MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

16.12.2007

Välipostaus, kahvia ja pullaa

Filed under: Arkiruoka,Leivonta,Napot,Piiraat — Meri @ 23.40

Taas venkula menin puijaamaan ja nyt kaikki kahvin- ja pullanhimoiset joutuvat pettymään karvaasti. Tarjolla on näet vain teetä, piirasta ja kurkkua, venäläiseen malliin.  Jos ohjelmanmuutos tuntuu liian raskaalta, voi toisen slaavilaisperinteen mukaisesti hulauttaa votkun naamariin ja ottaa pienet ripaskat. Kyllä se elo siitä urkenee.

Vaan urkenee se piiraallakin. Viime perjantaina sisareni kyläili asujaimistollani töidensä jälkeen ja samalla kun rupattelimme viimeisimmät kuulumiset, valmistui maukas piirakka jouhevalla yhteistyöllä. Tällä kertaa lätinät eivät saaneet suolaa vaihtumaan sokeriksi tai edes tuotosta palamaan.

Piiraan pohja oli luottotyyliin parmesanilla höystetty peruspeti, joka sai täytettä hapankaalista, kuutioiduista etikkapunajuurista ja tuoreista herkkusienistä. Luomus kruunattiin kevyellä soijaruokakermalla, johon upotettiin tunnettuun tapaan pari munaa ja mausteita. Vaaleanpunainen arkieväs oli ihan erkkiläisen hyvää ja lähti siskon mukaan syötäväksi. Että jos on hapankaalia nurkissa, niin näin siitä pääsee ihanasti eroon. Näinkin.

piiras
Samaan syssyyn mainostan Kulinaarimurulan mielettömiä valkosipulikurkkuja, jotka tavan kurkustakin tehtyinä potkivat ihan satasella. Poksahteleva hapokkuus ja tymäkkä valkosipuli saavat lauhkean kurkun maistumaan ihan uudelta. Hauskinta on, että koiravieraani Nelli ihastui kurkkuihin liikuttavalla tavalla ja vähemmän liikuttavasti käytti kaikki osaamansa kerjäystavat itkusta vikinään ja murinasta mökötykseen. Ei ole tuohesta karvakaverinkaan suu.

kurkut

[Kurkut on säilötty hapankaalipurnukkaan, kuinkas muutenkaan.]

4 Comments »

  1. Hiton parapähkinät, niihin tulee himo. Kävin ostaan 200g ja nyt on enää rippeet jäljellä. Päivän seleenikiintiö lienee täynnä. Piti tehdä parapähkinäjuustoo, mut se siitä. Jos kiinnotuit, niin tommonen ohje:

    * 1 1/3 cups raw Brazil nuts
    * 1/4 cup lemon juice
    * 4 Tbs. olive oil, divided
    * 2 cloves garlic, peeled
    * 1 tsp. salt
    * 2 Tbs. chopped fresh parsley
    * 2 Tbs. chopped fresh rosemary
    * 1 Tbs. chopped fresh thyme
    * 1/2 tsp. ground black pepper

    Directions

    1. Place nuts in bowl, and cover with water. Refrigerate 6 hours, or overnight.
    2. Preheat oven to 300F, and coat baking sheet with cooking spray. Drain water from nuts, and place in bowl of food processor with lemon juice, 3 Tbs. oil, garlic, salt and 1/4 cup water. Blend 8 minutes, until smooth and creamy. Line 1-qt. bowl with clean kitchen towel, and spoon mixture in center of towel. Bring corners and sides of towel together, and twist around mixture, forming into large, grapefruit-size ball. Squeeze to extract excess liquid.
    3. Combine parsley, rosemary, thyme and pepper in bowl. Carefully unwrap cheese ball, and coat with herbs. Place on prepared baking sheet, and bake 30 minutes, or until ball begins to crack. Transfer to platter, and drizzle with remaining oil. Serve warm or at room temperature with crackers and fresh vegetable

    Comment by polkkapossu — 17.12.2007 @ 13.15

  2. Niin joo… toi on Vegetariantimesista.

    Comment by polkkapossu — 17.12.2007 @ 13.17

  3. Wow Nelly, etikkakurkkukoira on karvakaveri minun makuuni 🙂

    Comment by Välispiikki — 17.12.2007 @ 14.14

  4. Polkkis, a-aa-jee! Het innostuin. Taidan kokeilla ilman tuoreita höörbejä ensi alkuun. Voisikohan pähkinämassan valuttaa pyyhkeen sijasta suodatinpussissa? Vai onko mitään järkeä? On mulla pyyhkeitäkin. Jopa on kiintosa respa, kiitos.

    Välispiikki, kaveri on aivan karvakuonojen parasta a-luokkaa. 🙂

    Comment by Ylimuuli Mukkelis — 17.12.2007 @ 16.49

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress