MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

16.5.2011

Slow cooker (laiskiainen Apinakeittiössä)

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Gluteeniton,Lihaa,Maidoton,meat,paleo — Meri @ 18.33

English Quality

Jeppistä, meidänkin materialismin vastainen perheemme on kartuttanut keittiötään jälleen uudella tavaralla. Raahasin Englannista mukanani (hullu kun olen, enkä vain esitä) suuren ja painavan slow cookerin, jota crock potiksikin kutsutaan. Kyseessä on siis sähköllä toimiva pata, joka keittää tai hauduttaa ruoan kypsäksi miedolla lämmöllä, mielellään useiden tuntien aikana. Käsittääkseni tätä laitosta kutsutaan myös hellittelynimellä aromipesä, joka tuo minun mieleeni kyllä ihan jotakin muuta kuin ruoanlaiton. Kutsun täten häntä mieluummin otsikon mukaisella nimellään, jonka hän luultavasti englantilaisena paremmin ymmärtääkin. Tästä nimestä tosin tulee etsimättä mieleen sloth eli laiskiainen, ja laiskiaisiahan ei voi kukaan vastustaa. Olemukseltaankin apinain pikkuserkku.

Well, ehkä näitä pesiä saa Suomestakin, valaiskaa ihmeessä jos näin on. Tämä yksilö maksoi vaivaiset 30 puntaa ja on poreillut meille jo monta erää supermureaa lihaa. Ainakin paleoperheessä slow cooker eli laiskiainen on erinomainen lisä ruoanlaittovälineisiin veitsenteroittimen ja vedenkeittimen ohella. Masiinassa on kolme säätöä: low, joka hauduttelee ruokaa pitkään ja hiljakseen, high, joka keittelee ruokaa vähän reippaammin sekä keep warm, joka nimensä mukaisesti säilyttää ruoan lämpimänä.

Tässä tämänhetkinen suosikkikomboni laiskiaislihojen maustamiseen. Aloita pilkkomalla lihat (esim. naudan ulkopaistia ja porsaan kasleria), mielellään paista niihin pinta pannussa, laita pataan ja peitä vedenkeittimessä kiehautetulla vedellä. Lisää joukkoon:

 • muutamaan osaan pilkottu porkkana
 • palasteltu sipuli
 • kanelitanko
 • valkosipulinkynsiä (kuorittuna, mutta kokonaisena, helpompi erotella pois syödessä)
 • pala tai pari kuorittua tuoretta inkivääriä
 • suolaa
 • (muutama suolasieni)

Anna keitellä joitakin tunteja. Mureaa kuin perkele.

6 Comments »

 1. Oli mulla Suomessa asuessa tuollainen, vanhemmat sen mulle taisivat joskus opiskeluaikoina jostain messuilta ostaa kun äiti siihen oli kovasti tykästynyt. Ihan näppärä laite, pakko myöntää! Ei tosin ole uutta tullut muuton jälkeen hankittua jostain syystä. Olisikohan tuo nimeltänsä haudutuspata suomeksi?

  Eihän tällä tosin ole oikeasti mitään tekemistä aromipesän kanssa, vaikka Wikipediakin niin väittää: http://fi.wikipedia.org/wiki/Aromipes%C3%A4
  Aromipesä ei käsittääkseni keitä mitään, vaan hauduttaa vain ruoan pitämällä sen lämpimänä. Ja on sillä varsin kyseenalainen nimi myöskin…

  Comment by Nienna — 17.5.2011 @ 10.02

 2. Nienna, varmaan niitä siis Suomestakin saa. Ehkä yleistyvätkin taas paleobuumin mukana. 🙂 Meillä muuten on myös se aromipesä eli Ecopot, ostettu viime kesänä markkinoilta Sammatista. Mä en sinällään pelkään sitä hygieniasyistä, mutta se on kyllä hankalampi kun se ei varsinaisesti kypsennä. Sen sijaan ruoan kuljetukseen se on ok. Mutta jäänyt melko käyttämättä. Vaan esimerkiksi Laiskiaisessa ruoan valmistamalla sen voisi sitten siirtää kuljetettavaksi Ecopotiin ja täydellinen lihapiknik olis valmis! Tätä on pakko kokeilla 😛

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 19.5.2011 @ 5.06

 3. Ideana mahtava, jos löisi aamulla ainekset pataan, joko resepti mikä vaatii sen 10-12 tuntia, tai sitten jos tuon saisi toimimaan ajastimella (pistorasian), niin työpäivä+salin jälkeen kotiin palatessa olisi safkat valmiina, eikä tarvisi aloittaa sitä perinteistä psykoosin ja nälän yhdistelmän höystämää sekoilua keittiössä…

  Comment by Antti — 20.5.2011 @ 15.58

 4. Olen ollut viime aikoina aika kiinnostunut paistamisessa syntyvistä haitallisista yhdisteistä, erityisesti ruokavalion AGE-tuotteista (dAGE). Arvelisin, että tuollainen hidaskeitin vähentää AGE-tuotteiden muodostumista, jos ja kun kypsennyslämpötila on hyvin matala ja jos ruoassa on samalla runsaasti kosteutta.

  Korkea lämpö lisää eniten AGE-tuotteiden muodostumista, ja jos ruoka on kuumennettaessa vielä kuivaa (eli kuumennettavassa ruoassa ei ole vettä), niin vielä pahempi. AGE-tuotteita on lähtökohtaisesti eniten eläinkunnan tuotteissa, kuten voissa ja lihassa ja niihin niitä muodostuu kuumuuden vaikutuksesta vielä lisää.

  Comment by Juhana Harju — 4.6.2011 @ 10.57

 5. Juhana, olen ymmärtänyt juuri noin, eli että matalat ja lempeät kypsennystavat olisivat parhaita. Ihan loogistakin kyllä. Nyt en ole hetkeen pistänyt pottiani poreilemaan tosin, kun punainen liha on semipannassa, mutta olen pohdiskellut, pystyisikö siinä tekemään jotakin muutakin… Ja onhan netti ohjeita pullollaan!

  Comment by ylimuuli — 7.6.2011 @ 6.22

 6. crock-pot keitin löytyy Suomessakin.

  Comment by alien — 24.9.2014 @ 18.07

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress