MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

8.1.2013

Ei mitään rakettitiedettä

Filed under: Gluteeniton,Leipää,Leivonta — Meri @ 19.33

…ja nyt puhutaan siis gluteenittomasta leipomisesta. En ymmärrä, miksi gluteenitonta leivontaa pidetään niin vaikeana. Minulla on kaasu-uuni (joka ei siis ruskista kuten sähköuunit ja lämpötilojen tarkkuus on niin ja näin) ja nolla jaksamista pieteetille keittiössä. Silti uunista pukkaa herkullisia ja hyviä syötäviä, jos joskus jaksan leipoa.

Valkoiset läntit (juustot) voisivat hyvin olla myös valkosipulia.

Valkoiset läntit (juustot) voisivat hyvin olla myös valkosipulia.

Otetaan nyt esimerkiksi tämä fokatsa; meinasin tehdä sämpylöitä, mutta muistin, että hiiva on loppu. Well. Olin keittänyt aamulla perunoita. Otin pari potaattia, muusasin ne, lisäsin vettä niin että sain löysän muusin (huom! eri kuin kiljumuussi), maustoin sen suolalla ja sitten lisäilin tattarijauhoa niin, että seos oli sopivan tahnaista.

Painelin kuivahkon tahnan pellille ja istutin siihen juusto-, aurinkokuivattutomaatti-, rosmariini- (terkkuja!) ja suolasattumia voimakkaan törkkäävällä liikkeellä. Loppusilauksen plätty sai aurinkokuivattujen tomaattien öljystä, jolla valelin luomuksen ennen nuketusta.

Uunissa rieska oli ehkä vartin, melko kuumassa, reilussa kahdessa sadassa. Otin pois kun oli valmis. Rapeaa ja suolaista.

Toisena esimerkkinä voidaan ottaa tämä peltileipä, jonka kyllä rehellisyyden nimissä piti olla alun perin sämpylöitä. Mutta kun en muistanut, että se hiiva on edelleen loppu ennen kuin olin jo lämmittänyt maidon hellalla. Niinpä korvasin hiivan soodalla ja leivinjauheella. Ja perhana: siis kyllä tämä leipää muistuttaa, niin visuaalisesti kuin gustatorisesti!

peltileipä

Tästä vähän tarkempi ohje.

Gluteeniton peltileipä

 • 0,5 l maitoa
 • 2 rkl siirappia
 • reilu 1 tl suolaa
 • 5 dl kaurahiutaleita
 • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta, 2 dl kassavajauhoa, 2-3 dl tattarijauhoa (jauhoa siis n. 5-6 dl, voit käyttää mitä tahansa gluteenitonta)
 • 1 rkl ruokasoodaa
 • 1 rkl leivinjauhetta
 • loraus öljyä

Enpä tiedä, tarvitseeko nestettä soodaa ja leivinjauhetta lämmittää, mutta ainakin siirappi sekoittuu lämpimään maitoon paremmin. Lämmitin siis maidon, sekoitin siihen suolan ja siirapin. Sekoitin kulhossa kaurahiutaleet, soodan, leivinjauheen ja n. 3 dl jauhoa. Kaadoin nesteen kuivaseokseen ja sekoitin. Lisäsin tattarijauhoa niin kauan, välillä sekoittaen, että tuloksena oli vielä leivinpaperoidulle pellille ‘kaadettava‘ taikina, mutta ei mikään keitto. Kosteampi kuitenkin kuin fokatsa.

Läästin taikinamassan koko pellin leveydelle mahdollisimman tasaisesti ja paistoin n. 225 asteessa ehkä vartin. Tuloksena oli rapea, murea (jonkin verran siis myös muriseva eli murtuva) ja maukas leipä, erinomainen voin kaveri. Grandma diet y’all!

Hiivaton leipominen on muuten myös juuri niin nopeaa, että ex tempore -illanistujaisissa kuka tahansa voi tempaista uuniin pienet leivänriekaleet.

10 Comments »

 1. Näi o! Ei se sen vaikeempaa ole!

  Kassavajauhot kyllä menee aika eksoottiseksi!

  Comment by Anna — 9.1.2013 @ 9.53

 2. Anna, no mitä jauhoja nyt vaan… :D Kassava on halpaa ja tarttui joskus Vii voanista mukaan!

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 9.1.2013 @ 18.48

 3. Jeejee, foodipostaus vaihteeksi. Mä kyllä tykkään kaikista Monkeyn postauksista, oli substanssi sitten ruoka tai mieli tai anything and between. :) Mulla ei (onneksi) ole viljan kanssa ongelmia, vaikka sitä kovin vähän syön normiarjessa, mutta satuin tuossa pari vka sitten Haikossa lomailemassa ekan kerran maistamaan Vuohelan tuotteita. Huh mitä herkkua! Oli pakko kysyä henkilökunnalta, että mitä sämpylöitä nämä on (oli siis Vuohelan porkkana-kaurasämpylöitä) ja sitten kuulin tästä (kaikkien jo varmaan tietämästä) gluteenittomasta leipomosta. Ja selvitin koska ko. tuotteita saa mistäkin päin Helsinkiä :D Ihan mielettömän hyvänmakuisia tuotteita.

  Comment by Niina — 10.1.2013 @ 21.39

 4. Minkäsmallista tuo kassavajauho mahtaa olla? Enemmän sellaista tärkkelysmäistä (vrt. perunajauho) vai jauhomaista (vrt. tattarijauho)?

  Comment by Mimi — 11.1.2013 @ 1.25

 5. Niina, kiiiiiitos tykkäämisestä! :’) Mäki tykkään sun KAIKISTA kommenteista :D Vuohelan tuotteet on mielettömän hyviä! En ole stadissa niitä jäljittänytkään, haluatko jakaa löytösi? Hintataso? Me syödään niitä ainoastaan välillä Lihansyöjän perheen luona, äitinsä on tehnyt ihania hankintoja silloin tällöin:) Tietysti stadissa olevaa kahvila Huvilaa ja heidän leipomoaan voisi myös suosia, tuli juuri mieleen :)

  Mimi, pistitpä pahan; se ei ole oikeastaan kumpaakaan. Kassavasta tehdään kyllä myös tärkkelysjauhoa, silloin se on nimeltään tapiokajauho ja sellaista perunajauhomaista. Ehkä lähempänä kassavajauho on siis kuitenkin tattaria, mutta kun kassava on juures, niin se jauho on jotenkin ihan erilaista. Vaikea kuvailla :) Pelkästä siitä en lähtisi tällaista ehkä tekemään. Olisiko se niin kuin jännämakuinen riisijauho? :D Ehkä lämimpänä oikeaa.

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 11.1.2013 @ 5.54

 6. Mimi, ja siis sytytti vasta nyt, että jos kysyit siksi kassavajauhosta, että tietäisi millä korvata se, niin tarkoitukseni oli ohjeessa sanoa, että gluteenittomina jauhoina voi käyttää mitä tahansa, yhtä tai sitten yhdistelmää! Kokonaismäärä vähän vaihtelee sen mukaan, minkä verran eri jauhot imevät nestettä.

  Comment by Meri — 12.1.2013 @ 8.25

 7. Resepteistä kiitos! Olen leiponut jokseenkin tuon peltileivän kaltaista jo vuosikausia, mutta ilman siirappia/soodaa ja raastetta (porkkana/kesäkurpitsa) joukossa. Oli taas leivän teko edessä ja ajatuskin porkkanoiden raastamisesta tympi, puhumattakaan että taas sitä samaa…ja sitten muistin ohjeesi ja kokeilin, ihan pelkällä tattarijauholla niin kuin yleensäkin teen, soodaa joukkoon ja hunajaa siirapin tilalle. Enkä millään meinaa ymmärtää että miten niin pienillä muutoksilla saa ihan erimakuista leipää. Hyvää on. :)

  Comment by T — 21.1.2013 @ 18.33

 8. T, hah, loistavaa!! Maailman siideintä että ohjeet tulee käyttöön ja että muutkin digaa. :) Eikä voi kyllä olla helpompaa?! Korvasitko siis hiutaleetkin tattarilla?

  Comment by Meri (Ylimuuli Mukkelis) — 21.1.2013 @ 18.37

 9. Ei voi olla helpompaa ei. :) Hiutaleet oli kauraa kyllä. Joskus oon tehnyt tattarihiutaleillakin, mutta siitä tulee vähän pistävän makuista helposti. Vois kyllä kokeilla että miten pelkkä tattari tällä ohjeella toimis – nyt kun on löytynyt kauppa, josta saa hiutaleita. Tattari on Englannissa välillä kiven alla.

  Comment by T — 26.1.2013 @ 18.13

 10. taalla viilailee, etta eikos nuketus tarkota mikrotusta? :D

  Leipaa, tallaista hiivatonta pikaleipaa pitais kylla teha useemmin kuin on nykyaan tapana. Paleommin kun mennaan, voiskohan noita jauhoja korvata mantelijauhoilla, ja/tai kookoksella? Kaurahiutaleita kookoshiutaleilla, vai pitasko mun nyt vaan keksia oma resepti ;) oon vahan laiska kokeilemaan omiani keittiossa, pieleen menee kuitenkin.

  Comment by viiluri — 8.3.2013 @ 20.44

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress