MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

25.9.2011

Tonnikalaa! Viimeinkin.

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Kala — Meri @ 18.32

Olen pidättäytynyt tonnikalan ruokailusta jo hyvän tovin paitsi välttääkseni säilyketölkeistä irtoavia metalleja, myös tonniakalan kalastukseen liittyvien ympäristö- ja eettisten kysymysten vuoksi. Perjantaina asioin kuitenkin poikkeuksellisesti Valintatalosta, jonka hyllyllä oli paras yllätys pitkään aikaan: kartonkipakattua, tanskalaisen yrityksen ympäristöystävällisesti ja eettisesti tuottamaa, delfiiniturvallista (dolphin safe) tunaa! Bongaa Amanda Seafoods.

Tonnikalakuutiot olivat ilo paitsi mielelle, myös kielelle: öljyyn säilöttyinä tunabiitit olivat pehmeitä mutta riittävän purutuntumaisia ja mahtavan maukkaita. Tyyppasin jo sekä peruskuutiot että aurinkokuivatuilla tomaateilla maustetut versiot. Jälkimmäisistä mainittakoon, että tomaattia on paketissa hyvin vähän ja maku on hienovarainen. Palvelee siis myös meitä, jotka emme hypi riemusta noin muutoin aurinkokuivattuja tomaatteja maistaessamme.

Tunaa voi syödä sellaisenaan, salaatissa, tapaksena tai vaikka näin.

[Kuvan annoksessa mukana kukkakaalia.]

Tuna slaw

 • punakaalia
 • kaalia
 • puolikkaan sitruunan mehu
 • 1 tlk Amanda-tonnikalaa
 • suolaa

Silppua kaalia ja paistele pannulla oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää pannulle tunat ja lämmittele vielä. Purista pannulle reilusti sitruunamehua ja täydennä maku suolalla. Siittä sitten suuta kohden.

4 Comments »

 1. Tuota eettisyyttä sitä aina ajattelee kun syö tonnikalaa,joka on niin hyvää! Täällä tonnikala on myös lähiruokaa,ja ainakin toivon sitä joskus syödessä,että delfiinit eivät ole mitenkään kärsineet tonnikalan pyydystysvaiheessa.

  Comment by Yaelian — 26.9.2011 @ 7.48

 2. Yaelian, jihuu, sinäkin vielä täällä! Joo, mä pidän aivan valtavasti tonnikalasta, ja (häpeäkseni myönnän) pidän siitä oikeastaan enemmän tällaisena öljyttynä purkkiversiona kuin tuoreena… Noloo 😀 Aika makeeta, että tuna on siellä lähiruokaa. Olispa hauska tulla kylään joku päivä!

  Comment by ylimuuli — 26.9.2011 @ 18.22

 3. Jos tuut,toimin oppaana,promise!

  Comment by Yaelian — 26.9.2011 @ 19.29

 4. Ehkä se on vaan lyötävä kalenteriin sitten jonnekin parin vuoden päähän 😀

  Comment by ylimuuli — 26.9.2011 @ 19.30

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress