MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

16.6.2012

Kaksin aina kakumpi (Juukelin hyvää ja kesäkurpitsaa)

Filed under: Banaani,Cake&Cookies,Gluteeniton,Leivonta,Nuts! — Meri @ 10.39

No niin, nyt alan päästä jyvälle (heh, heh) tästä gluteenittomasta leivonnasta. Jauhojen suhteen tuntuu siltä, että on viisainta käyttää ainakin kakkuihin reilusti ihan vaaleita (vitivalkoisia!) gluteenittomia jauhoseoksia. Bye, bye tattari, sinut säästetään rieskoihin ja leipiin.

Jauhojen määrässä tuntuu pätevän (kolmen kokeiluni perusteella) nyrkkisääntö, jossa gluteenitonta jauhoa laitetaan kaksi kolmasosaa tavallisten jauhojen määrästä. Tämän kaavan uutin matemaattisella päättelyllä Mirkan raparperipiiraan ohjeesta enkä ole joutunut katumaan.

Nämä kaksi kakkua ovat kaikkien aikojen suosikkini. Juukelin hyvä banaanikakku tunnetaan myös nimellä Sydänilon kakku, ja sitä muistellaan kaikkialla missä sitä on syöty vielä vuosien päästä. Jos haluat jäädä mieliin, tee tätä! Kesäkurpitsakakku on Englannin tuliainen vuodelta 2007 ja oma suosikkini pähkinäisyydessään ja muhevuudessaan. Sitä voi päällystellä vaikka sitruunamehu-tomusokerikuorrutteella, mutta menee sellaisenaan kahvin kanssa tai kerman tai jäätelön. Helpompaa saa hakea, pese ja pidä – malli (tai sekoita ja paista, ei vatkauksia).

Eli näin:

Rapatessa roiskuu.

Juukelin hyvä banaanikakku (gluteeniton)

  • n. 2,6 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1,74 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta, soodaa ja suolaa kutakin
  • 150 g voita
  • 4 erittäin kypsää banaania
  • 2 munaa
  • 2 dl piimää (hätätilanteessa voi korvata kermaviilillä tai maustamattomalla jugulla)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka (esim. kookoshiutaleilla, tai käytä silikonia, jota ei tarvitse voidella). Sekoita kuivat aineet keskenään. Muusaa toisessa astiassa banaanit, mutta älä ihan soseeksi, jätä herkullisia sattumia. Sekoita banaaniin sula voi, piimä ja lopuksi munat. Kaada kuivat aineet joukkoon ja sekoita ihan vain hiukan; mitä vähemmän sekoitat, sitä kuohkeampi kakku tulee! Haarukalla siis noin suunnilleen, ettei jauhoa jää suuriksi könteiksi.

Kaada seos vuokaan ja paista hellästi noin 25 minuuttia, kokeile haarukalla tai tikulla onko kakku suhteellisen kypsä. Anna jäähtyä ja valmista kuorrute.

Kuorrute

  • 50 g voita
  • n. 2,5 dl tomusokeria
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 4 rkl kahvia

Sulata voi ja lisää siihen alustavasti tomusokeria ja kaikki kaakao.Sekoita. Lisää kahvi ja sitten tomusokeria sen verran, että koostumus on sopiva. Kaada kaakun päälle ja nauti heti tai viilenneenä!

Syy siihen, että kuvissa on muffinsseja eikä mikään kakku on kesän kypsentämässä päässäni; ostin neljän banaanin sijasta kaksi, joten tein puolikkaan taikinan, josta riittää sopivasti kuuteen ameriikan muffaan. Paistoaikaa sopii tarkkailla, omat muffani jäivät hitusen raaoiksi, medium miinus. Eipä se makua pahenna, silti!

Ja sitten tämä Englannin herkku, afternoon tea ja tätä, ahhh.

Packman likes!

Kesäkurpitsakakku (gluteeniton)

  • n. 2,3 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 dl hermesetas steviaa
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 tl kanelia, leivinjauhetta, soodaa, suolaa ja vaniljauutetta/vaniljasokeria kutakin
  • 2,35 dl kesäkurpitsaa raasteena
  • 1,15 dl pähkinöitä
  • 1,15 dl rusinoita
  • 1,15 dl öljyä
  • 2 munaa

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pilko pähkinät veitsellä murskaksi ja siirrä kulhoon. Huomaa, että 1,15 dl kokonaisia pähkinöitä tulee enemmän pilkottuna (it’s a miracle). Se on hyvä. Lisää joukkoon kuivat aineet ja rusinat, sekoita niin, että rusinat jauhottuvat eivätkä siis takerru toisiinsa.

Raasta kesäkurpitsa (n. puolet keskimittaisesta) ja lisää raaste, öljy ja munat kuiviin aineisiin. Sekoita. Kaada vuokaan (leipävuoka on sopiva, tein itse tänään kakkuvuokaa, jolloin tulee aika ohut. Voitele vuoka, jos et käytä silikonia.) ja paista n. tunti. Jos teit tavalliseen sokerikakkuvuokaan, paista vain puoli tuntia. Voit kuorruttaa kakun mikäli tahdot, tai sitten vaan nauti sellaisenaan. Vaivu yläluokkaisen englantilaisiin tunnelmiin ja pulahda järveen, kun tulee liian kuuma.

Ps. Kaakusta tykättiin, terveisiä kalakaverille, perheenpäälle, kalakaverin puolisolle, lihansyöjälle ja karvamummolle! Edellämainittujen seikkailuista voi lukea lisää ihanasta Niemennokasta. Sen kuvailemissa maisemissa majailemme nytkin. Sitten vain jännittämään, päästäänkö featuroimaan Niemennokkaan ja jos, niin millä nimikkeellä 😀

PPS. Plakkarissa on nyt raparperia (kiitos kalaverin!) , jotta pian pääsen kokeilemaan piimäisen piiraan.

6 Comments »

  1. […] Ainakaan pitkäaikaisemmille lukijoille ei liene epäselvää, että oma suosikkikaakkuni maailmassa on Cake Courgette, kesäkurpitsakakku, jonka ohjeen sain vuonna 2007 Englannissa opintojaksollani. Ohje ei ole enää ihan alkuperäisenään käytössä, mutta peruselementit ovat tallella; mehevyys, maukkaus, pähkinät ja rusinat. Viimeksi olen mouhonnut siitä tämän vuoden kesäkuussa, kun preparoitsin gluteenittoman version. […]

    Pingback by MonkeyFood » Monkeyfoodin kruununprinsessa — 23.9.2012 @ 10.11

  2. Heissan!
    Tein muuten tuon banaanikakun siten, että käytin gluteenittoman jauhon sijasta kookos-ja mantelijauhoja. Puolet ja puolet. Sokeriksi laitoin kookospalmusokeria. Hyvää tuli ja kelpasi muillekin pääsiäispöydässä. Vaniljakastike kylkeen oli hyvä. Kiitos ihanasta ohjeesta!

    Comment by Irene — 1.4.2013 @ 9.29

  3. Moi Irene 🙂
    Kuulostaa herkulliselta! Kiva jos teillekin maistui. Hauskaa on kun kävijät kommentoivat ja muistaa taas itsekin ohjeiden olemassaolon 🙂 Seuraavan juhlan tullen täytyy taas pistää juukelin hyvää tulemaan!

    Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 6.4.2013 @ 7.16

  4. […] Gluteeniton Cake Courgette […]

    Pingback by MonkeyFood » Tv:stä tuttu ja Vitamix-ale! — 21.12.2013 @ 8.06

  5. [url=http://www.okakaku.com/Super-Copy-9577.html]Gaga Milanoスーパーコピー時計販売、 はガガミラノコピー時計販売・通販店です . 0.316883211 レプリカGaga Milanoのマーカー: ローズ ゴールドのアプライド インデックス ガガミラノOTコピー、SS品、N品、価格、品質の保証,2015人気偽物,歓迎光臨楽天★送料無料(日本全国) . レプリカガガミラノ時計Blog:[/url]

    Comment by Anonymous — 6.3.2016 @ 23.23

  6. [url=http://www.eevance.com/News/f062936a96d3c8bd.html]グランド跡地に壊れた1年後に、ウブロ2ブランドの自身の個人的なビッグバンへの構造的な証拠です。ウブロ1は2009年に開かれるだけでした、しかし、ブランドによって速く大きくなって、その最初の2007年にブティックを開いたというだけでは、まだ現在のような世界に誇って73店舗。coreta nyon建築事務所が設計し、新しいサイトウブロは次の5年にわたって100の新しいワークステーションを設置するのを許します、そして、400人をその地元の労働力を発達させます。[/url]

    Comment by Anonymous — 6.3.2016 @ 23.24

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress