MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

21.10.2012

Tien vihreällä puolen ja Farangin possu

Filed under: Eksotiikkaa,Pelasta maailma — Meri @ 7.35

Juuri avautunut Green Street – verkkokauppa lähestyi minua pienellä paketilla, joka saapui nopeasti ja helposti Matkahuollon kautta lähi-Siwaan! Paketissa oli kaikenlaista, eikä vain ruokaa; voidenäytteet ja huulipuna hymyilyttivät tällaista parkkiintunutta muulia, joka lienee molempien tarpeessa. Lisäksi sain mungpapuja, basmatiriisiä, macaa, kookoshiutaleita ja liemikuutioita, pääasiassa Vihreällä kadulla myydään luonnonmukaista ja luomua. Kaikkien tuotteiden alkuperä ja tarkka sisältö on kerrottu.

Huulipunaa tarvitaan, jahka minusta tulee kreisi tv-kokki Mugella!

Otos antaa pientä esimakua Green Streetin valikoiman monipuolisuudesta; kaupasta saa edellämainittujen lisäksi myös esim. kondomeja, kynsilakkaa, vaatteita, pesuaineita ja adaptogeenejä. Mungpapuja en ole vielä ehtinyt valmistaa enkä liemikuutioitakaan kokeilla, sen sijaan yhden yövoiteen läträsin kasvoille ja sekä kookoshiutaleet, macajauhe että mahtava basmatiriisi ovat jo menneet! En valitettavasti kyennyt mihinkään mestari-innovatiivisiin kokkauksiin, mutta kaunis ja herkku arkihan on parasta.

Loppu, slut! Lähes.

Kookoshiutaleet ovat kuluneet mm. smuutien yllä. Saa kai niissä yli 30-vuotiaskin käyttää valkoista?

Basmatiriisi sentään yhdistyi Lihansyöjän kokkaamaan Farangin possuun (joka muuten on erinomaista silloinkin, kun ei ihan yllä alkuperäisen tasolle); kahtena peräkkäisenä päivänä preparoitsentaa kaipaama possu tuotti murean, maukkaan ja rapean lihan lisäksi kaksi loistavaa lientä. Sekä mm. kookoskermaa ja sitruunaruohoa sisältävä keittoliemi että mm. osterikastiketta ja soijaa sisältävä kastike jäivät talouteemme elämään koko possun jälkeiseksi viikoksi.

(Metsästäessäni nyt teille hyvää ohjetta Farangin karkkipossuun huomaan, että haudutusliemeen ei suinkaan ole tullut muilla kookoskermaa vaan valkoviiniä! Naurattaa 😀 En tiedä, mistä Lihansyöjä ohjeensa bongasi, samapa tuo, hyvää kaikki tyynni. Koomista kuitenkin, elämä on.)

Haudutuslientä, johon Lihansyöjän versiossa siis tuli thai-makuja kookosta myöten käytin viikon mittaan sekä jauhelihan valmistuksessa että toisen lihan haudutuksessa. Lisäksi keitin siinä basmatiriisin ja tuloksena oli tuhti pikarisotto! En muista, olenko ennen siitä maininnut, mutta teen näppäränä apinaemäntänä usein niin, että jos höyrytän jotain vihanneksia/juureksia, niin samassa liemessä keitän sitten perunaa tms. mikä nyt keittämistä vaatii. Vitskut talteen!

Mitkä värit!

Siis pikarisotto:

 • mestarikokkauksesta jäänyt maukas liemi
 • riisiä

Käytä keitinnesteenä lientä (tarvittaessa jatka vedellä tai laimenna). Tuloksena on helppoakin helpompi valmiiksi maukas riisi!

Sama liemi toimii myös sienten liotukseen, jos haluaa niihin makua.

Onko kauniimpaa nähty?

Ja kuten tiedätte, olen säilönyt riisiä sheikkeriin, sillä siitä on helppo annostella riisiä kattilaan. Sheikkeri keittiössä vol. 2 syntyy, kun sheikkeri täytetään ylijääneellä kastikkeella. Sheikkeristä sitä on helppo hölvätä lihan, kalan, salaatin, minkä tahansa päälle eikä mitään mene hukkaan.

3 Comments »

 1. Hei,
  Farangin possun virallinen resepti on Farang:in omassa keittokirjassa. Mainio kirja todella kauniiden kuvien kera! Suosittelen. Kärsii oikeastaan ainoastaan siitä, mistä itse ravintolakin kärsi pahasti alkuaikoina, eli raaka-aineiden saatavuus on välillä tosi haasteellista. Yhtä kaikki, kokonainen resepti on kaiketi tekijänoikeuksien suojaamaa, joten en sitä tähän täydellisenä kirjoita, mutta sen verran toki voin kommentoida, että tuo haudutusliemen valkoviini on alkuperäisestä reseptistä kotoisin.

  Mutta jos resepti askarruttaa suuresti, niin ei muutakuin kirjakaupan kautta kirjaa vilkuilemaan!

  Comment by Heikki — 21.10.2012 @ 8.32

 2. Heikki, juu, kyllä tuo resepti taitaa oikeuksistaan huolimatta löytyä aika monesta blogista, lähinnä nauratti, että Lihansyöjä oli napannut jonkin poikkeavan version 🙂 Ja alkuperäksi paljastui POssupedia: http://www.possupedia.fi/resepti/grillattua-possua-hunaja_soijakastikkeella-ravintola-farangin-tyyliin/

  Itse olen niin laiska, etten juuri jaksa valmistaa mikään, missä menee useampi päivä. Totta varmaan muuten tuo raaka-aineiden saatavuuskysymys; tietysti tässä Hakaniemessä saatavuus lienee parhaita Suomessa, silti voi olla vaikeaa. Mutta onneksi kaupoissa on tapahtunut (tai siis elämässämme) mieletön ruoka- ja raaka-ainevallankumous viimeisin vuosina ja saatavilla on montaa asiaa, joista muutamia vuosia sitten saattoi vain haaveilla! Perusmarketeissakin on monipuolisesti. 🙂

  Comment by Meri — 21.10.2012 @ 9.33

 3. Mugella-show! Tuskin maltan odottaa sen alkamista 🙂 Olisipa kerrankin töllössä hyvää ohjelmaa! =D

  Farangin possu olisi varmasti kokeilemisen arvoista, ehkä itse menisin tuohon viini-versioon.

  Comment by Emma — 22.10.2012 @ 10.37

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress