MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

20.8.2011

Monkey see, Monkey move (naturally)!

Filed under: Lätinää,paleo,Terveys — Meri @ 16.59

[Kuvassa Lihansyöjä nelivedolla.]

Pääsimme kivikautisiksi koekaniineiksi viime sunnuntaina, kun Jaakko aka Jaska Savolahti järjesti Suomen ensimmäisen Luonnollisen liikkumisen leirin. Homma on saanut alkunsa ja muotonsa Erwan Le Corren perustaman MovNat-lajin myötä. Ajatuksena on ottaa oppia esi-ihmisistä muussakin kuin ruokavaliossa; palata liikkumaan luontoon ja luonnollisesti.

Jaska on aloitellut luonnollista liikkumista Helsinki Paleonsa kautta kevään lopulla viikottaisin luonnollisen liikkumisen harjoituksin Keskuspuistossa. Treeneissä on opeteltu ns. barefoot- eli paljasjalkakävelyn ja -juoksun tekniikkaa sekä tehty erilaisia tasapainoharjoituksia. Keskuspuiston kalliot ja kaatuneet puunrungot tarjoavat erinomaisen miljöön luonnossa leikkimiselle ja sekarotuinen seurakunta on ottanut haltuunsa myös puiden alaoksastoa. Pakko mainita, että koska laji herättää huomiota kiinnostavan ja osin hölmönkin näköisin (mutta hauskoin!) harjoituksineen, on joukko saanut usein jatkokseen ex tempore -kokeilijoita.

Leirin ajatuksena oli päästä kokeilemaan luonnollista liikkumista vielä lähempänä luontoa monipuolisessa ympäristössä ja pidempiä pätkiä kerrallaan. Leiri järjestettiin Jaskan mökillä Lohjansaaressa, jonka välittömään lähimaastoon Jaska oli veljensä Mikon kanssa rakentanut kunnioitettavat harjoitusmaastot. Puunrungot maassa ja eri korkeuksille köytettyinä sekä hiekkakuopan kivenmurikkakokeilut pistivät hien virtaamaan paitsi rasituksesta ja keskittymisestä, myös korkeanpaikankammon voittamisesta.

[A duel! Jaska versus Monkey.]

Jaskan tapa ohjata ja valmentaa on harrastajalle palkitseva. Jaska osaa soveltaa harjoitukset erilaisille ihmisille sopiviksi ja kuunnella ja seurata osallistujien fiiliksiä ja taitotasoa. Välitön palaute, niin myönteinen kuin kehittäväkin, kannustaa pyrkimään parempaan ja saa jokaisen kokemaan onnistumisia. Harjoittelu tuntuu myös turvalliselta, sillä Jaska ei hötkyile eikä aseta omia taidonnäytteitään osallistujien edelle, vaikka väläytteleekin välillä inspiroivia edistysaskeleitaan.

Treenien välillä kokattiin ja syötiin yhdessä paleoliittista ruokaa. Aamutreenien jälkeinen lounas oli kevyt kasvislounas hedelmistä, pähkinöistä, marjoista ja kookosmaidosta, jota Jaskan mainio faija Pekka höysti yrtein ja syötävin kukin sekä luontotietoiskuin. (Vai tiesittekö te, että Suomen luonnon pahin valtaaja on tällä hetkellä sinne kuulumaton jättiläisbalsami? Ja jos tiesitte, niin tiesittekö, että tämän balsamin kukkia voi syödä?) Päivällinen preparoitiin lounasta sulatellessa ja toisten harjoitusten jälkeen se valmisteltiin loppuun: lihaa ja kasviksia, siitä on luolaihminen tehty!

Miljöö harjoituksille ja luonnolliselle liikkumiselle oli ihanteellinen, joskin myös hyttysten mielestä. Pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet auttoivat suojautumaan ja osa sortui myös kemikaaleihin. Pieniltä vammoilta ei vältytty: kun aikuiset ihmiset opettelevat taas tetsaamaan maantasassa, loikkaamaan puunrungolta puunrungolle ja kiipeävät puihin, pieniä naarmuja ja kolhuja tulee. Ei kuitenkaan mitään, mikä lapsenakaan olisi estänyt leikin ja seikkailun jatkumisen.

We want more!

Luonnollisen liikkumisen treenit jatkuvat taas Helsingissä kerran viikossa ja ovat  avoimia ja ilmaisia. Leirille pääsee vasta ensi kesänä, mutta sitä odotellessa voi laajentaa paleoliittista kokemusmaailmaansa tulemalla mukaan seikkailemaan! Pakene betonirakenteista ja sosiaalisen median syövereistä metsään ja muista, miksi lapsuus oli niin maagista.

Luonnollisen liikkumisen harjoitusajat Helsinki Paleon sivuilla.

9 Comments »

 1. Siistiä. Pitääkin varmaan tulla joskus käymään luonnollisen liikkumisen treeneissä. En tiennytkään et näitä Stadissa järjestetään.

  Comment by urbaani oranki — 20.8.2011 @ 17.59

 2. Oranki! Tule. Viimeinkin apinain kohtaaminen 😀

  Comment by ylimuuli — 20.8.2011 @ 19.00

 3. Hullua, ihmeellistä ja mahtavaa. Vau.

  Comment by Neelalee — 20.8.2011 @ 19.42

 4. Iso kiitos Meri osallistumisesta! Ja että jaksoit kirjotella asiasta näin kivan blogipostin 🙂

  Tervetuloa treenailemaan luonnollista liikkumista 🙂

  Comment by Jaska — 21.8.2011 @ 8.20

 5. Neelalee, ite oot. <3

  Jaska, my pleasure! Nähään pudessa O_O

  Comment by ylimuuli — 21.8.2011 @ 11.04

 6. http://www.homing.fi/valikko/aihealueet/luonnon_antimet/27880.html#C_27880

  Comment by Mailo — 22.8.2011 @ 15.30

 7. Mailo, jättibalsamin vartta ja vuohenjuustoa! Spot on! 😀 Kiitos, tästä ensi kesäksi ruokalistaa LuoLii-leirille.

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 22.8.2011 @ 15.49

 8. Jostain syystä olen tähän asti kuvitellut jättibalsamin olevan myrkyllinen – kaiketi halusin maistella sitä pienempänä, ja äitini piti keksiä jotain, jolla pitää minut kasvista erossa. Nyt olen valaistunut, kiitos tästä. Ensi kesänä puhdistan isäni tilukset keittiöön!

  Comment by Salla — 8.10.2011 @ 21.42

 9. Salla, en minäkään olisi aiemmin uskaltanut lähteä maistelemaan… Ensi kesänä jättibalsami saa tuta! 🙂

  Comment by ylimuuli — 9.10.2011 @ 12.33

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress