MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

28.8.2011

Purppura eli punavioletti

Filed under: Gluteeniton,Maidoton,meat,paleo — Meri @ 19.31

Purppura eli punavioletti on luonnossa esiintyvä väri, jota ei ole spektrissä.” Näin tuota vangitsevaa, “jossain määrin heraldiseksi vakiintunutta” kaunista sävyä kuvaillaan Wikipediassa.

Tilaan viikoittain luomukoria Ekokauppa Ekolosta. Se on mainio palvelu, jossa tehdään kerran viikossa web-lomakkeella tilaus vihanneksista ja hedelmistä, joita haluaa noutaa Ekolosta seuraavana torstaina. Mitään ei ole pakko tilata ja korin voi ottaa vain silloin, kun sen antimille on tarvetta. Minimitilausmäärää ei ole. Itse olen käyttänyt palvelua menestyksekkäästi jo parin vuoden ajan, mutta silti korilla oli yllätys varalleni! (Parempi kuin se, että tuotteet homehtuvat nopeasti jos ei pidä varaansa.)

Tilaan silloin tällöin bataattia, nyt useammin, kun olen lisännyt hiilareiden osuutta. Tilasin nytkin ja sain paperipussillisen hauskanmallisia juureksia, kuten aiemminkin. Yllätys paljastui vasta kokatessa: tämä erä bataattia oli ns. Okinawan aka Japanin bataattia aka purppuraa jamssia! Siis sitä, jota Robb Wolf ylistää herkulliseksi (“it’s like cake”)! Kokkaus paljasti, että purppura on minunkin makuuni parempaa kuin tavallinen oranssi. Purppurajamssi ei ole makea, vaan täyteläinen hiukan perunan tapaan, kuitenkin maukkaampi. Sillä on myös erinomaisia ominaisuuksia terveyttä ajatellen. KIITOS EKOLO.

Syy mysteeribataattien korkkaamiseen oli se, että halusin pitkästä aikaa paleolasagnea. Koska en tällä hetkellä voi kuitenkaan syödä tomaattia, sovelsin hieman. Tässä ohje. Lopputulos oli maadoittavan hyvää. Jos lohtua kaipaa, tämä sitä suo.

Purppura eli Paleo Purple Pie (“lihaperunalaatikko”)

 • keskikokoista bataattia/jamssia
 • 800 g jauhelihaa
 • (purjoa/sipulia)
 • 3 dl kookosmaitoa
 • 1-2 rkl kookosjauhoa
 • suolaa, pippuria

Paista jauheliha kypsäksi ja pilko purjo tai sipuli sen joukkoon, jos haluat sellaista käyttää. Lihan paistuessa kuori bataatit ja viipaloi ohuiksi kiekoiksi. Lisää kookosmaito ja -jauho pannulle ja keittele vielä hieman jauhelikastiketta kasaan. Kookosjauho toimittaa tässä(kin) suurusteen virkaa, sillä se saostaa nestemäisiä tuotoksia nopeasti imemällä itseensä kosteutta. Koska tässä ohjeessa ei käytetä muita kastikkeita, on koostumus kuitenkin syytä jättää hieman kosteaksi, ettei ruoasta tule kuivaa. Mausta soosi suolalla ja pippurilla.

Kokoa ruoka uunivuokaan: lado ensin kerros bataattiviipaleita ja lisää päälle reilusti jauhelihakastiketta. Lisää toinen kerros bataattia ja loput lihasta (jos bataattia vielä on, lisää kerroksia kunnes tuotteet tai reunat loppuvat). Lykkää uuniin reiluun 200 asteeseen ja anna olla mielellään reilu tunti tai ainakin niin kauan, että bataatti on kypsynyt. Ruokaile esim. hyvää (tai huonoa) elokuvaa katsellen ja taannu onnelliseksi. Ohje toimii varmasti myös oranssina.

Ps. Suomen kuvalehtikin raportoi Ekolon asiakkuudestani kesäkuussa.

Pps. Itse artikkelin voi lukea Iltalehdestä.

2 Comments »

 1. Hei! Olipa mainio yllätys vihanneskorissa, bataatti on komean näköinen! Japanin bataatti antaa kivasti väriä ja sen maku on aika hieno, eikö vain? Japanissa sillä värjätään/maustetaan mm. pehmistä, jota saa ainakin Tokion vieressä olevan Kamakuran vanhankaupungin kujilta 🙂

  Comment by Hirame — 29.8.2011 @ 10.34

 2. Hirame, sanos muuta! Ja totisesti maku on hieno. Miten sinä kuvailisit purppuran makua? Purppurapehmis olisi ihana 😀 Onpa hauskaa, että blogissani on vierailija Japanista. 🙂

  Comment by ylimuuli — 30.8.2011 @ 5.15

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress