MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

14.11.2011

Makeutuksen multiongelma: 2011

Filed under: Terveys — Meri @ 20.13

Kirjoitin aikoinaan (eli 11.2.2008) makeutuksen multiongelmasta. Tuolloin aspartaami oli vielä kova sana mm. karppaajien keskuudessa ja stevia teki vasta tuloaan Suomen markkinoille ja suomalaisten tietoisuuteen. Nyt stevia on päässyt pannasta ja Hartwall on uutisissa raflaavalla otsikolla: Aspartaamin kuolinisku! tuoden markkinoilla stevialla makeutetut juomat. Sitä en tosin tiedä, miten hyvä virvoitusjuomia on nauttia edelleenkään, paitsi toki kipeänä. Keltainen jaffahan parantaa ebolan kuin ebolan!

Sitten vuoden 2008 olen pyrkinyt siinä mielessä yhä luonnollisempaan olotilaan, etten käytä juuri steviaakaan. Se on kuitenkin yleensä valintani, jos makeutusta ehdottomasti tarvitaan. Luomuhunaja ja rehti sokerikin sopivat paremmin kuin aspartaami, jota olen aikoinani syönyt varmasti vähintään osani. Hedelmät ja marjat maistuvat riittävän makeilta sellaisenaan ja riittävät makeuttamaan muutakin, samoin kuivahedelmät ja rusinat, kuten myös gojit, toimivat hyvin.

En nimittäin kiellä, etteikö makeanhammasta joskus, ihan harvoin, salaa, pyytämättä ja yllättäen saattaisi edelleen kolottaa… Onneksi kovin ohimennen ja aniharvoin. Onneksi tumma suklaa on niin helvetin terveellistä että sitä on syytä nauttia d-vitamiiniakin säännöllisemmin.

8 Comments »

 1. Hah mahtava kirjotus, oon ajatellut aivan samoja juttuja! Steviaa en ole käyttänyt koskaan enkä käytä keinotekoisia makeutusaineita myöskään. Suklaata teen ihan vain kookosrasvasta ja van houtenin tyylisestä kaakaosta ja maustan sen yleensä mieluiten suolasten pähkinöiden murskalla (pistaasit parhaita!) ja ehkä pinnalle vielä pari hippua kunnon merisuolaa! Nam! Luonto ei anna periksi lisätä happamiinkaan marjoihin hermesetasta tai muuta vastaavaa ja sokeriakin olen päättänyt olla käyttämättä kuin aniharvoin. Silloin kun kookos, hedelmät, marjat jne, mitä itsekin luettelit, eivät riitä, käytän siis ihan normaalia sokeria taikka hunajaa! Tätä ei tapahdu onneksi usein, koska päätin että kyllä ne makuhermot tottuu siihen, että vähempikin riittää ja näinhän siinä kävi 🙂 Leipominen on sitten oma juttunsa, jossa sovelletaan mahdollisuuksien mukaan, mutta nämä eivät ole usein tapahtuvia asioita, joten niistä en ota stressiä vaan se on go with the flow 🙂

  Pakko vaan sanoa, että edelleenkin löytyy “karppaajia”, jotka suosivat keinomakeutusta ja samalla ihmettelevät, miksi makeannälästä ei pääse eroon… Ihan pahaa tekee ne määrät mitä joku laittaa esim marjojen ja/tai rahkan päälle :SS Mutta kukin tyylillään, kaikkien pitää se oma juttu löytää ihan itse, sen oon todennut.

  Comment by Joan — 16.11.2011 @ 9.19

 2. Meri, olen huomannut, että ksylitolin ja stevian yhdistelmä toimii hyvin. Sopii esimerkiksi kotitekoiseen kaakaoon.

  Comment by Juhana Harju — 16.11.2011 @ 17.50

 3. VanHouten ja stevia…ei voi oiken verratakkaan. Toinen luonnon tuote toinen totaali raiskauksen uhri.
  Ensi keväänä hommaan vihdoin sen ekan stevia kasvin ja kuivatan siitä lehtiä ja avot. Voiko luonnollisempaa makeutusainetta edes olla.

  Comment by Me and My — 16.11.2011 @ 21.11

 4. Joan, kiitos, kiitos! Hauskaa, että olet samoilla linjoilla. Suolainen suklaa on munkin makuun, vaikka kyllä siihen laitan usein myös jotain makeaa, kuten niitä gojeja tms. Pisteeseja täytyy kokeilla, ne herkkua! Ja jep, jos leipomaan lähetään, niin se on niin harvinaista ettei ole niin väliksi, mitä käyttää. Ja joo; aspartaamimarkkinat taitaa olla edelleen huipussaan, vaan varmaan vähitellen tämä lisäaineettomuustrendi alkaa napsia siitäkin kuormasta käyttäjiä ja siirtää niitä muille laareille… Onneksi!

  Juhana, hmm, ehkä täytyy kokeilla. Mulle xylitolista on aina tullut vatsa kipeäksi niin en käytä missään muodossa, mutta en ole kokeillut pelkkää xylitolia koskaan. Kaakao kuulostaa hyvältä, kai sen kookosmaitoonkin (ja veteen) voi tehdä. 🙂

  Comment by Meri — 16.11.2011 @ 21.17

 5. Me and my, niin meinaat että VanHouten on scheissea? Mutta siihenhän ei tarvitse koskea. Hatunnosto (tai pipon!), kun kasvatat ja kuivaat!

  Comment by Meri — 16.11.2011 @ 21.24

 6. Hei Meri, en meinaa Van Houtenia vaan jotain luomukaakaojauhetta, esim. Green & Black’sin luomukaakaojauhe on ihan hyvää. Joskus tilasin iHerbistäkin jotain, mut oli huonompilaatuista. Teen kaakaon soijamaitoon mut toimii varmaan muihinkin.

  Comment by Juhana Harju — 16.11.2011 @ 21.29

 7. Juhana, en minä van Houtenista puhunut vaan Me and my, en tiedä mistä sen keksi 😀 Mulla on myös jotain luomulaatuista, “raakakaakaota”. Harvoin tulee vaan juomia pusattua. Olen enemmän syömäri kuin juomari. 🙂

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 17.11.2011 @ 21.07

 8. ..Steviaa en ole käyttänyt koskaan enkä käytä keinotekoisia makeutusaineita myöskään. Suklaata teen ihan vain kookosrasvasta ja van houtenin tyylisestä kaakaosta.. .

  Comment by Me and My — 18.11.2011 @ 17.15

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress