MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

27.3.2010

Thee Number One Paleo Salad Dressing

The easiest salad dressings come from a jar (or a bottle) and so does this one. And I don’t mean just the usual olive oil. I mean business! Coconut milk. A divine dressing for salads, steamed or boiled veggies, meat, shrimp, chicken… Particularly heavenly combination is one of crayfish tails (jokiravunpyrstöt), Brussel sprouts (steamed/boiled), avocado and coconut milk. Would change anything for this one! Add some salads and other veggies, season with quality salt and pepper and add the finishing touch with the coconut milk. Can’t get any better, this paleo divine diet! The mix of salty crayfish liquid, creamy coconut, meaty (umami) brussel sprouts and soft avocado would charm anybody.

dressing

I’ve been experimenting with some different coconut milks such as Rainbow, Kara and the one you get from this Asian store Vii Voan, Aroy-D. It’s always thoroughly mixed (not separated as coconut “water” and the white stuff) and the taste is brilliant. It’s also perfectly “light” by texture to serve as a dressing. It says it has no preservatives and ingredients include only coconut milk, but I have my doubts. Still, it’s too delicious to give up so I’m gonna put my head in the bush and use it until proven otherwise. Also, I feel fine using it (and I do use it EVERY DAY) so it can’t be that bad. Recommendable, really.

The more thicker coconut milks work well with minced meat, prepared on a pan and cooked down a little. Moist, velvety and tasty minced meat as a result. And coconut cream’s the one to opt for with berries, a true delight.

6 Comments »

 1. I only use the Aroy-D coconut milk, and get it in 1 litre cartons here.It is the best of those that I have tried.

  Comment by Yaelian — 27.3.2010 @ 9.35

 2. Yaelian, oh oh oh so glad to hear YOU’re using Aroy! Now I have a full trust on it 🙂 Stocked it just today like couple of litres… Many of the 2,5dls and some half litres, don’t dare to buy the litres so as not to ruin it 🙂

  Comment by ylimuuli — 27.3.2010 @ 17.15

 3. Ja mua taas kiinnostaa kaikki mitä sen itse kastikkeen _alla_ on. 😀 Ilmeisesti avokadoa ja kaalta nyt ainakin. Kookos on lahja ihmiskunnalle, tiedän sen nyt, ja nuo maitokokeilut on menossa täälläkin. Sama kama menee niin prodepirtelöissä kuin ruoassakin — ei varmaan ole sellaista sapuskaa mihin se ei sopisi. Vai onko?

  Comment by Kukka — 29.3.2010 @ 12.11

 4. Kukka, noo… Viimeset viikot tai lomaltapaluun jälkeen oon vetänyt lähes poikkeuksetta suuren annoksen höyrytettyjä/vähässä vedessä keitettyjä kaaleja (valko-, puna-, ruusu-, parsa-, kukka-) ja siihen lisänä kaikenlaisia mahdollisia vihanneksia, tomaattia, selleriä, paprikaa, kesäkurpitsaa, fenkolia, porkkanaa, whatnot… Syön aika hillittömiä annoksia, olen yrittänyt pienentää muttei onnistu 😀 Joukkoon aina hyvät prodet (esim. jauheliha jossa kookosmaitoa on ylihyvää) ja rasvaa avokadosta ja kookosmaidosta vielä lisää! En ole keksinyt, mihin se ei kävisi. Eilen juuri tarjosin vanhemmilleni ja veljeni perheelle mm. savulohivuokaa, johon aiemmin postattu ohjekin, mutta siis savulohta, suppilovahveroita, pinaattia ja siihen kookosmaito jossa pari munaa ja currya, ihan sairaan hyvää ja pitivät kovasti!

  Annoin veljelle kookosmaitopurkin mukaan kokeiltavaksi kahviinkin 🙂 Itse olen kahvin jättänyt mutten jossen olis niin sen kanssahan sen vetäis… Tai kookoskerman. Syön kookosta huolestuttavissa määrin O_O Maistuuko se kookosöljy jo sulle?

  Comment by ylimuuli — 29.3.2010 @ 16.28

 5. Juu kookosöljy putoaa täysillä, käytän hulluna! 😀 Ja nyt kun mulla on toi käsi paketissa 😛 niin salaatteja en pysty paloittelemaan. Koitan repiä kaikki vihannekset mitä vaan paloittelematta tai helposti taipuu ja onhan niitä!

  Pirtelöissä on nyt menossa vuorotellen kvinoa-, manteli- soija- ja kookosmaito. Kaikki käy!

  Comment by Kukka — 29.3.2010 @ 16.59

 6. Kukka, hah arvasin 😀 Voi sitä sun hanskaa, onneksi tulee kuntoon. Joskus tällanen aikalisä lienee paikallaan, pakolla jossei muutenkin… Itelläkin ollut hieman onni vastainen, mutta onneksi voi työskennellä vamman ympärillä 🙂

  Pirtelöööööö 😛

  Comment by ylimuuli — 30.3.2010 @ 16.19

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress