MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

18.6.2008

Merenjumalaista muonaa: bouillabaisse

Filed under: Alakarppi,Eksotiikkaa,Kala,laktoositon — Meri @ 17.00

alkuruokaa

[Kuva: Toni Määttä 2008]

Pari viikkoa takaperin olimme Lihansyöjän kanssa kokkaamassa ja skumppaamassa kummipoikani vanhempien luona. Pitkällisen iteroinnin tuloksena, kaikkien läsnäolijoiden ruokavaliorajoitukset huomioiden päädyimme valmistamaan bouillabaissea. Kannoin oman tuhdin korteni päätöksenteon kekoon taannoisen Graniittilinnan kokemuksen perusteella, sillä siitä saakka tuo vaikeastilausuttava ruokalaji on siintänyt mielessäni tarunhohtoisena makukeitaana. Painostuksesta ei voida kuitenkaan puhua, siitä huolimatta, että Lihansyöjä suhtautuu kalaan ja keittoihin aina hieman epäillen.

Teimme kalaretken viereiseen Hakaniemen halliin ja lastasimme kassiin lohta, siikaa, jättikatkoja ja tavallisia katkarapuja. Kokkausshöyn toinen osapuolipariskunta oli tehnyt tarvittavat muut hankinnat, juomia unohtamatta. Tervetuliaismalja, ruoanlaittoviini, valkkari ruoan kanssa, jälkiruokaviini ja seurustelupunkku kun ovat olennainen osa iltaa skoolailun, pilkkomisen ja keittelyn, blenderillä roiskinnan (kiitos Toni, mulla on edelleen vaimosi paita lainassa :-D), ylensyönnin, voipuneen rupattelun ja singstarin huudatuksen merkeissä. On se jännä, miten Final Countdown on edelleen niin hyvä biisi. Tosin Depeche Moden Enjoy the Silencen voittanutta ei ole, au au sitä nostalgiatrippiä!

Singstarin lisäksi bouillabaisseen haettiin osviittaa luottokokki-Jamielta, mutta hitusen oikoteitä edeten. Eikä haitannut yhtään; vaikeastilausuttava oli kaikkea mitä toivoa saatoin ja enemmänkin! Paitsi tätä mieletöntä bb-elämystä aioleineen sata makusamalaa iski tulta myös yllätysalkupalojen jyristellessä. Emäntä oli nimittäin vuorannut annoskipot graavilohella ja täyttänyt ne avokadoseoksella, tuloksena mielettömän upeat suolaiset keikit. Tämäkin idea kannattaa laittaa korvan taa, jos joskus haluaa tehdä vaikutuksen vieraisiinsa. Ja kaikkihan me haluamme 😛

bouillabaisse

[Kuva: Toni Määttä 2008]

Bouillabaisse (neljälle nälkäiselle ja ehkä vielä jollekin)

 • 1 fenkoli
 • 2 porkkanaa
 • pari varsisellerin vartta
 • iso sipulia
 • 2 laakerinlehteä
 • 1 rkl fenkolinsiemeniä (murskattuna)
 • 2 tölkkiä tomaatteja
 • ripaus kurkumaa
 • ripaus sahramia (Smeagol luvs! <3)
 • kourallinen persiljaa
 • 1 litra kalalientä (esim. fondista)
 • 2 kg kalaa, äyriäisiä
 • tarjoiluun aiolia, krutonkeja

Pilko kasvikset ja kuullota niitä ison padan tai kattilan pohjalla pehmeiksi kohtuullisen pitkään, ohjeen mukaan jopa 40 minuuttia. Lisää tölkkitomaatit, kalaliemi ja mausteet, anna hautua tunnin verran. Soseuta blenderissä tai sauvalla ja siirrä takaisin hellalle. Lisää kalat ja keitä, kunnes kypsiä. Tarjoile höyryävänä chilillä höystetyn aiolin (olennainen osa, älä skippaa aiolia) ja rapeiden krutonkien kanssa, ehkä myös persiljaa pintaan. Aika helppoo, que?!

Alkuruoan ohjeen laitan, jos vain Mamma Miu sen minulle suo. Ja suotiinhan se! Eli näin:

Mamma Miun makupala (n. neljälle)

 • 400 g graavilohta
 • 2-3 kypsää avokadoa
 • pari kypsää tomaattia
 • sitruunaa
 • suolaa (tarpeeksi!), pippuria
 • (sipulia, ranskankermaa tms., mitä omaan kwakamouliisi kuuluu)

Vuoraa annoskippo graavilohella ja täytä kwakamoulilla. Käännä nurin niskoin lautaselle ja kopsuttele varoen irti. Mmmmmm.

9 Comments »

 1. Mieletön kartanotunnelma tuossa ensimmäisessä kuvassa!
  Ja kiitoksia bujabeeeesin ohjeesta (mä brassailen tässä lausuntataidoillani, oon opetellut hallin Soppakeittiön liitutaulusta). Luulin että siihen täytyy tulla valkkaria, mutta ilmeisesti hyvää tulee ilmankin! Ja varmasti loistovalinta ruokavierailuiltaruoaksi tällainen, vaikka onkin keitto, niin luksusraaka-aineineen mun mielestä tosi juhlavaa.

  Comment by Anna — 18.6.2008 @ 22.21

 2. Ehtisikö se alkupalaresepti vielä juhannukseksi? Kuulostaa juhlavalta ja ehkä jopa mahdolliselta toteuttaa. Juhannusruusuja!

  Comment by refanut — 19.6.2008 @ 6.53

 3. Alkupalojen oikeeta reseptiä ei oo tiedossa, mutta näin se suunnilleen menee. Muuli voi pistää tän sit sivulle jos haluaa pois kommenteista 🙂

  Noit tehtiin 4 kpl, oiskohan ollut:

  – 400g graavilohta
  – 2-3 avokaadoa
  – pari tomaattia
  – sitruunaa
  – pippuria ja suolaa

  Eli guacamole ja se vuorataan graavilla. Ihan hyvin voi pistää ranskankermaa, sipulii yms sekaan, miten nyt guacansa tykkää syyä.

  Comment by boubou — 19.6.2008 @ 8.50

 4. Anna, bujabees on kyllä aivan ylivetoa, hienostunutta ja maanläheistä samaan aikaan, jopa comf foodia minulle. Ja ilman valkkaria se syntyi, vaikka yritin minä sitä sinne tupata mutta kiellettiin 😀

  Tunafer, ohje tulikin jo! Lisään sen vielä itse postaukseen. Toivottavasti ehdit. 🙂

  Ja kiitos boubou, oli järkkyhyvää sekin 😛 Vaikka ei bujabeesin voittanutta <3

  Comment by ylimuuli — 19.6.2008 @ 9.11

 5. […] ja kuten huomaatte, sipulia saa olla kunnolla! Ehkä omalaatuinen yhdistelmä syödä lammaspullia bujabeesin ohessa, mutta omalaatuisuus voi olla plussaakin, vähän kuten jäätelö ja […]

  Pingback by MonkeyFood » Karpin kasvissyöjän lammaspähkinälihapullat — 14.10.2008 @ 5.40

 6. I personally thrive on, result in I ran across just the thing I became looking for.. ISO consultants Oman, ISO consultants Muscat, ISO certificate Oman, ISO certificate Muscat, ISO Consultant Oman, ISO Training Oman, ISO Audit Oman, ISO services Oman, ISO certification consultant Oman, ISO certification Oman, quality certification, ISO certification consultant Muscat, ISO Implementation Oman, ISO service provider Oman, ISO support Oman You might have was over my own Several time extensive hunt! Goodness Thank you gentleman. Possess a great morning. L8rs

  Comment by ISO consultants Oman, ISO consultants Muscat, ISO certificate Oman, ISO certificate Muscat, ISO Consultant Oman, ISO Training Oman, ISO Audit Oman, ISO services Oman, ISO certification consultant Oman, ISO certification Oman, quality certification, ISO ce — 30.6.2015 @ 14.18

 7. be wherever you are critnaeg. if you are new, check the about post. you can grab the button right here. please include the button or a link back to this post so people know where to find

  Comment by Hannilie — 24.10.2015 @ 21.48

 8. Ya learn something new everyday. It’s true I guess!

  Comment by http://www.url2go.online/thelightwithin.net — 7.12.2015 @ 11.18

 9. Oh oui ; Pokémon puis Olive et Tom ! Des génériques bien niais avec le recul mais tellement empreint de nostalgie qu’on en a des frissons à leur écoute.

  Comment by http://www./ — 8.7.2016 @ 12.01

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress