MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

13.12.2007

A1-/A2-maitoproteiini: ristiretki jatkuu

Filed under: Lätinää,Maidoton,Terveys — Meri @ 14.14

Hetki sitten HS:n yleisönosastolla kirjoitettiin maidon sisältämien A1- ja A2-proteiinien eroista, kuten Monkeyssakin referoin. Kirjoitus on toistaiseksi kerännyt Hesarissa vain yhden vastineen, kun professori Kari Salminen kirjoitti eilisessä 12.12. lehdessä otsikolla Maidon proteiinia syytellään turhaan. Salmisen mielestä tutkimustulokset eivät osoita yhteyksiä tautien ja A1-maidon välillä, vaan esim. mahdollinen yhteys diabetekseen on vain yhden tutkijaryhmän hypoteesi. Voi olla, että yhteyttä ei ole. Silti olen enemmän kuin tyytyväinen, kun asiaa nyt tutkitaan. Kaikki uudet asiat ovat ensin vain yhden ryhmän tai yhden henkilön ajatuksia. Kehitys kehittyy, tiedättehän.

Mutta mielenkiintoisempiakin uutisia on liittyen A1-/A2-problematiikkaan. Juhana Harju käsittelee aihetta erinomaisessa blogissaan Aamiainen ruohikolla useampaankin otteeseen. Ko. blogista löysin mm. tiedon, että A1-proteiini hajoaa juustojen kypsytysprosessissa. Eipä ihme, että juustot sopivat itselleni edelleen ongelmitta. Riivasin Juhanaa hieman lisää, ja ilmeisesti myös lähes kaikki vuohenmaito on A2-maitoa, samoin kuin pääosin ranskalaisten lehmien maito.

Lisäksi laitoin Juhanan kehoituksesta e-postia Valion tutkimusosastolle ja kyselin, hajoaako proteiini mahdollisesti myös muissa maitotuotteiden valmistusprosesseissa, kuten vaikka jogurtin. Samalla kysyin heidän yleistä kantaansa A1-/A2-proteiinikeskusteluun, jään odottamaan vastausta kieli pitkällä.

Odottaessani aion juhlia kokeilemalla pitkästä aikaa vuohenjuustoista ruokaa. Tämähän on varsinainen joulu. Joyeux noël, jotta ranskalaisille lehmillekin menee jakeluun!

9 Comments »

  1. Ja heti väliaikatieto; sain viestin, jossa kerrottiin, että postini on ohjattu ravitsemusryhmälle, mutta että vastaus saattaa joulukiireiden vuoksi kestää. On siis kuitenkin tulossa. HKO.

    Comment by ylimuuli — 13.12.2007 @ 14.24

  2. Siinäkin on suurta mystiikkaa, että laktoosi-intolerantti äitini voi juoda “tilamaitoa”, ja joidenkin laktojen olen kuullut voivan luomumaitoakin juovan. Vaikka periaatteessa niissä ei ole maitosokeri hajonnut yhtään samaan tapaan kuin hyla-maidossa tai kovissa juustoissa. Mutta sokerit sikseen ja protskut sit erikseen, ootan Valio-rapsaa innolla!

    Comment by Anna — 13.12.2007 @ 22.25

  3. Anna, joo, ilmeisesti joillekin ongelmia aiheuttaa homogenointiprosessi, jolloin tilamaito ja luomu käyvät… Mutta aika monimutkio tää maito. Joskus kaheskytluvulla maito oli vielä simppeleintä mitä löytyi ja itsestään selvästi terveellistä, suorastaan kansalaisvelvollisuus.

    Aika jännää kuulla, mitä Valio sanoo. 🙂

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 14.12.2007 @ 10.47

  4. Taisipa Teemu Selännekin mainostaa maitoa joskus -90-luvun alussa eli juuri silloin, kun olin vaikutteille alttiissa iässä. Vaikka en kyllä ollut ikinä mikään Teemu-fani. (Oikeesti, en ollut!)
    Mitä muuten juovat esim. pizzan, lettujen, hampurilaisten ja burritojen kaverina ne, jotka eivät juo maitoa?

    Comment by Matleena — 14.12.2007 @ 11.05

  5. Teemupa Teemu ja ainakin Anu Koivisto, uimari. Ja nykyäänhän ainakin Hanna-Maria mainostaa, terveitä ja puhtoisia urheilijaesikuvia. 🙂

    Mä juon ainakin vettä 😀

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 14.12.2007 @ 14.59

  6. Kiva kun raportoit tästä, muualta en ole sattunut näkemäänkään mitään. Työssäni keskustellaan paljon ravitsemuksesta ja on kiva olla ajan hermolla tässä kiistanalaisessa jutussa. Jos teoria osoittautuu todeksi, se selittäisi niin paljon! Raportoi vaan jatkotkin, kun saat kuulla jotain 🙂

    Comment by katriina — 14.12.2007 @ 16.42

  7. Katriina, nyt puskee uteliaisuus päälle työsi suhteen… o_O Ja maitoagentti Mukkelis pitää teidät ajantasalla, olkaa huoleti! 🙂

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 15.12.2007 @ 10.33

  8. Moi,
    nyt kun Suomessakin myydään näitä ulkomaisia jugurtteja yms.
    niin oletteko huomanneet niissä mitään eroja sietämisen
    suhteen? Esim. onko täällä yllämainittujen “ranskalaisten
    lehmien” tuotteita 🙂 Tekisi mieli kokeilla…

    Comment by ingrid — 17.12.2007 @ 14.53

  9. Ingrid, itse en ole hetkeen nyt kokeillut mitään, mutta aion ehdottomasti suunnata ruokaretkiä ranskalaislehmien tuotoksille! Ensimmäinen koepala eli (ranskalainen) juusto on jo kaapissa odottamassa. Ainakin muistan, että reissuillani Italiassa elelin kohtuumäärällä maitotuotteita ilman ongelmia, lienevät sukua ranskalaisbelleille, ne italialaiset könsikkäät. Mutta kerron kyllä omat kokemukseni jahka niitä keräilen, saapi mielellään kertoa myös omiaan, jos niitä on. 🙂 Aa sitten on joku hatara muistikuva, että Danonen jotkut rahkat olis olleet ihan okei mahalle ja suolistolle, mutta niitä en ole syönyt useaan vuoteen.

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 17.12.2007 @ 16.54

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress