MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

19.9.2007

Tulin, näin ja söin

Filed under: Eksotiikkaa,Gluteeniton,Kala,Napot — Meri @ 21.37

Maanantain Hesarissa Elämä & Terveys -sivuilla olleessa Hallitaan painoa -artikkelisarjan jutussa Poissa silmistä, poissa mielestä lanseerasi mielenkiintoisen termin. Jutussa kerrotaan jenkkitutkija Brian Wansinkin kokeesta, jossa työpaikalle asetettiin päivittäin näkysälle karamelli poikineen ja kulutusta seurattiin. Seuraavalla viikolla samat mässyt asetettiin paikoilleen, mutta nyt kansien alle piiloon. Syöty karkkimäärä väheni lähes puoleen. (Tietysti voi kysyä, olisiko kulutus ollut nolla, jos yhtään karkkia ei alunperinkään olisi tuotu tarjolle, mutta sehän olisi tylsää. Tylsä ei myy lehtiä eikä rahoita tutkimuksia.)

nami

[Kuvassa näen ruokaa pyöräretken viimeisenä päivänä; huomaa paljastava elekieli.]

Wansink käyttää ilmiöstä nimeä seefood, niin kekseliästä että ihan naurattaa! Mainio kohde hilpeille sanaleikeille, varsinkin, kun kokkasin eilen seafoodia joka oli todella kaukana seefoodista… 😉 Juttu jatkuu muuten vielä siten, että mellien asettaminen pari metriä KAUEMMAS vähensi murkinointia entisestään. Ja ruokablogithan on seefoodia parhaimmillaan! Ruokahalu kasvaa, myönteisessä mielessä, kun sukkuloi erikoisten, upeiden, arkisempien ja kokeilevien keitosten parissa.

Vaan ohjeeseen. Tarkoituksenani oli siis tyypata englantilaisen ruokalehden Freshin Thai Prawn Cakes -respaa eli rapupalleroita. Koska olen soveltelijoiden aatelia typeryyteen saakka, korvasin huoletta kolme ainesosaa viidestä vaihtoehtoisilla. Lopputuloksena oli palleroita, jotka kyllä maistuivat todella hyvälle, mutta hajoilivat autuaasti koostumukseensa pannulla. Ohjeessa vinkataan (vinkata, mikä ihana uudissuomen sana) että käytettäessä rapujen sijaan kalaa kannattaa lisätä yksi munanvalkuainen sitomaan massaa. Olisi toiminut tässäkin. Alla alkuperäinen ohje.

Thai Prawn Cakes (neljälle)

  • 500 g kuorittuja katkarapuja
  • 1 tl punaista currytahnaa
  • 4 kevätsipulia silputtuna
  • pieni puska korianteria, hieman saksittuna
  • 1,5 tl kalakastiketta (fish sauce)

Hurauta ainekset blenderissä massaksi ja pyöritä kostutetuin käsin palleroiksi, noin 12 kpl. Paista reilussa määrässä öljyä pannulla n. 4 minuuttia per puoli (Montako puolta pallossa on?) kunnes kullanruskeita. Ohje ehdottaa seuraksi nuudeleita soija- tai sweet chilikastikeella. Ja tosiaan, jos korvaat ravut kalalla, lisää yksi valkuainen ja paista hieman pidempään.

moukut

Paljastan ihan vain tässä leipätekstin joukossa, että korvasin korianterin tuoreella pinaatilla, sipulin pinjansiemenillä ja currytahnan kuivakarrilla. Tarjoilin moukut itselleni kera vihreän vihannessoseen (kesäkurpitsaa, parsakaalia, sipulia, currya) sekä oranssin porkkanapureen (porkkanaa ja rakuunaa). Olin oikein tyytyväinen ateriaan.

Jälkiruoaksi voit nautiskella esimerkiksi Kepeää Lassieta tai Mansikanpunaista semisorbeetä.

Kepeä Lassie

  • puolikas banaani
  • 4 jääkuutiota
  • soijamaitoa
  • (pellavansiemeniä)

Blenderiin! Mmmmmm. Raikasta ja ihanaa.

lassi

Mansikanpunainen semisorbee

  • pakastemansikoita (n. 6)
  • soijamaitoa
  • makeutusta

Mansikat blenderiin ja murskaksi! Lisää maito. Nauti nopeasti kun sorbee on vielä hyistä ja hyvää.

sorbee

2 Comments »

  1. Oli pakko kaivaa seefood-Hesari ja lukea juttu ominkin silmin. Mielenkiintoista, pitäsiköhän testata tuota karkkitsydeemiä duunissa 🙂 Eilen oltiin siellä Marttojen retroruokakurssilla ja voi hyvänen aika että voi 70-luku maistua hyvälle!

    Comment by Välispiikki — 21.9.2007 @ 21.29

  2. OiJOIJOIJOI, nyt tuloo ves kielelle kun alan ootella Marttarespoja 😛 Itselläni on tiedossa parin viikon sisällä Elävän ravinnon kurssi, jännää sekin vaikka ehkä eri tavalla 😀 Jos muuten pistäisit karaa tarjolle nii mitä karaa pistäisit?!

    Comment by ylimuuli — 21.9.2007 @ 21.34

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress