MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

12.10.2007

Sanoinkuvaamaton sushi

Filed under: Eksotiikkaa,Kala,Soija,Sushi,Vegan,Vege — Meri @ 13.27

nigiri

Taidan vieläkin olla ihan sushihumalassa, niin tainnuttava on soijan, inkiväärin, wasabin ja merilevän liitto! Sushihimoni vain pahenee ajan myötä. Lauantaina testasimme Kämp Gallerian Yumen, joka oli ihan erinomainen, ei kuitenkaan Raku Yan veroinen. Halvemmista paikoista olen pysynyt uskollisena Ichibanille, mutta huomenna yritys on tyypata Kämpin Zen Sushi. Kaikki sushisuositukset otetaan lämmöllä vastaan, olivatpa ne ravintoloita, valmistusmenetelmiä, makukomboja tai matkakohteita.

Tänään kuitenkin keksin sushin, kun pohdin, mitä tehdä ylijäämälle kylmäsavutofulle. Idea on itänyt jo viime jouluna saamani Tofu-keittokirjan selailusta saakka ja nyt kaapeista kuin ihmeen kaupalla löytyi kaikkea tarvittavaa. Aiemmin olen tehnyt sushia vain kalasta ja kasviksista, mutta näköjään päihdyttävä kombo toimii miten päin tahansa. Ohjeet ovat Tofu-kirjasta.

Alkuruoaksi tarjoiltiin oikeaoppisesti miso-keitto.

miso

Sushi-riisi (n. 30 makiin ja 20 nigiriin)

 • 6 dl vettä
 • 5 dl sushi- tai puuroriisiä
 • 0,5 dl riisiviini- tai omenaviinietikkaa
 • 2 rkl sokeria
 • 1 tl suolaa

Huuhtele riisi ja laita se veden kanssa kattilaan keittymään kannen alle. Anna kiehahtaa ja lievennä levyn lämpöä. Anna kiehua hiljalleen 10-15 min. Sammuta levy ja anna riisin hautua kannen alla vielä vartin verran. Nosta riisi laakeaan astiaan jäähtymään ja peitä astia leivontaliinalla, ettei riisi kuiva.

Valmista etikkaliemi sekoittamalla aineet, kunnes sokeri on liuennut. Sekoita se nostelemalla riisiin. Sitten sushin kimppuun!

Tofu-nigirit

 • puolet valmistetusta sushiriisistä
 • 1 rkl wasabitahnaa
 • n. 20 viipaletta kylmäsavutofua (tai marinoitua tofua tai maustamatonta)
 • 0,5 arkkia norilevyä (merilevää)

Kastele kädet vedellä ja puristele sushiriisistä soikeita pallukoita, n. 2cm korkeita ja 4 cm leveitä. Sivele tofusiipaleet kevyesti wasabilla ja aseta pallon päälle. Leikkaa noriarkista n. sentin levyisiä suikaleita ja kääräise nigirit niihin. Jos käytät maustamatonta tofua, voit sivellä molemmat puolet wasabilla.

nigiri2
Tofu-makit

 • puolet valmistetusta sushiriisitä
 • 3 norilevyä
 • 1 rkl wasabia
 • n. kolmannes kylmäsavutofupaketista (paketti 270g)
 • 0,5 dl puolukoita

Levitä noriarkki bambumatolle tai pyyhkeelle, josset omista bambua. (Jos haluat pienempiä makeja, leikkaa noriarkki kahteen osaan. Itse pidän pienemmistä.) Levitä noriarkille sushiriisiä tiiviiksi ohueksi matoksi ja jätä molempiin reunoihin n. sentin kaistale ilman riisiä.

makiinprocess

Tee puoleen väliin riisiä sormella vana ja sivele siihen ohuelti wasabia. Leikkaa tofu pitkiksi suikaleiksi ja aseta suikaleet jonoon. Anna puolukoiden tehdä seuraa tofulle ja kääri sitten levy tiukaksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Voit antaa rullan vetäytyä jääkaapissa reilun vartin verran jos haluat, itse leikkasin heti makeiksi ja söin. Puolukka värjää vetäytyessään makit kauniin vaaleanpunaisiksi.

maki

Tarjoa nigirit ja makit soijakastikkeen ja sushi-inkiväärin eli garin kanssa. Itse tuuppaan vielä soijaan nokareen wasabia ja nautin gariviipaleen jokaisen sushipalan yllä. Valmistin ohjeesta puolikkaan annoksen ja kyllästyttäni käärimiseen kietaisin nopeita temakeja. Puolikas noriarkki, sopivasti riisiä, tofulevy, wasabia ja soijaan kostutettuja gareja. Dippaus vielä soijaan. Taju lähtee kun on niin hyvää.

temaki

26 Comments »

 1. Savutofupuolukkamaki on niin sinua 😀 Puolukka toimii varmasti tuossa combossa!

  Comment by Välispiikki — 12.10.2007 @ 16.57

 2. Herrasiunaa mitä kaikkea sitä onkaan olemassa.. miltä maistuu toi kylmäsavustettu tofu?? Plen hämmentynyt!!

  Comment by Pekkateemu — 13.10.2007 @ 10.20

 3. Niin kaunis tuo annoksesi! En ihan tajunnut miten noihin palasiin tuli tuo leväraita, kuin lahjapaketin nyöri, mutta ehkä luin huolimattomasti.. Olenkin vähän tällainen sushiamatööri, olen vain kerran (!) syönyt Johkun kanssa tekemiämme..

  Comment by vap — 13.10.2007 @ 10.35

 4. Välispiikki, ja usko tai älä, ohje on silti suoraan kirjasta! 😀 Mutta tietty tarkka muulinsilmä bongaa kaikkialta juuri osuvimmat ohjeet 😛 Edelleen mua naurattaa se Suomenlinnan kallioilla käyty keskustelu, joka alkoi siitä, että joku kysyi kuka oli yllättävin persoona blogikirjoituksiinsa nähden, ja joka päättyi siihen, että kuka vähiten yllättävä ja tunsin kaikkien katseiden kohdistuvan itseeni… Olen ilmeisen johdonmukainen 😀 Siitä on kyllä etua psyktesteissä.

  Pekkateemu, tuota noin, mitenkähän sitä kuvailisi. Kylmäsavutofu maistuu toki kylmäsavulle ja siitä saa esimerkiksi erinomaisen “makkararisoton”, eli jotain makkaraista maussa myös on. Ei tosin erityisen lihaisaa, enempi sitä beeluokan aromia, sitä hyvää 😉 Kyseessä siis Aito-Tofu, kotimainen tuote. Tyyppaa toki! Kerro sitten Aito Lihansyöjän Mielipide. Voi sitä muuten viipaloida vaikka suoraan leivän päällekin.

  Vappen, oi kiitos! Edelleen kauneinta, mitä blogistani on koskaan lausuttu on se kun sanoit sitä taiteeksi. Mielelläni kokkaan tofutaidetta siis kun tulet taas kylään. Ja leväraita tulee ihan kääräisemällä pätkä merilevälevyä sushipalan ympäri ja jättämällä pätkän päät alle. Ne liimautuvat toisiinsa kevyesti kun hieman kostuttaa. Taisin olla epäselvä postauksessani.

  Tää fanaatikko on menossa tänään taas sushiravintolaan, ei päivää ilman suusshia 😀 Aion tosin satsata sashimiin.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 13.10.2007 @ 13.06

 5. Huh….olen rajoittunut, myönnän mutta näyttää hyvälle, siis jos tajukin lähtee 😉 Ja termeistä jo tipahdin….

  Comment by Terhi — 13.10.2007 @ 23.04

 6. Terhi, hyvää on, tosin juuri kuulin että isoveljeni (joka tosin on nirsommasta päästä) ei pidä esimerkiksi soijakastikkeesta. Silloin sushi on aika tuhoontuomittu idea 😀

  Comment by ylimuuli — 14.10.2007 @ 14.13

 7. Oi,kuinka oivallisen näköisiä sushipaloja, tulee ihan nälkä. Pitäisi varmaa itsekin tehdä taas pitkästä aikaa puikkoruokaa =P

  Comment by Mihako — 14.10.2007 @ 15.37

 8. Mulle kans! Millon kutsut meikäläisen sushitalkoisiin? 🙂

  Comment by Lyyti — 14.10.2007 @ 16.54

 9. No ihan heti ku keksitään sopiva hetki! Muutenkin saisit tulla tänne pikasesti kyläilemään. 🙂 Tuutko?!

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 15.10.2007 @ 8.43

 10. Eipä ole tullut mieleen kokeilla makeaa munakasta, kyseinen ‘herkku?’ ei tullut vastaan Kanadassa ollessa, joten en pahemmin ole osannut kaivata =D

  Comment by Mihako — 15.10.2007 @ 11.13

 11. Mihako, no joo ei pälkähtäisi ihan itsestään kyllä mieleen varustaa sushia munakkaalla, ihan naurattaa ajatus! Mutta täällä kyllä on ravintoloissa hyvin tavallinen nigiri, nimeltään muistaakseni tamagoyagi, johon tulee munia, sokeria, dashilientä (mitähän se on) ja vähän vettä, suolaa tms. Sellainen miedohko, mutta itse tykkään kovasti. Täytynee tässä kokeilla kunhan joutaa.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 15.10.2007 @ 18.47

 12. Koska yksiöni keittokomerokopperoinen on niin äärimmäisen pieni, nyt blenderi vie puolet vähäisestä pöytätilasta, kun kaapit ovat jo täynnä 😀 Eli jospa sitä tulisi nyt sitten käytettyäkin jopa.

  Juuri viime yönä näin painajaisia mm. töistäni, niin juolahti myös mieleen että mitähän söisin esim. Japanissa, jonne kollegani kohta lähtevät… Ei kalaa, äyriäisiä, merilevää, pähkinöitä ja siemeniä, monia rehuja varsinkaan raakana 😀 Tuli vaan mieleen noista merileväjutuistasi.

  Se siun tekemä banaanijäätelö oli oiva idea, pitää joskus testata jos muistaa ostaa banaaneja.

  Comment by cebic — 16.10.2007 @ 10.05

 13. […] sushiriisiä […]

  Pingback by MonkeyFood » Älä ota sitä vakavasti — 19.12.2007 @ 22.06

 14. […] sushiriisiä […]

  Pingback by MonkeyFood » Philadelphia-Fillen maki ja mahottoman hyvä wakamesallaad — 30.3.2008 @ 11.32

 15. Vesi herahtaa kielelle noita tuotoksia katsellessa! Sushiriisillä kehutaan olevan riisiksi alhainen GI (ellei ole legendaa, sillä en ole tarkistanut), joten sopii silloin tällöin nautittuna karpillekin ja vaikkei sopisikaan niin ei sitä niin kireällä saa pipo olla etteikö voisi joskus herkutella sushilla 😉

  Kyselit sushivinkkejä, vaikka ne olisi matkakohteitakin. Jos joskus harrastat kotimaan matkailua niin testaapas meidän tamperelaisten Maruseki: http://www.maruseki.net/index.php
  …ellet ole jo joskus siellä piipahtanutkin.

  Comment by Vesimeloni — 30.3.2008 @ 21.59

 16. Vesimelssu, ohoo, sushiriisin GI:stä en ole kuullutkaan, täytyy ehkä selvitellä. Vaikka sushia en kyllä voi jättää syömättä oli GI mikä tahansa 😀 Maruseki kuulosti nopeasti vieraalta, mutta olen kyllä käynyt sushilla Tampereella joitakin vuosia sitten, lienisiköhän ollut juuri ko. paikka? Mahdotonta tietää, täytyy siis vierailla siellä! Erinomainen kotimaanmatkakohde, sushimatkailua Suomessa 🙂 Tähän innostuu Lihansyöjäkin.

  Comment by ylimuuli — 31.3.2008 @ 5.33

 17. Ei nyt heti äkkiseltään tule mieleen täältä muita sushipaikkoja kuin Maruseki ja saman omistajan sushibaari Norimaru, joka on kauppahallissa, joten todennäköisyys, että kävit toisessa näistä on erittäin suuri.

  Sama juttu minulla sushin suhteen – kyllä parilla pallerolla pitää voida välillä poiketa tai ainakin napata mukaan mukillinen höyryävää misokeittoa 🙂

  Comment by Vesimeloni — 31.3.2008 @ 12.08

 18. Norimarun omistaa kyllä Aleksin Ravintolat, joskin Marjo Seki oli Norimarussa ennen sitä mukana. Ja Marjohan ei enää pidä Marusekia, vaan hänen poikansa Leona pyörittää ravintolaa nykyään. Maruseki ja Norimaru ovat vain parinkymmenen metrin päässä toisistaan..

  Comment by jams — 31.3.2008 @ 19.21

 19. Vesimeloni, höyryävä misokeitto olikin talvipäivien (krhm, minkä TALVI?!) auvo, kuten tosin kaikki kylmempikin muona sushiloista 🙂 Kyllä se kerran viikossa pitäis sushia saada että jakselis, kala kun on niin terveellistäkin O_o

  Jamssilla on näköjään tarkkaa tietoa… Laatu lienee silti edelleen kohdillaan, vaikka pyörittäjät muuttuu? Ja aikamoista, että niin lähekkäin, melkein täytyy tyypata molemmat jos Treelle saakka lähtee. 🙂 Toisesta alkupalat ja toisesta jälkät!

  Comment by ylimuuli — 31.3.2008 @ 20.01

 20. Ahaa, kiitti Jams kun päivitit minunkin tietoni, oli näköjään vähän jo vanhaa ja epätarkkaa 🙂

  Comment by Vesimeloni — 31.3.2008 @ 20.35

 21. On pakko sanoa, et vaikka olen käynyt Marusekissä vain kerran ja Marjo Sekin aikaan, niin en voi suositella sitä… Pahempaa ruokaa en (emme) ole koskaan saanut, enkä tarkoita pelkästään japanilaista ruokaa vaan ruokaa ylipäänsä. Ei Marusekin safkoja voi japanilaiseksi sanoa. Toivon, että taso on parantunut, mutta…

  Comment by sammakko — 31.3.2008 @ 22.10

 22. Mutta plussaa oli kyllä palvelu, hyvin ystävällistä.

  Comment by sammakko — 31.3.2008 @ 22.21

 23. Mä en koskaan oikein ole perillä omistajuussuhteista, ainoa mikä mietityttää on Raku-Yan omistuksen vaihtuminen kun se on entinen lempiravintola. Nyt en uskalla mennä sinne etten pety :-I

  Ja kurjaa, Sammakko, että on noin huonoja kokemuksia, mut sellasta se joskus on. Kun eksyy todella huonoon paikkaan tai saa kamalan kokemuksen, arvostaa taas kiljoonasti enemmän niitä parempia paikkoja. Palvelullakin on kyllä iso merkitys, monet paikat selviäisivät ruokapuolesta, mutta palvelu mättää. Silloinkaan ei auta kuin äänestää jaloillaan. Ja kokata kotikeittiössä! 🙂

  Comment by ylimuuli — 1.4.2008 @ 5.45

 24. Näinhän se on, Muulis. Palveluun kyllä monenkin suomalaisen ravintolan ja kahvilan kannattaisi satsata: puhtaat pöydät ja ystävällinen hymy saa ruoan/kahvinkinkin maistumaan paremmalta.
  Toivon siis onnea ja menestystä Marusekin jatkajille – ja pientä viilausta siihen ruokapuoleen… 😉 (Okei, mun kokemukseni on parin kolmen vuoden takaa…)

  Comment by sammakko — 1.4.2008 @ 8.53

 25. […] sushiriisimaustekastiketta joko pullosta tai itse tehtynä […]

  Pingback by MonkeyFood » Sielukasta lokinruokaa — 23.5.2008 @ 19.02

 26. […] sushiriisi-kastiketta (saapi aasialaisista kaupoista ja voi sekoittaa myös itse) […]

  Pingback by MonkeyFood » Varpaat kattoon, kilpikonna tanssii! — 29.8.2008 @ 6.02

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress