MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

18.9.2010

Luola-apinan kaappi avautuu

Filed under: Lätinää,paleo — Meri @ 12.59

Monkeyfoodiin ei kamalasti tule varsinaisia postaustoiveita, mutta aina silloin tällöin joku keksii pyytää kehittelemään jotain tiettyä. Nyt minua on pyydetty kertomaan sekä paleoainesten lähteistä (mistä saap mitäkin) että postaamaan suomeksi, molempaa useammalta taholta. Että tässä sitä nyt tulee, infoa ja suomea, kovin simppelissä muodossa tosin. Ei varsinaisesti mitään kieli-iloittelua! 😀 Silkkaa asiaa, kröhöm.

(Jännä muuten, kun on tottunut kirjoittamaan englanniksi, ajatukset ovat virittyneet sille kielelle. Melkein otsikoin tämän postauksen nimellä “Paleo Stuff for Dummies” ja viljelin äskenkin mielessäni englanninkielisiä fraaseja. Aivot on merkillinen elin (joka koostuu omega-3-rasvahapoista toim. huom. Ota siis purkista!)

ecopot

[Ecopot, jota aikanaan on hupaisasti nimitelty myös aromipesäksi, on apinaperheen tuorein hankinta. Ecopot sopii hyvin laiskemmankin luolaihmon arkeen… Siitä lisää ensi kerralla.]

Tässä seuraavassa siis itse käyttämiäni peruselintarvikkeita ja oheistuotteita hankintapaikan mukaan.

Aasialainen kauppa Vii voan Hämeentiellä, josta saa esimerkiksi seuraavaa mahdollisesti tarpeellista:

 • Aroy-D-kookosmaitoa (2,5dl/0,5l/1l)
 • nori-merileväarkkeja
 • cashew-pähkinöitä
 • manteleita
 • tuoretta kurkumaa
 • kalakastiketta
 • hot saucea
 • aasialaisia vihanneksia (bok choita jne.)
 • tuoreita yrttejä (korianteria, minttua)
 • limejä

Verkkokauppa iHerb, josta hankin d-vitamiinien, ruoansulatusentsyymien ja muun nippelin ja nappelin lisäksi parasta maistamaani vaniljasteviaa. Stevia on ainoa makeuttamiseen käyttämäni tuote, jossei ketsuppia 😉 lasketa:

Ekolo-ekokauppa Toisella linjalla, lähes kaikki on luomua. Ekololla on myös verkkokauppa. Viikoittaisen luomukoritilauksen lisäksi santsaan Ekolon hyllyiltä vaikka näitä:

 • kookosjauhoa
 • hapankaalia
 • irtomyynnistä kookoslastuja, incamarjaa, gojia, granaattiomenan siemeniä, pähkinöitä, siemeniä
 • irtomyynnistä myös ruususuolaa
 • soijakastiketta (suosikkini on Shoyu, japanilainen soija)
 • Urtekramin tahinia
 • ravintohiivaa (nutritional yeast)
 • kookosöljyä
 • erilaisia kuivattuja merileviä

Keho.netin verkkokauppa, joka myy superfoodeja:

 • Keho.netin kauppa
 • esim. raakakaakaojauhetta, kaakaovoita, kookosöljyä, supermarjoja, macaa

Hakaniemen halli, jossa on useita viikoittaisen visiittini kohteita, kuten nämä seuraavat:

 • Hakkaraisen lihakauppa, josta ostan mm. karitsan jauhelihaa (ruohoa syönyttä)
 • Reinin liha, josta saa vaihtelevasti runsaastikin luomulihaa, myös luomubroileria olen nähnyt
 • Lentävä lehmä, josta saa paitsi mielettömiä pastöroimattomia juustoja, myös kotimaista luomuvoita, ranskalaista voita merisuolalla, tuoreita luomumunia ja puolikuivattuja tomaatteja
 • Roinisten leikkelekauppa, josta haen joka viikko suojeltujen villisikojen fenkolisalamia ja mahtavia ohuita chorizoita, lisäksi tarjolla saksalaista maidotonta/viljatonta maksamakkaraa, myös tryffelillä maustettuna sekä luomusalameita ja paljon muuta
 • Rosendahlin kalaliike, josta ostan savulohta, graavilohta ja -siikaa, sienisalaattia Lihansyöjälle sekä katkarapuja
 • Töölön kala ja Reitin kala, joista saa tuoretta lohta, tonnikalaa jne.
 • Kestoleike, josta ostan esim. savusaunapalvia
 • …ja uusi Polskie Delikatesy, josta ostin kokeeksi puolalaistasavustettua maksamakkaraa (ihanaa), puolalaisen grillimakkaran (Lihansyöjä piti) ja salamitikkuja (eivät parhaita maistamiani), kaikki viljatonta ja maidotonta

Kaiken tämän lisäksi hallista saa myös esim. luita koiralle (Strutsikoira kiittää), tuorejauhettua kahvia Parhialalta, hiivatonta patonkia italialaisen leipurin tekemänä, luomukasviksia, herkullista bouillabaissea, gluteenittomia tuotteita Keliapuodista ja mahtavia marinoituja oliiveja ja sieniä tiskistä.

Edellä mainittujen ohella käyn marketissa silloin tällöin. Sieltä ostan yleensä peruskauraa eli:

 • vihanneksia
 • luomuvoita ja luomumunia, jollen ole käynyt hallissa
 • tonnikalaa öljyssä
 • Heinzin ketsuppia tai Felixin aikuiseen makuun
 • makrillia tomaattikastikkeessa
 • pakastemarjoja
 • mausteita
 • pekonia

lick
[It’s all good… Kuten Strutsikoira todistaa esitiskarin roolissaan.]

Monkeyfoodin ruokakomero sisältää siis suunnilleen edellä listattuja aineksia. Lisäksi pakkasessa on luomuporsasta Säästöpossusta ja eettistä nautaa Metsäojan tilalta. Puolukoita ja muita marjoja meille kerää Lihansyöjän uskomattoman ihana äiti (ja tämän mahtava sisko). Tältä siskolta saamme myös välillä muhkeita lähetyksiä itsekasvatettua kesäkurpitsaa! Kalassakin meidät on pidetty, mikäli Lohjanjärvi on suonut antejaan. Pakurikäävän löysi Lihansyöjän äidin siskon mies, vaikka itse kävimme sen puusta hakkaamasta. Että aika onnellisina me elämme täällä, ystävien keskellä.

10 Comments »

 1. Tuli kai pieni sievä lukihärö kun koiralle kahvia katsoin sun hankkivan 😀

  Jooh, ei voi kuin olla aidosti kateellinen täällä Prismojen ja K-Markettien luvatussa maassa. Noh, on meillä yksi maatilapuoti ja lihatilankin löysin juuri. Kuvitella! Näin keskellä maaseutua… peltoa, heinää ja mehtää! Onneksi äipän viljelymaihin voi sentään luottaa ja Masalan luomupanostettuun K-Marketiin! Ei ihan lähikauppa, mutta apajilla kuitenkin. Lähempänä kuin Hakaniemen halli 😉

  Kiitos tästä avautumisesta, Ylimuuli! 🙂

  Comment by Johanna (Hermis) — 18.9.2010 @ 16.30

 2. Huono homma,jos aivosi jo noinkin nuorena kieltaytyvat kayttamasta suomea.

  Comment by Helena — 18.9.2010 @ 19.49

 3. Johanna, tuo koira kyllä syö kaikkea paitsi kahvia, ehkä söisi sitäkin jos epäilisi näin miellyttävän emäntäänsä ja saavansa palkkioksi vaikka makkaraa 😀

  Ja myönnän, tässä Hakaniemessä sitä on hyvässä huomassa, oikein herrankukkarossa, mitä tulee valikoimaan. Mutta teillä on tosiaan sitten vastapainona sitä luontoa, tilaa ja hiljaisuutta. Maatilapuoti ja tilat kuulostavat myös hyviltä, ja onneksi Prismoista ja marketeista saa myös monenlaista. En tosin tiedä, kuinka joustavasti suurmarketit tilaavat pyynnöstä tuotteita kauppaansa? Pienemmät, kauppiasjohtoiset kaupatkin tekevät sitä kiitettävästi.

  Äippä on laatua ja luomu! Hauskaa, jos avautuminen oli tervetullutta. 😉

  Helena, eikö olekin. Sentään valoa tunnelin päässä: jos ikääntyessä iskee muistisairaus, äidinkieli on taas Se Ainoa.

  Comment by ylimuuli — 18.9.2010 @ 20.12

 4. Oi kuinka ihani tiskari teillä!

  Comment by Norppa — 24.9.2010 @ 17.55

 5. Norppa, eikolekin! Hän on erittäin omistautunut tiskarintehtävälleen ja muistuttaa meitä siitä jatkuvasti koko aterian ajan. 🙂

  Comment by ylimuuli — 25.9.2010 @ 14.34

 6. […] tuotannosta ei juuri voida puhua, mutta mahdollisuuksien mukaan kannattaa tutustua villisikaan (esim. Hakaniemen hallin Roinisilta). Lihakarjana kasvatetuista naudoista sen sijaan esimerkiksi Metsäojan tilan highland-kasvatit […]

  Pingback by MonkeyFood » Lihantuotanto Suomessa (grass fed -liha) — 13.6.2011 @ 19.52

 7. Hei moninainen mahtinainen 🙂 tämäkin artikkeli ihan huippis, tulostin tämänkin laukkuuni vähänkuin kartaksi, kun liikun Helsingissä…pääsenkö vähän helpolla, kun joku on kokeillut ja etsinyt puolestani uuden ruokavalioni koukerot, kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos 🙂 Olen nyt paleoillut siitä saakka, kun keskustelimme ketoosistani ja pahoinvoinnista. Olo on ollut tosi hyvä nyt perjantaista saakka.

  Comment by Sambuca — 26.7.2011 @ 18.44

 8. SamBUCA! Ihana kuulla, että tuntuu ainakin toistaiseksi hyvältä ja “oikealta”. Hauskaa myös, jos aivoituksistani on apua. Siksi niitä rustaan… Yrityksen ja erehdyksen kautta itsekin etenen. Tosiaan suunnitelmissa artikkeli kilpparin vajaatoiminnasta, tai siis omista kokemuksistani siihen liittyen, mutta vielä en ole ehtinyt kirjoitaa ja huomenna lähdetään reissuun niin ainakin sen verran lykkääntyy. Kropan toipuminen on vain kovin, kovin hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä. Paino on huono mittari kropan hyvinvoinnille toipumisprosessissa, mutta vähitellen elo ja olo ja hormonit tasapainottuvat. Suosittelen kyllä vakavasti hyvän lääkärin etsimistä, saitko sille Mäkeläiselle aikaa? Hänellä on oikein hyvä maine, vaikka joutuisi aikaa odottamaankin. Kenelle tahansa ei kannata mennä. Hienoa, jos olo pysyy hyvänä ja jaksaminen! Muista riittävän hiilarit ja erityisesti treenien jälkeen. Voimatreenit ja pitkät, rauhalliset kävelyt ovat hyviä sekä riittävä lepo (sekä lepopäivät että ihan laadukas, pitkä yöuni mahdollisimman sysipimeässä) elintärkeää.

  Tsemppiä! Tie on pitkä ja kivinen, mutta siitä ovat muutkin menneet, mennään mekin 😀

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 26.7.2011 @ 19.05

 9. Miksi muuten purkkitonnikalat öljyssä eikä vedessä? Itse olen ostanut tonnikalat vedessä koska mutu että valmiiksivoidelluissa ei ole käytetty mitään laatuöljyä.

  Comment by efu — 19.12.2011 @ 6.23

 10. Efu, no itse asiassa se olisi varmasti fiksumpaa, ja välillä näin teenkin. En kuitenkaan suosittele syömään purkkiruokaa kovin usein ja silloin kun itse syön, ostan yleensä evääksi ja öljyssä, helppouden vuoksi. Mutta parempi olisi toki ostaa vedessä ja lisätä rasva.

  Comment by Meri — 19.12.2011 @ 6.30

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress