MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

30.3.2011

Pakastettu umami

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Gluteeniton,Lihaa,Maidoton,meat,paleo — Meri @ 16.41

Kun nyt toistaiseksi hieman välttelen kaaleja, kypsennettyinäkin, olen taas opetellut syömään enemmän tomaattia, kesäkurpitsaa, selleriä ja porkkanaa. Olen myös tehnyt löydön: pakastepurjon. Löytöretki alkoi paleoliittisten munamuffinssien tienoilta ja on edennyt pakastepurjon monipuoliseen käyttöön. Olen aivan varma, että nuo ihanat vihreät renkaat maistuvat umamilta: täyteläiseltä ja lihaisalta. En tiedä, pääseekö purjo Virallisten Tahojen umamikäsikirjaan, mutta omalla listalla se on kivunnut korkealle.

Kippari-Kallen paleoliittista pinaattia.

Erityisen hyvää pakastepurjo on, kun sitä ja pakastepinaattikuutioita sulattaa ja keittelee pienessä määrässä kookosmaitoa. Sekaan voi lisätä lihapaloja, jauhelihaa, katkarapuja tai mitä prodea nyt tykkää. Seos maustetaan suolalla ja kaadetaan runsaan salaatin päälle. Lämmin, maukas, ruokaisa.

Lisäksi vielä kolme tapaa preparoida naudan ulkopaisti, joka on hillittömän hyvä paleoihmon eväs. Valmista kerralla suurempi satsi ja syö monta päivää, eri tavoin varioiminen virkistää. Ulkopaisti on edullista ja vähärasvaista, mutta ei sovi huonohampaisille.

Keittäminen

  • naudan ulkopaistia paloina

Leikkaa ulkopaisti lihasyiden vastaisesti, jotta minimoit sitkeyden. Keitä paloja vedessä tunti viiva kaksi. Mausta suolalla. Voit käyttää lihanpalat sellaisenaan tai jalostaa niitä eteenpäin mihin tahansa kastikkeeseen hieman pienimällä. Myös lihaliemen voi hyödyntää. Jos se ei maistu itselle, koira kiittää suolattomasta liemestä, joka pehmentää kuivamuonan juhlavammaksi atriaksi.

Paistaminen (nopein)

Leikkaa liha mahdollisimman pieniksi suikaleiksi ja paistele pannulla rasvassa hyvä tovi, mitä pidempään jaksat hauduttaa, sen mureampaa lihasta tulee. Paistinpannulla ja pieninä paloina lihan saa kuitenkin pikemmin syömäkuntoon kuin kattilassa.

Uunissa

Leikkaa liha karjalanpaistilihoiksi ja paista paloihin pannulla voissa hyvä pinta. Siirrä uunivuokaan ja lisää nestettä ja suolaa, mahdollisesti myös porkkana ja sipuli. Peitä foliolla ja lykkää uuniin tunniksi, kahdeksi, kolmeksi, neljäksi.

1 Comment »

  1. Voit herättää monia kysymyksiä ajatuksissani, kirjoitit erinomainen artikkeli, mutta tämä articlee on myös ajatuksia herättävä, ja aion pitää miettiä sitä vähän enemmän; Tulen takaisin pian.

    Comment by kesarengas — 8.7.2011 @ 8.02

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress