MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

31.7.2008

Sulaa Polarvitosta

Filed under: Lätinää,Terveys — Meri @ 6.48

Aihe ei ehkä liikuta juuri muita kuin minua ja muutamaa muuta hassua, mutta olin jälleen Valion kanssa juttusilla s-postin välityksellä. Tällä kertaa kyselin syytä siihen, miksi Polar 5% -juuston paketissa kerrotaan, ettei juusto sovellu lämmitettäväksi. Itse nimittäin tuuppaan juustoa suuhuni paitsi sillään, myös erilaisissa padoissa, cheese ‘n’ macaroneissa ja pitsoissa. Jos lämmittäminen aiheuttaisi kuitenkin terveyshaitan, hylkäisin juuston tuosta käytöstään.

Mutta ei! Valio vastaa: “Kyse on siitä, että tuotekehitysvaiheessa koekeittiössä tuli tulokseksi huonot sulamisominaisuudet. Tämän takia sitä ei suositeltu ruoanvalmistukseen. Mikäli tuote kuitenkin maistuu myös lämpimissä ruoissa, ei ole terveydellistä estettä käyttää sitä tuossakaan tarkoituksessa.” HuRRAA! Valion kunniaksi myös mainittakoon, että ovat aina vastanneet tiedusteluihini hyvin asiallisesti ja nopeasti.

Ja sulaa polarvitosta siis tässä vain välipalana, Monkeyfoodissa on kokattu paljon tofua ja tempehiä, thaita ja elävää, mutta postausaikaa ei ole liiennyt. Lisäksi piipahdimme Pärnun rannoilla ja ravintoloissa neljän päivän verran aivan mahtimatkalle, siitä lisää myöhemmin ja muustakin. Sitä ennen vielä yksi peruskesälomapohdinnoistamme; mitä tarjoaisit aamupalalla, jos pitäisit bed&breakfast-paikkaa?

Olen pohtinut kaikkea misokeitosta alkaen, mutta juuri äsken nauttimani aamupalan perusteella sanoisin, että upein aamiainen itselleni on haudutettu spelttipuuro raejuustolla, liotetuilla auringonkukansiemenillä ja Lihansyöjän äidiltä saaduilla vadelmilla. Ei voi päivä alkaa paremmin kuin lenkillä kostean tuoksuvassa aamuauringossa ja sitten tällä. Erinomaisen kesäistä työpäivää toivoo Muuli.

15 Comments »

  1. Hevonen on Muulia kaivannutkin, kiva lukea taas (vaikkakin vain juustopostaus). 🙂 Jos itse pitäisin B&B-paikkaa, tarjoaisin satavarmasti tuikitavallisen ruotsinlaiva-aamiaisen. Heh. Antikulinaristi kun olen. 😛

    Comment by Kukka — 31.7.2008 @ 8.51

  2. Lämpeen niin tolle ruotsinlaiva-aamiaiselle, aijai! Graavilohi on juhlavien aamujen (kuten mm. joulupäivän aamun) ehdoton ykkönen, valkoisen leivän päällä. Siitä tietää, että on ollut juhlat! (Ja vielä jos kuohuviiniäkin olisi vähän jäänyt..) Jos mulla olis B&B, niin en tosin usko että jaksaisin joka aamuksi kalaa graavata 😉 Voisinkin olla B&B:ssämme tallivastaava ja viedä hepoille ja vuohille aamuheinät..

    Comment by vap — 31.7.2008 @ 9.16

  3. Olis niin kivaa olla tallivastaava! 🙂

    Pakko kertoa, mulla meni aamulla pitkä tovi miettiessä, missä maailman kolkassa on Polarvito. Kelasin Brasiliaa tietty, mutta aukesihan toi kun luin bloggauksen kokonaan. Hehee, Polarvito, tuo maailman juustoisin ja kevein pikku kyläpahanen 😀

    Comment by Kukka — 31.7.2008 @ 18.21

  4. B&B paikassa (jonka sitten isona perustan) saa itsetehtyä leipää tai sämpyjä. Aina tuoreena. Samoin jotain ylihyvää makeata, muffinsseja esim. Sitten tietysti luomukananmunia muodossa tai toisessa, samoin kunnon paikallista juustoa, jotain hyvää leikkelettä. Vähän hedelmiä ja memua. Ja tuoretta kahvia sekä haudutettua teetä.

    Puurohulluille myös erilaisia puuroja. Tuletko vieraaksi? ;-D

    Comment by satujatar — 31.7.2008 @ 20.24

  5. Heppa, no onpa ollut suakii ikävä että hyvä kun taas kohdattiin raviradalla! 😀 Ruotsinlaivan aamiainen ei ole pöllömpi, mutta toki haasteellinen majatalo-olosuhteissa. Ja on sekin mun mielestä ihan kulinaarista, ehkä paahtoleipä metukalla ja muroja ei olis? Tai siis hyvää varmasti, mutta aika suppee. Toisin ku paatti. Siis. Ja Polarvitohan on toistaiseksi vielä suurelle maailmalle tuntematon, mutta soon to be turistikohde numero uno! ;-D Hahah. Kevyttä, kyllä.

    Vap, onneksi joku huolehtii noista hepoistakin <3 Mutta luulen, että saisit aika makoisan aamiaisenkin aikaseks, esim. uunipuuro leivinuunissa, ei vaadi aikaasi aamulla. Ja ehkä itsetehty hillo? Graavilohi on hyvää, mutta aamulla... Ei mulle 😀 Tosin täydellisen jouluaaton aamiainen on mulle ollut pari vuotta sitten paahdettu ruisleipä, jossa brietä ja hilloa. Pienessä dagen efterissä meinasin pökertyä makuelämykseen. 😛

    Satujatar, kaunt mii in! Saisinko jonku vakkarihuoneen 😉 Itsetehty ja leivottu on aina ihanaa, tuore siis. Ylihyvä makeakin houkuttelis. Jotain makeaa pitäs kyllä olla kunnon aamupalalla, joskus syön kotonakin aamupuuron päälle palan hyvää suklaata tai vähän rusinaa. Ja hedelmät... Jos vaan vielä mahapahanen kestäis niitä paremmin! Juuri olen omenanhimoissani käristymässä tässä, otin pahimpaan hätään porkkanan. Ja hyvät teet! Mulla on hallista nyt niiiin hyviä ja sitten valkoista teetä, Tetleyn. Kahvi on myös ohittamaton autuus, olen taas sortunut lähes päivittäiseen kupilliseen... PAHAPAHAMUULI!

    Comment by ylimuuli — 31.7.2008 @ 20.45

  6. Normiaamiainen kotona on pari paahdettua ruisviipaletta tai täisteraleib (vähän makeahko virolainen leib), päällä raikkua ja sinapppia (!!!) ja tomangia, oikein kypsänä, motti kaffetta ja mömelöt.
    Vieraissa saisi olla puurohulluille hulluja puuroja, paikallisia erikoisuuksia läheltä, juustoa ja leikkeitä esim., tuoreita marjoja ! ja hetelmiä, jotain kivaa makeaa kanssa, ihan vähän vaan. Ja itse puristettua tuoremehua kans! Sluprs!

    Comment by Polgara — 1.8.2008 @ 8.25

  7. Kiinalaista tai japanilaista teetä, juurijauhettua espressoa maidolla ja kardemummalla tai ilman, runsaassa oliiviöljyssä runsaalla chilillä paistettua pekonia ja löysäksi jätettyjä munia sekä tulista ja tomaattista papumuhennosta yrteillä ja pinaatilla. Jälkiruoaksi verigreippi.

    Tällä pärjääkin sitten iltaan.

    ai mitäkö itse syön aamuisin 😉

    Comment by Mirka — 1.8.2008 @ 10.16

  8. Polgu, täisteraleibii pitäs saaha kyllä teistaa 😛 Raikku ja sinappi on mulle ihan koestamaton kombo, mutta pidän molemmista että lienee enemmän kuin osiensa summa. Tomangia vedän myös enempi kuin laki sallii ja nostan suomalaisten vuosikulutusta hurjana! Ei paha aamiainen. Hullut puurot 😀 Juuri keitin lauantaiaamun iloksi kaurapuuroa kauraryyneistä saakka, kohta syön sen vadelmien ja raikun kanssa, simple pleasures <3 Hotelli- ja laiva-aamiaisilla muuten juustot on munkin lautasella, yhdessä valtavan vihanneskasan kanssa. Myös suolakurkut on boonusta. Hehee. Ja ihan vähän makeeta, mut sen pitäski sit olla spessuhyvää.

    Mirka, 😀 Pelasit kaik kortit avoinna! Pitää varmaan hyvin nälkää, vaikka mulla mikään ei pidä määräänsä kauempaa, tai siis kun maha alkaa tyhjistyä siihen alkaa koskea… Mitä laitat papumuhennokseen? Pavut on aivan älyherkullisia. Mitä muuten syöt sitten illalla, kun seuraavan kerran pupellat? Etkä syö mitään välipalaakaan? Ootkin hooseemimmi. 🙂

    Comment by ylimuuli — 2.8.2008 @ 7.49

  9. Papumuhennokseen laitan ruskeita keitettyjä papuja (joskus tölkistä Pirkkaa, joskus itse liottaen ja keittäen), tomaattipyreetä, tomaattimurskaa, chiliöljyä, pakastepinaattia, lipstikkaa, kynteliä, minttua sun muita yrttejä miten sattuu ja tietysti mustapippuria myllystä niinkuin kaikkeen aina.

    Lounaan kuittaan yleensä kourallisella suolapähkinöitä tai parilla juustoviipalella, usein riittää pelkkä vesi tai vissy. Juhlatuulella misokeitto tai salaatti.

    Päivällinen koostuu useimmiten kala- tai äyriäisalkuruoasta, pääruoka possusta tai broilerista tai tofusta tai jostakin muusta sekä vaihdellen erilaisista kasviksista sekä ruokaan sopivasta viinistä.

    Pitkät ateriavälit ja painonhallintani perustuu tiukkaan aamiaiseen, entisessä elämässäni puuroaamiaisen jälkeen olin nälkään kuolla jo yhdeltätoista. Tuloksena sitten painonnousu.

    Comment by Mirka — 2.8.2008 @ 10.44

  10. …niin ja mun arkijuustot on Milbonan Gouda, myydään Lidlissä sekä Mustaleima, molemmat noin 30%. Polarvitosta en ole uskaltanut maistaa, kerran ostin erehdyksessä jotain 17 %:sta ja se lensi kaaressa roskiin. Olen kranttu.

    Comment by Mirka — 2.8.2008 @ 11.11

  11. Ruskeat pavut on muhkeita, kuten kidneypavutkin, molemmat makuuni. Täytyy varmaan ryhdistäytyä papumuhennoksen osalta piakkoin, muunlaisissa muodoissa kyllä tuleekin tehtyä. Yrttejä ei valitettavasti ole kummoista valikoimaa, kun en ole saanut aikaiseksi itse kasvattaa ja kaupassa on kallista. Tuoreita kasviksia sitten niidenkin edestä!

    Päivällinen kuulostaa juhlavalta, kalaakin olis hulppeaa syödä joka päivä. Itestähän se vain on kiinni, lähinnä. 🙂

    Ja pelkkä puuro ei pidä minullakaan nälkää, pakko olla prodelisä ja/tai rasvaa. Mutta kyllä nykyäänkin syön lounaan mieluiten jo yhdeltätoista, aamiainen menee napaan kuuden jälkeen. Paras oli jo puoli yksitoista, mutta työt on tehtävä. Ja ne täytyy sovittaa työpaikan rytmiin. 🙂

    Polarvitosta en tosiaan lähtisi kenellekään suosittelemaan, itse olen siihen vain tottunut. Ensimmäisen kerran kun vuosia sitten maistoin, julistin pannaan, mutta sittemmin erehdyin taas siihen ja aloin pitää. Todella siis pidän siitä, vaikka hurmaannun täysin myös “oikeista” juustoista, joista santsaan Lentävästä lehmästä. Goudat on hyviä 😛

    Comment by ylimuuli — 2.8.2008 @ 14.02

  12. Kun Eestin Herkkusista hakee täisteraleib, hakee samalla kylmätiskistä kadaka-savujuust valkosipulin kans! Siinä on OIKEITA valkosipulin paloja, rasvaa 20 %, mutt eihän sitä oo pakko vetää hirveen täpöllä. Ja kun ton leivän paahtaa ja heittää viipsaleen juustosta päälle ja sitä tomangia, ei paljon muuta tartte ,D

    Comment by Polgara — 4.8.2008 @ 6.49

  13. Siis suitsejuust siin lukee, tiätty! Semmonen leivän näköinen juustopötikkä ;D

    Comment by Polgara — 4.8.2008 @ 6.49

  14. Minne Polgumme johtaa, suitsejuustoa pisteltiin kaksi pötköä Pärnussa! Lääh kun on hyvää se. Mutta siis ilman valkosippeä eli hamstrattava on tuota täältä. Suitsejuusto on kyllä maukasta ilman sippeäkin, että tomaatin kanssa leivällä käynee kurmeelounaasta 😛

    Comment by ylimuuli — 4.8.2008 @ 20.32

  15. Mie haluun aamupalaa ja nyt on iltamyöhä! Pitää mennä äkkiä nukkuu ja heti herättyä kipasta alepasta pekonia ja papuja ja nomnomnom!!!

    Comment by hanna sopasta — 7.8.2008 @ 21.39

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress