MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

9.11.2011

Tempo on tämä

Filed under: Alakarppi,Arkiruoka,Gluteeniton,Maidoton,Soija,Vegan,Vege — Meri @ 17.00

…tai tempe. Tai tempeh. Soijaa kuitenkin, täysin epäortodoksisesti. Sentään fermentoitua, joka on se suositeltavin soijan muoto. Tempeä tai nattoa naamariin siis kernaimmin, jos pavulla haluaa elää (terveenä).

Lihattomina vuosinani olin hyvinkin ihastunut tempeen samoin kuin muihin soijatuotteisiin. Jos Monkeyfoodia jaksaa selailla tarpeeksi pitkälle taaksepäin, vastaan tulee erihupaisia soijarouheen syöntiin kannustavia postauksia. Ja mieluusti kannustaisin soijarouheen ruokailuun edelleen, jos se vain olisi oikeasti ekologista ja terveellistä. Halpaa se on edelleen.

Vaikkei ehkä optimaalista, tempe on mielestäni kuitenkin hyvää. Huolimatta siitä, että tunnistan happaman mauttomuuden, jota ihmiset siinä kavahtavat. Aikanaan patentoimallani tavalla siitä saa kuitenkin maukasta ja rapeaa, juuri oikeanlaisen seuralaisen esimerkiksi lämpimälle juuresmuusille tai sosekeitolle. Lihan väliin siis Yksinäisen tempehin sydänmuru, vielä kerran, ystävät, encore! (Ja nyt huomaankin, että on päivän yli kolme vuotta siitä, kun ensi kerran tätä kokkasin! Hyvää syntymäpäivää, rakas Tempe.)

Yksinäisen tempen sydänmuru (julkaistu alun perin Monkeyfoodissa 8.11.2008)

 • paketti tempeä/tempehiä (esim. Vii voanista)
 • öljyä
 • mausteita
Suikaloi tempe ensin ohuiksi levyiksi, levyt sitten vielä suikaleiksi ja suikaleet edelleen pieneksi silpuksi. Sekoita silppuun reilusti öljyä tai muuta rasvaa ja mausta se huolellisesti. Reilusti suolaa ja esimerkiksi oreganoa tai vaikka karria! Laita mielimausteitasi. Levitä muru uunipellille ja paista rapeaksi n. 200 asteessa, vähintään se 20 minuuttia.
Hyvää (minun mielestäni) lämpimänä ja kylmänäkin melkein, kun sekoittaa salaattiin tai jo mainittuihin lämpimiin kasvislisäkkeisiin.

7 Comments »

 1. Hmm, mä jotenkin luulin että säkin kuulut niihin jotka uskoo soijan olevan haitallista kuten esim. aitoterveys.fi sivustolla esitetään?

  Comment by Maikki — 11.11.2011 @ 12.50

 2. Huomasin, että mainitsit myös naton (tai nattoun) – oletko syönyt sitä? Mitä pidit?

  Comment by Hirame — 11.11.2011 @ 18.42

 3. Maikki, niin kuulunkin, mutta en pidä sitä niin vaarallisena, etteikö sitä silloin tällöin voisi syödä, jos siis haluaa. Ja soijassakin on eroa sillä, miten käsiteltynä sitä syö. Eli juuri fermentoituna on käsittääkseni kropalle parempi. 🙂

  Hirame, olen kerran sitä maistellut, vaatii vähän totuttelua, mutta ei mitenkään mahdoton 🙂 Lähinnä hankkiminen on hankalaa, niin harvoin tulee asioitua Tokyokanin tiimoilla. Miten olet käyttänyt sitä itse?

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 11.11.2011 @ 18.51

 4. Nattoa on ainakin jossain vaiheessa saanut myös Kallion aasialaiskaupasta, siitä “punaseinäisestä”, mutta tämänhetkistä tilannetta en tiedä. Ollakseni rehellinen, en ole itse mikään naton suurkuluttaja 😉 Mutta japanilaiset rakastaa sitä. Sekoitetaan kunnolla, niin että sen lima venyy ja paukkuu, ja valutetaan riisin päälle. Oma ihan hyvä makumuisto on sen sijaan ohut nattomaki, joka ei ollut lainkaan hullumpi. Terveellistä natto kyllä on, ja sanovat, että kun sen makuun oikein pääsee, siihen tulee himo.

  Comment by Hirame — 14.11.2011 @ 17.25

 5. Hirame, Aseanic Tradingissa?! Pakko käydä katsastamassa, se olisikin mahtavaa! Uskon kyllä, että siihen voi tulla himo. Mun on aivan helppo kuvitella itsenikin nattohimoisena 😀 Mutta toistaiseksi se on kyllä tulevaisuutta. O_O

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 14.11.2011 @ 18.21

 6. Sielläpä juuri 😉 Saako nattoa sieltä edelleen vai ei (etenkin maaliskuun tapahtumien jälkeen) on toinen juttu. Ne myös saattavat kadota nopeasti nattohimoisten japanilaisasiakkaiden mukaan 🙂 mutta kannattaa ainakin kysyä. (Hinnaltaankin ovat olleet inhimillisempiä kuin siellä toisessa paikassa.)

  Comment by Hirame — 16.11.2011 @ 15.42

 7. Hirame, minäpä tarkistan heti kun ennätän ja kerron sitten, kuinka kävi!

  Comment by Meri — 16.11.2011 @ 21.18

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress