MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

16.8.2007

Dukkah, kalakala, dukkah!

Filed under: Arkiruoka,haasteet,Kala,Lätinää,Nuts! — Meri @ 16.39

Sori, en mahtanut itselleni mitään, ehdokkaani Elokuun ruokahaasteen kirkkaimmaksi kruunupääksi kuulostaa niin kovin intiaanihuudolta. Ehkä se onkin sellainen. Kutsuhuuto. Olkaa siis kutsutut Apinakeittiön kalapöytään! Kokemus kalamestarina on korvattu tiukalla aikataululla ja suurella sydämellä.

dukkahkala

Ohje on saanut viljalti vaikutteita Maku-lehden reseptistä Dukkahpaneroitu siika, vain pieniä muutoksia olen siihen rohjennut intiaaniburron itseluottamuksella tehdä. Ohjeen elementit sattuivat sikäli kohdilleen, että se sisälsi kalaa, mikä oli ruokahaasteen raaka-aine, sekä dukkahia, johon suhtaudun sen paahteisen pähkyläisyyden vuoksi lemmekkäästi monissa yhteyksissä. Dukkahia kun voi varistaa yhtä hyvin soppaan, salaattiin tai suoraan suuhun. Kyseessä on siis kuiva sekoitus paahdetuista pähkinöistä, siemenistä sekä mausteista.

dukkahjalisäkkeet

Puna-affen pähkinöinä (yhdelle tai useammalle)

 • 0,5 dl manteleita
 • 0,5 dl auringonkukansiemeniä
 • 0,5 dl cashew-pähkinöitä
 • 0,3 dl seesaminsiemeniä
 • 1 rkl korianterinsiemeniä tai jauhettua korianteria
 • reilusti suolaa (n. 1 rkl)
 • sitruunan raastettu kuori
 • puna-ahven-filee(t) (siikakin käy)
 • voita

Paahda pähkinöitä, siemeniä ja korianterinsiemeniä kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes ne alkavat tuoksua paahtuneilta ja seesaminsiemenet saattavat poksahdella. Varo ettet polta. Siirrä suoraan tehosekoittimeen ja hurauta. Lisää sitruunankuori ja suola, maistele seos sopivaksi. Muista, että kala vaatii reilusti suolaa. Koska dukkahia tulee reilusti, voit erottaa siitä osan kalan panerointiin ja jättää toisen osan vähemmälle suolaukselle.

Painele kalafile(et) dukkah-seoksessa huolellisesti ja paista voissa pannulla kypsiksi. Nauti välittömästi esimerkiksi bataattisoseen ja kurkku-avokadosalaatin kera.

Almighty bataattisose (yhdelle)

 • puolikas pieni bataatti
 • pienehkö porkkana
 • pieni punasipuli
 • n. peukalonpään kokoinen noppi tuoretta inkivääriä
 • parmesania
 • suolaa

Pilko bataatti, porkkana ja sipuli kohtuullisiksi lohkoiksi. Kuori tuore inkiväärinpala. Iske kaikki kasvikset inkivääriä myöden höyryttymään pehmeiksi (keittäminenkin on sallittu). Kun kasvikset ovat kypsiä, poista inkivääri ja soseuta muut. (Jos keitit etkä höyryttänyt, valuta vesi pois. Höyrytys säästää kuitenkin rutkastia väriä ja aromia, vitamiinoksiakin. Suosittelen.) Raasta joukkoon sellaiset puoli desiä parmesania ja lisää vielä suolaa. On niin kuuma kesäkin.

Kurkku-avokadosalaatti (yhdelle)

 • avomaankurkku
 • kolmannes avokadoa
 • tuoretta basilikaa
 • sitruunan mehu
 • pippuria

Pilko kurkku ja avokado, silppua basilika ja sekoita. Hapota sitruunamehulla ja mausta pippurilla. Suolaa ei ainakaan tässä ateriakombossa kaipaa, mutta muutoin lienee se taas hyväksi.

dukkahkala2

Näin ihan keskenäni kun aterian nautin, olen ehkä jäävi sitä arvostelemaan. Kala mausteisine pähkinöineen, makeahko bataattisose ja hapokas salaatti kuitenkin tekivät kauppansa ja kiitos erinomaisen ruokaseuran ateriatilanne rakentui oikein miellyttäväksi. Tyytyväistä oloa lisäsi tietoisuus siitä, etten sittenkään missannut jo toista ruokahaastetta putkeen vaan toimin nopeasti kuin pantteri huomatessani aikani hupenevan! Huh.

11 Comments »

 1. Pähkinäfisu! Jos Satujatar ei tee niitä raidalliseen lihaan käärittyjä ahvenia, niin tällä on kyllä hyvät tsäänssit voittaa elokuun skaba 🙂 Mitähän hilivattua sitä itte keksisi…?

  Comment by Välispiikki — 16.8.2007 @ 18.10

 2. Saas nähdä, ehtiikö tällä kertaa kisaan mukaan.

  Ja juu, hauska resepti. Tosin viimeksi kun paistelin puna-ahvenia mökillä ilman liesituuletinta, kämppä haisi ummettuneelta räjähdykseltä muutaman päivän. Tästäkin opin jotain.

  Comment by polkkapossu — 16.8.2007 @ 22.27

 3. Spike, mä epäilen että olen aika heikoilla näissä kalakekkereissä 😀 Ja siitä raidallisesta lihasta; vegetaristin (olkoonkin että kana-kala) on mahdoton kilpailla sitä vastaan! Juuri yritin keksiä, mikä olisi kasvissyöjän vastike kevin beikonille. En keksint.

  Polk, ja niinkuin sain satikutia viime passista 😉 Kalan paistaminen on kyllä sellaista puuhaa yksiössäkin, että sitä muistaa paistaneensa hyvän tovin. Eilisestä tosin selvisin ilman liesituulettimen melua kun kuumuuden vuoksi kaik akkunat ovat selällään.

  Comment by ylimuuli — 17.8.2007 @ 7.42

 4. Noh pekonin korvikehan on tietenkin veikon eli vegetarian bacon: http://www.ciao.co.uk/Morning_Star_Streaky_Strips_Vegetarian_Bacon__5346072

  Comment by akonan — 17.8.2007 @ 11.49

 5. Kuten jo aikaisemmin totesin, prkl, minä mihinkään kilapiluun osallistu, jotta minun puolestani omikoon joku muu sian ja kalan liittoni. 😉 Sehän oli jostain akkojen lehdestä muistikopieerattu kuitenkin. Sitä paitsi tämä kuulostaa paljon herkullisemmalta!

  Comment by satujatar — 18.8.2007 @ 0.56

 6. Taidan joutua joka tapauksessa turvautumaan lainarezeptiin, ny pitäs vaan päättää että keneltä ma lainaan 😀

  Comment by Välispiikki — 19.8.2007 @ 11.34

 7. Vegepekonii 😛 Sahaat nyt kyllä akonan omaa oksaas, ymmärräthän sen 😉 Saletisti katan joku päivä kasvispeket pöytään!

  Satujatar, puheensa saa kyllä pyörtää kun on noin herkullisia reseptejä kuin teikäläisellä 😛 Ja lainaresepteissä täällä ryvetään itse kukin… Hehehe. 😀

  Comment by ylimuuli — 24.8.2007 @ 12.00

 8. No niin, unohdin sitten sen mitä alunperin lähdin kommentoimaan. Valmistin siis äsken seitä uunissa ja ennen uunia ropsin päälle tätä dukkahia ja raastoin vielä pienet parmesaanit, todella hyvää. Parmigiano kruuna(i)si tämänkin ruoan. Heleppoa myös!

  Comment by ylimuuli — 24.8.2007 @ 12.22

 9. Mä en osaa päättää kumpi kiehtoopi enempi, fisu vaiko lisukkeet. 😀 Dukkahkin on vielä ihan vieras kokemus täällä (ollut ehkä vuoden “tota varmaan pitäis…” listalla.

  Comment by deinin — 25.8.2007 @ 22.09

 10. Dukkah on kiehtovaa kuin nimensäkin… Itse pistelin viimeiset dukkahit tästä erästä eilen, tuoreita kuhafileitä ja päälle dukkahia sekä hiven parmesaania ja uuniin, siis kyllä vaan toimii! Parasta on kun nukettaa lopuksi hetken grillivastuksilla, karsinogeenihän on se mausteista jaloin :-P~

  Comment by ylimuuli — 26.8.2007 @ 11.45

 11. Koska jotain ei tehdä kaikkea olet suunnitellut valmistumista ei tarkoita, se on hyödytön .
  NeroHyvä johtaja on unohtanut häntäskenaarioon, jossa järki , miinusarmon nero voi selviytyä menestyksekkäästi .

  Comment by Georgina Lemos — 12.3.2012 @ 20.29

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress