MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

26.2.2008

Mä keittelen Tomppaa

Filed under: Alakarppi,Eksotiikkaa,Kana,laktoositon,Maidoton,Thai — Meri @ 21.23

…ja chili salamaa lyö, kaffir-limetti komppaa, Thaimaan fiilikset riipaisee, ou jee!

tomppa

Mistä vetoa, että Paulakin lämpeäis tälle sopalle, jota on valmisteltu ylt’ympäri kokkiplokimaailmaa ja jonka oman ohjeeni toin tuliaisina Phi Phi -saaren ruoanlaittokurssilta. Kyseessä on ehdoton lempi-thai-ruokani, jota söin sydämeni pohjasta taannoisella matkalla. Versio on helppo ja herkullinen yhden hengen annos, josta jää hyvä mieli ja maku suuhun.

Jos aasialaiset ruokakaupat ovat sinusta katsoen kaukana, suosittelen ostamaan hieman reilummin sitruunaruohoa ja galangal-juurta, niitä voi nimittäin pakastaa mainiosti, kuten kurssilla opimme. Kannattaa pilkkoa ne käyttövalmiin kokoisiksi niin onpa turhan kätevää napata lokerosta aina tarvittava määrä. Myös chiliä säilytän itse pakasteessa, samoin kuin kaffir-limen lehtiä, jotka myydäänkin pakkasesta.

Tom Kha Gai (kanaa kookosmaidossa)

 • kourallinen broilerin suikaleita
 • 0,7 dl kookosmaitoa
 • 2 dl vettä
 • 4-5 palaa galangal-juurta (korvautuu hyvin inkiväärillä)
 • puolikas sitruunaruoho
 • 2 kaffir-limetin lehteä
 • 1 thai-shalottisipuli (tai useampi)
 • 2 pientä punaista chiliä
 • 2 rkl kalakastiketta (tarvittaessa korvaa soijakastikkeella)
 • 1 rkl sokeria (esim. ruoko-)
 • 1 rkl sitruunamehua (limekin käy)
 • (vihreitä papuja tms. lisäkettä)

Valmistele ainekset: viipaloi galangal-juuresta, joka on kovin inkivääriä muistuttava kasvi, kolikon kokoisia ohuita kiekkoja. Leikkaa sitruunaruohon puolikas n. 3-4 senttiä pitkiksi pätkiksi. Joko paina chilit hieman rikki tai vedä niihin muutama viilto veitsellä. Kuori ja pilko thai-shalotit sopiviksi suupaloiksi.

Kuumenna kookosmaito kattilassa melkein kiehuvaksi ja lykkää pataan kanat. Sekoittele, kunnes kana on puolikypsää. Lisää vesi ja sitten kalakastike, sokeri ja sitruunamehu, sekoita hyvin. Lisää loput ainekset (eli yrtit, kuten ohjeessa sanotaan) ja anna kiehahtaa. Tarjoa välittömästi itsellesi ja vaivu thai-hurmioon.

Sen verran ohjeistusta, jos thai-keittiö ei ole tuttu, että sitruunaruohon pätkiä, chilejä eikä galangalia ole tarkoitus syödä, ne ovat vain maustamassa keittoa. Täten ryystettyäsi liemen viimeiseen pisaraan, keittokulhoasi koristaa kaunis läjä mausteita. Jos haluat lisätä soppaan vihannessattumia, ohjeistava taho suosittelee mm. vihreitä papuja, porkkanaa ja minimaissia. Kookosmaidon sijaan voi keittoon käyttää kookoskermaa, jolloin sopasta tulee todella kurmeeta.

12 Comments »

 1. Tomppa on mainiota ruokaa elämän kruisailuissa. Omassa tomppailussani olen jättänyt chilit, inkiväärin ja sitruunaruohon keittoon, mutta olen sitten näköjään ollut vääräoppinen. Omassa reseptissäni on lisäksi katkarapuja.

  Oishikatta-asteikolla viisi 🙂

  Comment by ari — 26.2.2008 @ 21.45

 2. Ari, eikun jätän minäkin ne keittoon! En vain syö. 🙂 Ehkä täytyy selventää tekstiä. Katkarapuja on kokeiltava heti huomenna, kaikkea on sopivasti jäljellä toiseen Tomppaan. 😛

  Hehehe. Kolmatta naista tarjoaisin tälle itekkii.

  Comment by ylimuuli — 26.2.2008 @ 21.50

 3. Tämä keitto onkin tosi hyvää! Itse en ole tehnyt (vielä), mutta erilaisia versioita on tullut maisteltua valmiissa pöydissä.

  Comment by Pippurimaija — 27.2.2008 @ 10.14

 4. Häh? Mä kirjoitin eilen kotikoneelta tuonne quiche- ja kanelipostauksiin kommentit, mutta ne eivät sitten ilmestyneet sinne. Mutta nyt kun katselen tätä blogiasi koulun koneelta, niin ne mun kommentit näkyvätkin siellä. Mistä on kyse?

  Comment by Matleena — 27.2.2008 @ 11.58

 5. Pippurimaija, valmiissa pöydissä sitä kyllä syö myös mielellään, muutakin kuin soppaa! 🙂

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 29.2.2008 @ 15.11

 6. Matleena, laitan vielä tänne kun muut (the others :-D) ei tiiä, että siis sun kommentit joutu jostain syystä roskasuotimeen mutta palautin ne sieltä manuaalisesti… Pahoittelen. Yritän fiksata, sille ei siis ole mitään järjellistä syytä. :-/

  Comment by ylimuuli — 29.2.2008 @ 15.24

 7. Sie voitit hemapahaasteen pähkylöilläsi, onnea ja viisisataa jätskiä 😀

  Jaan mitä suurimmalla ilolla töistä tänään läksiäislahjaksi saamani kukkapuskan kanssasi!

  http://valipala.blogspot.com/2008/02/muulinkruunajaiset.html

  Comment by Välispiikki — 29.2.2008 @ 15.38

 8. Välispiik, no kele meninkö voittamaan!?! Poppareille kultapallille jeejeejee! Nytku keksis vielä aiheen.

  Ja varmasti makoisa olo kun on sulla uudet haasteet eessä, samoin tietysti ittelläkin 🙂 Itte sain Pentikin ihanan mukin, jossa on pupu ja vaaleanpunaiset reunat <3 Mut onnea vaihdoksesta!

  Comment by ylimuuli — 29.2.2008 @ 15.41

 9. Tein tätä juuri äsken, viimeinkin, ja kiesus sentään, aivan jär-kyt-tä-vän hyvää! Meinas taju lähteä. Tsiljoona kiitosta ohjeesta!

  Comment by Anna — 22.5.2008 @ 17.57

 10. Anna, JEEEEE! Nää on ruokablogaajan tähtihetkiä. Sniff. Jaettu ruokahurmio. Söin tätä Thaimaan reissulla varmaan lähes päivittäin, ja edelleen minulla on vaikeuksia thai-ravintoloissa valita listalta mitä tahansa muuta, vaikkeivat aina olekaan yhtä hyviä. Onneksi on kotikeittiö.

  Comment by ylimuuli — 22.5.2008 @ 19.50

 11. […] easy (do I sound like Nigella or what??!) thai influenced oven dish. It tastes like tom kha or tom kha gai and you can utilize chicken, fish or meat as the protein. I’ve made it with some nice Alaskan […]

  Pingback by MonkeyFood » Thai Shall Enjoy It — 31.1.2010 @ 19.47

 12. […] Kaikenlaiset curry-kastikkeet suorastaan huutavat kookosmaitoa. Samon Tom Kha Gai. […]

  Pingback by MonkeyFood » Palmupuiden kultaa (eli kuningatar Kookos) — 13.12.2010 @ 20.29

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress