MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

27.6.2007

Filobanaani ja pistaasihalva

Filed under: Banaani,Herkut,Leivonta,Nuts! — Meri @ 20.11

Jos pitää kiinalaisten ravintoloiden klassikkojälkiruoasta friteeratuista banaaneista ja jäätelöstä, niin ainakin minun suuhuni tämä maistuu kovasti samalta, mutta ehkä paremmalta ollessaan vähemmän rasvainen. Olen lähiaikoina surffaillut filotaikinan kanssa keittiössä paljonkin, mutta en ole saanut vielä postatuksi aiheesta. Lisää piisaa jahka saan itsestäni irti filosofiaa. Tämä kuitenkin on iisi ja ihana.

filobanaanijahalva

Filobanaani (neljälle)

  • 2 kypsää banaania
  • 3 arkkia filotaikinaa
  • n. 25 g voita
  • vaahterasiirappia
  • (jäätelöä)
  • (tuoretta minttua)

Sulata voi. Levitä sulanut filotaikinalevy ja voitele se voilla. Levitä päälle toinen levy ja toista voitelu. Kolmas kerta toden sanoo eli kun olet levittänyt senkin samaan kasaan ja voidellut, on aika puolittaa banaanit. Kuori ne ensin. Leikkaa filotaikina neljään yhtä leveään osaan ja laita aina puolikas banaani kaistaleen päähän ja rullaa se filon sisään. Nosta valmiit filobanaanirullat vuokaan tai pellille ja työnnä 190 asteeseen. Poista uunista, kun pinta on rapean ruskea. Aseta filobanaani lautaselle ja lorauta päälle vaahterasiirappia. Annostele viereen vanilja- tai mansikkajäätelöä sekä tuoretta minttua. Tsah! Jos haluat ekstraedgeä annokseen, lisää nokare itsevalmistamaasi pistaasihalvaa.

Pistaasihalva

  • 1 dl tahinia
  • 2-3 rkl vaahterasiirappia
  • 0,5 dl murskattuja pistaasipähkinöitä
  • 3 rkl kokonaisia pistaaseja

Sekoita tahini, siirappi ja pistaasimurska. Aseta kokonaiset pähkinät jonkin sopivan kokoisen, ehkä hieman laakean rasian pohjalle ja kaada seos niiden päälle. Tasoittele hieman ja siirrä jääkaappiin tai pakastimeen muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Mikäli pakastimesi todella toimii toisin kuin omani, suosittelen jääkaappia. Oma pakkaseni on niin lämmin, että jäätelöäkin voi lusikoida ilman sulatteluja (uuden hankinta on työn alla, rahoitusta etsitään).

Tässä kuvaamassani kombossa jäätelöä edustaa todellinen klassikko eli Eskimopuikko. Se on hyvää ja hylaa.

4 Comments »

  1. Nämä menevät suorinta tietä kokeiluun! Mukavan erilainen idea 🙂 Lopusta filopaketista voisi väsäillä kauan suunnitteilla olleita fetapiiraita.

    Comment by Sohvi — 27.6.2007 @ 21.02

  2. Filo on kyllä erinomaisen käyttökelpoinen. Tein just jokin hetki sellaista kanapiirakkaa, jossa voitelin taikinalevyt rasvattomalla maidolla voin tai öljyn sijaan ja oli ihan toimiva. Jos siis haluaa ikään kuin keventää 😉 Mutta ei toimi pienissä piiraissa, sillä kosteutta tulee niin paljon enemmän, että filo menee taikinaiseksi. Ihania pikkujälkkäreitä saa kun laittaa voilla voidellun filon sisään suklaata 😛 😀 t. herkkusuu

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 28.6.2007 @ 8.17

  3. Opastakaa pls epätietoista – mitä tehdä ylijääville filoarkeille, kun se koko paketti pitää sulattaa? Säilyyhän ne päivän pari jääkaapissa, jos eivät kuivu. Ei taida mitään kikkakakkosta olla, ehkä sitä vaan sitten pitäisi filoilla taas seuraavana päivänä?

    Comment by TiV — 29.6.2007 @ 23.29

  4. TiV, viikon säilyy juu, mutta jos tekee valmiita leivonnaisia tai piirakoita, niitä voi taasen pakastaa. Kohta laittelen tosiaan lisää filo-ohjeita, monenlaisia vaihtoehtojahan löytyy sekä suolaisista että makeista. Toivottavasti keksit jotain. 🙂 Baklavaa en ole itse vielä edes kokeillut, se on filolistalla seuraavana!

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 29.6.2007 @ 23.33

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress