MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

7.10.2011

Fried rice ja sen paleompi kaveri

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Gluteeniton,Kevyt,paleo — Meri @ 16.30

En tiedä teistä, mutta itse olen digaillut nuorena kiinalaisten ravintoloiden paistettua riisiä (yleensä kanalla, puluparat). Se on ihanan suolaista ja paistetun maku on maukas, mutta kokonaisuus ei ole pelottavan eksoottinen tällaiselle entiselle ruokanirsolle. Nykyään olen nirso lähinnä laadun suhteen, mutta enpä ole syönyt juuri riisiäkään.

Valmistin paistettua riisiä Lihansyöjän toivomuksesta ja yllätin itsenikin! Siitä tuli juuri sellaista kuin piti. Proseduuri on helppo ja riisin voi keittää juuri ennen preparointia, jos ei ole sitä sorttia, joka suunnittelee ruokalistansa viikoksi etukäteen. Päivän vanha riisi on kuitenkin kauniimpaa, kun jyvät pysyvät irtonaisina. Mutta herkullinen mättö on nälkäiselle syöjälleen aina kaunis!

Here goes.

Paistettu riisi (fried rice – n. neljälle)

 • 2 dl riisiä (kuivapaino – keitä kypsäksi)
 • sipuli
 • 1 valkosipulinkynsi
 • porkkana, kiinankaalia
 • 3 luomumunaa
 • gheetä tai voita paistamiseen
 • suolaa

Keitä riisi kypsäksi tai hyödynnä edellispäivän ylijäämiä. Jätä riisi sivuun lehdellä soittelemaan ja pilko sipulit. Paistele sipulihakkeita reilussa gheessä tai voissa kookkaalla paistinpannulla tai wokkipannulla, rasvaa saa olla runsaasti, jotta sitä piisaa riisillekin. Kuutioi porkkana ja suikaloi kiinankaali, jos haluat täydentää ateriaa vihanneksilla. Lisää pannulle ja paista hyvästi al denteksi.

Siirrä vihannekset pannun toiseen laitaan. Riko munat erilliseen kuppiin ja vatkaa rikki haarukalla. Kaada seos pannulla vapautuneeseen kohtaan ja kypsennä koko ajan vedellen hyytyvää massaa lastalla edestaas, samaan tapaan kuin munakasta tehtäessä. Kun massa on hyytynyt, mutta vielä kostea, lisää pannulle riisi. Sekoita kaikki ja paistele settiin riittävä paistetun maku. Mausta kohdilleen suolalla ja tarjoile miten kuten.

Paistettu riisi toimii hyvin myös silloin, kun edellisillan nesteytys on mennyt nappiin. Karvanoppiin. Kermanekkaan?

Ja koska olen ammatiltani luova johtaja (eli toimintaterapian esimies), en voinut välttyä henkilökohtaisen aivoriiheni raksutukselta kun se jo sovelsi ohjetta riisittä. Idean kokeilin juuri ja olihan se damn good sekin. Ylläri.

[Is ugly.]

Fried rice vol. 2 eli riisitön mättö

 • keräkaalia, punakaalia, kiinankaalia, kukkakaalia… Valitse.
 • porkkana
 • sipulia, valkosipulia
 • 2 luomumunaa
 • gheetä/voita paistamiseen
 • katkarapuja
 • suolaa, currya

Suikaloi kaali tai kaalit ohuiksi, voit myös pilkkoa ne vielä pieneksi silpuksi. Tee sama sipuleille, jos käytät. Paistele pannulla reilussa rasvassa niin, että pehmenevät sopivasti, ei kuitenkaan mössöksi saakka. Siirrä vihannekset pannun toiseen laitaan. Rikot munat erilliseen astiaan ja sekoita rikki haarukalla. Kaada munaseos pannun vapaaseen kohtaan ja anna hyytyä koko ajan lastalla hyytymiä siirrellen. Kun seos on hyytynyt eikä vielä kuivunut, sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää joukkoon runsas kouramitta katkarapuja ja anna hetki lämmetä. Mausta currylla (Päivän sana! Se ateistisempi.) ja suolalla. Rokkenrol, kaalia napaan.

Ps. Jos kelaat että mitä vattua täällä pupelletaan riisiä koko ajan, pysy kanavalla. Tulossa Asiaa aiheesta.

3 Comments »

 1. Nykyään vältän valkoista riisiä mutta vieraillessani Perussa parisen kertaa söimme usein perulais-kiinalaisissa ravintoloissa,chifoissa.Ja niissä oli tosi hyvää paistettua riisiä,ehkä parhainta maistamaani,jota kutsuttiin chaufaksi.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Chifa

  Comment by Yaelian — 7.10.2011 @ 18.16

 2. Paistettu riisi on mainiota! Ja mukaan voi heittää vähän mitä kaapissa sattuu olemaan. Meilläkin paistellaan riisiä aina silloin tällöin, viimeksi tällä tavoin 🙂

  Comment by Hirame — 11.11.2011 @ 18.50

 3. Yaelian, chaufalla on hieno nimikin! 🙂 Mulla on vähän ambivalentti suhtautuminen valkoiseen riisiin: toisaalta ajattelen, että se on harmiton, toisaalta ajattelen, että se on tyhjää.

  Hirame, ohhohooo! Vai tuosta japanilaiset nuoret miehetkin aloittavat… 😉 Kai sellainen pitäisi suomalaisen nuoren naisenkin osata!

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 11.11.2011 @ 18.55

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress