MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

7.1.2012

Liian laiska paleolle? Tuskin!

Filed under: haasteet,Lätinää,paleo — Meri @ 20.46

Postasin eilen melko samasta aiheesta, mutta idea on muhinut aivojeni omegakolmosissa ja jalostunut entisestään. Tässä siis pikaopas niille, joista paleo on tuu mats hässöl. Jos siis ruokien preparointi, vihannesten kuoriminen ja pilkkominen tuntuu työläältä, keittäminen, paistaminen, hauduttelu ja höyryttäminen luotaantyöltävältä, voi silti elää luolassa. Kas näin se käy:

 1. Syö ulkona. Se ei tee salaatista kehnompaa, että sen on huuhdellut, repinyt, maustanut ja tarjoillut joku muu. Se tekee siitä vain kalliimpaa. Salaatin lisäksi ravintoloissa myydään pihviä, kasvislisukkeita, kalaa, simpukoita, kauden juureksia, you name it.
 2. Osta valmista. Nykyajan kuluttajaa hemmotellaan erilaisilla salaattisekoituksilla, baby-porkkanoilla, valmiiksi soseutetuilla vihanneksilla, purkki- ja pakastekasviksilla ja pakaste-aterioilla. Saarioisten äitien soseuttama porkkanasose ei himmennä kruunusi kiiltoa eikä itse soseuttaminen kirkasta.
 3. Kaupasta saa hetivalmiita eväitä helposti: pähkinät, hedelmät, laadukkaat leikkeleet, broilerin koipireidet, valmisruokatiskin antimet, paprikat, tomaatit, minitomaatit, salaattipuskat, valmiiksi viipaloitu ananas, rusinoita, kuivattuja aprikooseja, beef jerky…
 4. Jos kokkaaminen onnistuu vedenkeiton verran, sysää suureen kattilaan kerralla 12 munaa ja keitä kypsiksi.
 5. Toisessa kattilassa voit kypsentää riisin, jota voit tehdä viikon tarpeiksi.
 6. Tämä voi liipata jo liian läheltä hauduttelua, mutta vaatii sekin vain aivotonta keittämistä: liha paloiksi ja kattilaan tai uuniin ja vettä päälle. Tunti, pari ja tulos on mehevä.
 7. Mikro on kiva. Se sulattaa marjat ja vihannekset, lämmittää luomunakit ja sen eilen haudutetun lihan sekä kypsentää vihannekset, kun niiden mukaan laittaa vähän vettä ja päälle talouspaperin.
 8. Kookosöljy purkista on hieno aamupala. Vaatii lusikan ja kannen avaamisen. Kookosöljy on hyvää myös riisikakun päällä. Silloin joudut tosin avaamaan myös riisikakkupaketin.
 9. Rasva on ylipäänsä yksinkertaista. Ruoki itsesi ripeästi vuolemalla voita mikrotetuille parsakaaleille, lorota oliiviöljyä valmiille salaattisekoitukselle ja kaada marjoihin messevästi kookosmaitoa.
 10. Blendaa. Tätä smoothie-villitystä on katseltu varmaan jo tarpeeksi monta vuotta siihen, että kaikki tietävät pirtelöön laitettavan jäätelön sijaan pinaattia, hedelmiä ja vaikka kookosmaitoa.
 11. Syö suoraan purkista. Oliivit, cocktail-kurkut, leikkeleet, tonnikala, kookosöljy, pähkinät, graavi- ja savukalat, tahini, kookosmaito, sardiinit, makrilli ja majoneesi (ehkä salaatinlehdelle?) vain odottavat haarukkasi kaapaisua. (Älä kuitenkaan syö pelkästään säilykepurkkiruokaa välttääksesi liiat raskasmetallit.)
 12. Pätkäpaastoa. Jos se sopii sinulle, syö vain kerran, pari päivässä. Kolmekin kertaa on vähemmän kuin viisi ja siis vähemmän aikaa hellan ääressä.
 13. Riisikakut paketista ja riisinuudeleiden parin minuutin liotus ei vie kauaa, jos tarvitsee turvallisia tärkkelyksiä.
 14. Jos väsyttävintä on selittää muille omaa ruokavaliotaan, älä selitä.

Jos syöt usein ulkona, valitse vaikka seuraavista:

 1. Thaimaalainen ravintola: thai-ruoka on kuin tehty paleoon! Ei mölöä ja hiilarit riisistä.
 2. Kebab. Kebu riisillä tai salaatilla on easypeasy ja usein edullista.
 3. Intialainen ja nepalilainen ruoka. Ohita naan, syö halutessasi papadumia (se on se rapea leipä, joka valmistetaan usein linssi- ja/tai muista papujauhoista. Pavut eivät ole parasta paleota, mutta parempaa kuin gluteeni.)
 4. Salaattipöydät ja salaatit. Itsestäänselvää. Cesar ilman krutonkeja on ok, jos siedät jonkin verran maitoa. Laktoosia siinä harvoin on. Muut salaatit maun mukaan.
 5. Japanilainen ruoka. Sushi ja sashmi. Kalaa, riisiä ja merilevää. Lihaa ja kanavartaita. (Soija on yleensä käytännössä gluteeniton.)
 6. Grilliruoka. Semiraaka pihvi ja sesongin salaatit. Spydäri. Ribsejä. Kanaa.

Huom! Älä ole nolo vaan varmista ravintolassa ystävällisesti, että saat varmasti gluteenitonta (ja halutessasi maidotonta) ruokaa. Itse olen gluteenittomuudessa ehdoton ja maidoista hyväksyn aina voin. Voin mahdollisuus ilahduttaa ravintolahenkilökuntaa ja makunystyröitä.

Jos olet semilaiska postmodernin ajan luolamies tai -nainen, mutta silti jaksanut raahustaa kivisellä tiellä, jaa anteliaasti vinkkisi kommenteissa.

10 Comments »

 1. Kohta 4 oli yliveto 😀 (Mutta sen sijaan riisiä ei kannata keittää viikoksi, ei säily hyvänä niin kauan.)

  Comment by Hirame — 10.1.2012 @ 10.40

 2. Jotain deli-valmissalaattia ja kotona lisää makua (viinietikkaa, sinappia) + raikkauksia (kurkkua, rypäleitä jne.) + prodee (pihvi palasina) sekaan. Soon mun pika-gourmet.

  Ja Soppakeittiö Hakiksen ja Vanhan kauppahallissa, saa myös take awayna. Keitot ylipäänsä, varsinkin bouillabaisse. 12 litraa voi tekasta viikonloppuna kerralla ja pimpata sitten smetanalla tai jollain. Namiii.

  Comment by Puska-Monki — 10.1.2012 @ 15.23

 3. Hirame, ai 😀 Nojoo, ei taida säilyä, kauanko säilyis? Oon mä kyllä viis päivää syönyt 😉 Mut oonki riskinottaja! 😛

  Monki, mmmmmm tuli nälkä vaikka just söin! Örinomane pikakurmee. Ja sopat! Täytyski taas pistää bätsi bujabeesii kiehumaan, siihen sopii myös valkosipulimajoneesi, jos maitoa välttelee.

  Comment by Meri — 10.1.2012 @ 20.36

 4. Meri, varsinainen riskinottaja 😀 Ehkä laitoit kypsennetyn riisin jääkaappiin, jos se ei ollut viiden päivän jälkeen homeessa? Jääkaapissa riisi menee kuitenkin koppuraiseksi ja kuivaksi, joten parempi olisi keittää sopiva määrä tai säilyttää loput (viileässä) huoneenlämmössä ja käyttää heti seuraavana päivänä. Ylijäämäriisistä voi tehdä esim. paistettua riisiä tai “riisikeittoa/velliä” eli ojiyaa tai okayua. Edellisestä meiltä löytyy resepti täältä, jälkimmäisistä koitetaan jossain vaiheessa laittaa reseptiä tulemaan.

  Comment by Hirame — 11.1.2012 @ 11.42

 5. Sitten on meitä, joiden mielestä koppurariisi on parasta. Varsinkin kun sitä vielä vähän lisää grillaa (ja chilistää) pannulla. Onko ojiya ja okayu japanilaisia juttuja? Sanoista tuli mieleen okonomiyaki, joka muistaakseni on sitä aivan mahtavaa kaalipaistoksen, munakkaan ja pannarin risteytystä huippujapsimauilla ja soijalla ja majoneesilla ja vaikka katkaravuilla höystettynä. Vehnäjauhonkin korvannee jollain muulla jauholla. Nami, nyt täytyykin googlailla ja tehdä sitä. Jess.

  Comment by Puska-Monki — 11.1.2012 @ 13.43

 6. Hirame, jääkaapissa se on ollut koko ajan, koskaan ei homeessa! 🙂 Ja tosiaan minuakaan ei niin haittaa kuivuus. Silloin tällöin kyllä teenkin paistettua riisiä tms. Velli ei kuulostaa houkuttelevalta O_O Sen sijaan keittoon laitan kyllä usein! Odotamma siis okayua mielenkiinnolla.

  Monki, MULLE KANS TOTA!! Sekosin kun kuulostaa niin hyvältä. Lääh. Kerro jos kuukkeloit jonkin erityisen hyvän ohjeen.

  Comment by Meri — 11.1.2012 @ 16.19

 7. Monki ja Meri, jos koppurariisi maistuu, niin sittenhän ei ole ongelmaa 🙂 Koppurariisistä ja grillatusta riisistä tuli mieleeni korealainen bibimpap, se kivikulhossa valmistettu, jossa riisi pikkuisen “palaa” kulhon reunoihin… ja se on kuin onkin hyvää 😀
  Riisivelli ei kuulosta hyvältä, totta (en vaan keksinyt parempaa nimitystä, kun ei se puuroakaan ole), mutta okayu on kyllä hyvää ja hellii massua… Juu, japanilaisia riisiruokia siis molemmat. Ja okonomiyaki, erinomaista!

  Comment by Hirame — 11.1.2012 @ 19.04

 8. Nonni, kuukkeli bongas ainakin allaolevat okonomiyaki-ohjeet. Kannattaa myös ehdottomasti tehdä kuvahaku aiheesta, jos haluaa hirveän ruokahalun aikaansaada.

  Muttamutta, jokunen pointti:

  1. Kaikissa on vehnäjauhoa, mutta korvaisin sen jollain kelvolla jauholla, eihän se tuossa ole mikään kohottava elementti (vrt. pulla), vaan ainoostaan konsistenssia antava. Riisijauho ehkä tai gluteeniton seos..? Pähkyläjauhot saattaa olla turhan erimakuisia, tai emmä kyllä oikeesti tiedä.
  2. Koskaan en oo oikeeta okonomiyakia maistanu, vahingossa netistä bongannu ohjeita ja ite tehny. Eli ei mitään käsitystä miltä sen oikeesti kuuluis maistua.
  3. Todellisen maun aikaansaamiseksi saattaisin etiskellä Hgissä Tokyokanista tai Viivoanista (tai Stockalta?) oikeeta o-kastiketta, mutta olihan noissa ohjeissa ihan pätevän kuulosia korvikeohjeita.

  http://www.sangatsumanga.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=15&t=3728
  http://www.reseptitaivas.com/reseptit/japani/okonomiyaki.php

  Nyt googlettelemaan Hiramen bibimpappia, niin kiva nimikin (tulee mieleen Hanson) ja reunoilta kärvähtänyt riisi ei voi olla pahaa ei…

  Comment by Puska-Monki — 18.1.2012 @ 13.42

 9. Joo, nyt on kuvakuukkeli näyttäny bibimpappejakin. Tää on ihan tyhmä uus harrastus tää herkkujen kuvahaku. Voevoe.

  Comment by Puska-Monki — 18.1.2012 @ 13.52

 10. Jos soijakastike huolestuttaa yhtään, kun sen valmistusaineena kuitenkin on vehnä, niin monesta sushipaikasta löytyy kyllä vehnätönkin vaihtoehto, kannattaa kysäistä 🙂 Se kulkee usein nimellä tamari.

  Comment by onysa — 26.7.2013 @ 11.59

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress