pullatytöille ja apukokille myös! Sano että esittää vaan toivomuksia jos sellaisia on reseptien suhteen 🙂

  Mä oon kans ihan mikronkin fani. Olkoon vaan säteilyä, mutta ainakin on nopeeta ja ENNEN KAIKKEA ekotehokasta. <3

  Comment by ylimuuli — 18.12.2009 @ 6.23

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress