MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

11.10.2008

Erkin erilainen linssikeitto

Ja heti tööttään ulos sitä peruskauraa eli terveellistä kasvisruokaa, itsepähän halusitte 😉 Resepti on peräisin parin vuoden takaiselta harjoittelujaksoltani, jossa tutustuin työyhteisön jäseniin laajemminkin. Kyseessä on erään Erkin poikkeuksellinen linssikeitto-ohje, joka on poikkeuksellinen ainakin minulle, sillä toinen klassikko-ohjeeni on Vapun, joka on tomaattipohjainen ja ihana sekin. Tähän käytetään mieluiten vihreitä linssejä ja maku muistuttaa hiukan hernekeittoa (ehdottomasti hyvällä tavalla), mutta on hienostuneempi ja köh… voisko sanoa rikkaampi?

linssisoppa

Soppa sopii syksyisiin iltoihin ja keltaiseen ruskaan paremmin kuin hyvin ja lisäkseni siitä pitää suuresti myös Lihansyöjä (jonka nimi pitää ehkä kohta muuttaa, kun olen pitänyt niin kaidalla kasvislinjalla, vaikka tänään tuo alkukantainen atleetti aikoo toteuttaa jälleen luontoaan ja suuntaa hallin lihatiskille). Lämmittämiskertojen myötä vain paranee uuniruokien tapaan. Vihreissä linsseissä taitaa muuten olla vähemmän tärkkelystä kuin punaisissa, sillä keitto ei mene samalla tavalla puuromaiseksi kuin punaisten kanssa, vaan linssit säilyttävät muotonsa. Ja linsseissähän prodea piisaa!

Erkin linssikeitto

 • 1 porkkana
 • 1 suurensuuri tai 2 pienempää sipulia
 • 5 valkosipulinkynttä
 • 2 dl vihreitä linssejä
 • 1 litra kasvislientä (vaikka vain kuutioista, 2/litra)
 • 2 tl (dijonin) sinappia
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 0,5 dl sitruunamehua (käytin siciliaa)
 • 1 tl hunajaa
 • suolaa
 • (nippu tuoretta persiljaa tai kirveliä)
 • loraus soijakermaa (lightkin käy)

Paloittele porkkana ja silppua sibulit, myös kynsilaukka. Lorauta kattilaan öljyä ja kuullottele siinä vihanneksia muutama minuutti. Huuhtele linssit ja valmista kasvisliemi, lisää kattilaan. Keittele ja hauduttele puolisen tuntia ja lisää sitten mausteet. Kun keitto on muuten valmis, lisää hyvä tilkka soijakermaa. Anna hiukan jäähtyä ennen kuin käyt kimppuun. Tämän kanssa sopivat sohva ja villasukat vaikka sitten on hyvä varautua hikoilemaan.

Kokeilin eilen myös Satu Silvon kikhernepihvejä, jotka tosin valmistin uunissa, niitä on kokeiltu Piparminttulassakin. Paistaminen tuonee lisämakua, mutta jotenkin eivät olleet meidän suuhumme. Niistä tosin syntyi idea hummuspihveistä, että pian taas tavataan, kikhernehyllyllä. Jälkkärikin oli Mintun käsialaa eli rahkapaistos (alunperin Kotikokki.netistä). Oma versioni oli näin:

 • 1 prk (250 g) maitorahkaa
 • 1 luomumuna
 • 1 dl spelttihiutaleita
 • 1 tl leivinjauhetta
 • vaniljasokeria
 • runsaasti kardemummaa
 • sopivasti sokeria tai makeutusainetta

Sekoita (ja anna vaikka hetki turvota), kaada jauhotettuun pieneen vuokaan (tai suuremman vuoan keskelle, pitää hyvin muotonsa) ja paista 175 (kaasu 4) asteessa puolisen tuntia. Oikein hyvää puolukkasurvoksen kanssa, maistuu rahkapannarille.

7 Comments »

 1. Helpotuksen huokaus, että jatkat kuitenkin bloggailua:D Keittoa
  vihreistä linsseistä ei ole koskaan tullutkaan syötyä. Täytyy
  testittää:)

  Comment by Peppermint — 11.10.2008 @ 19.05

 2. Taidanpa huomenna tekaista linssikeiton vihreistä linsseistä, kun yleensä käytän punaisia. Linssikeitot ovat vain niin kertakaikkisen hyviä 🙂

  Comment by Kaisu — 11.10.2008 @ 20.46

 3. Arvaa, kuka just eilen osti vihreitä linssejä. Hehe, se tapahtui tosin ennen kuin tämän luin. Meillä tuntuu olevan vähän samoja vinkeitä keittiössä.

  Comment by satujatar — 12.10.2008 @ 7.52

 4. Pepper, vai ihan helpotuksen 😀 Mutta kannattaa testata, eilen söin yöpalaksi vielä jämät ja oi että oli juurevaa 😛

  Kaisu, linssikeitot on tosiaan herkkuja, ja usein sellaisia jotka uppoavat myös ei-niin-kasvissyöjille, ainakin mun kokemukset mukaan. Ruokaisia ja maukkaita, vähän hernekeiton malliin. Tähänkin soppaan olis voinut jotain saunapalvia lisätä ja olis menny ihan täydestä 😉

  Satujatar, vähän enemmänkin kuin vain vähän 🙂

  Comment by ylimuuli — 12.10.2008 @ 8.15

 5. Kiitos reseptistä. Herätti huomion kun etsittiin linssikeitto-ohjetta ja ollaan tykätty kovasti. Plussaa vihreistä linsseistä.

  Comment by Jukka — 12.12.2011 @ 20.31

 6. Jukka, eikös olekin herkullista! Erkki on totisesti tehnyt palveluksen linssikeiton ystäville. 🙂

  Comment by Meri — 13.12.2011 @ 19.09

 7. […] kuumennettuun iKaffeen. Tänään tein lounaaksi linssikeittoa, jonka vanhasta muistista (Monkeysta löytyvä Erkin linssikeitto) maustan sinapilla. Muuten ihan superperus, linssien lisäksi porkkanaa, perunaa, […]

  Pingback by Laiskasti kohti kokki-intoa « MonkeyFood — 11.1.2018 @ 12.53

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress