MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

4.7.2009

Hallin aarteet ja pähkinävoi

Filed under: Arkiruoka — Meri @ 8.21

Olen tullut niin kovin laiskaksi rustaamaan postauksia, että aina kun meinaan ryhtyä toimeen, päätänkin mieluummin tehdä jotain muuta. Tai olla tekemättä mitään muutakaan. Koska aarteensa haluaa silti aina jakaa niiden kukoistaessa ihailusta, tässä pari omaa viime aikain suosikkiasiaa.

Hakaniemen halli

 • Lentävä lehmä: piemontelainen kypsä vuohenjuusto, Ahon maustamaton homogenoimaton jogurtti, luomuvoi ja aurinkokuivatut tomaatit (ihan eri kamaa kuin se purkkischeisse). Plus kaikki muut juustot.
 • Tuffen herkut: leipomo, jossa asioimme viikko sitten ensi kertaa ja nyt se jäi heinäkuuksi lomalle. Hiivattomia patonkeja, joista seitsemän viljan versio vei kielen totaalisesti mennessään. Italialaisittain.
 • Makkarapuoti (ei mitään mielikuvaa nimestä, mutta Delideliä vastapäätä): fenkolilla maustettu villisianmakkara, ohuina siivuina edellä mainitun patonginviipaleen päällä, väliin voita. Tätä ei moni voita.
 • Elävän ravinnon koju, makkarapuodin vieressä: vehnänorasmehu jääpalakuutioina, maailman näppärin ujauttaa joka-aamuiseen vihreään smuutiin.
 • Lentävän lehmän viereisen leikkelekaupan kinkkuleike sekä Lehmää vastapäätä olevan leikkelepuodin savusaunapalvi.

Näiden lisäksi luonnollisesti Reitin kalasta savukalat, Töölön kalasta tunapihvit, vihanneskaupasta kasvikset, Reinin lihasta lihat. Torilta lisää vihanneksia ja uudet peruna ja mansikat. Helevetti että kannattaa asua apajilla!

Itse tehty pähkinävoi

 • n. 200 g pähkinöitä (esim. manteli, cashew tai maapähkinä)
 • ripaus suolaa

Paahda pähkinät (jos haluat) uunissa, saa olla melko kuuma, mutta vahdi etteivät pala. Pistä suristimeen ja suolaa hiukan, surauta pitkään ja hartaasti. Huom! Älä laita liikaa pähkinöitä kerrallaan, pienissä satseissa tulee paras lopputulos, ainakin omassa pikkusurauttajassani. Pähkinä menee ensin jauhoksi, mutta koneesti riippuen nopeammin tai hitaammin se lopulta luopuu öljystään ja muodostuu tahna. Äläkä siis tyydy kuivaan tahnaan, vaan hurista niin kauan, että tahna on kosteaa ja valuvaa. Pähkinälajien välillä lienee yksilöllisiä eroja, mutta lopputuloksena tulee siis olla pähkinävoi. Jos haluat rouhetta tai purutuntumaa, ota alun surautuksen jälkeen pieni osa pähkinärouhetta sivuun ja sekoita se lopuksi joukkoon.

Tämä on puhdasta kultaa, kun on metsästänyt mantelivoita ensin ikuisuuden löytämättä sitä mistään. Nyt se löytyi oman kaapin manteleista.

17 Comments »

 1. Minun vakiopaikkoihini Hakiksessa kuuluu Liha-Haka, joka myy noita epätyypillisempiä ruhonosia erittäin mukavaan hintaan, ja aina tuoretta: Broilerin sydämiä, maksoja ja kivipiiroja, naudan hidasta keittolihaa, sian keuhkoa, edullisia spareribsejä, joita käy hakemassa koko pääkaupunkiseudun aasialaisväestö. Viimeksi ostin siansorkan, 1,90 €/kg!

  Comment by Mirka — 4.7.2009 @ 14.23

 2. Mirka, Liha-Haka taitaa olla se, josta kinkkuleikettä ostan. SIellä on yks punttituttu töissäkin, vien terveisiä että toinenkin tyytyväinen asiakas 😉 Spareribsit täytyy vinkata Lihansyöjälle 😛

  Comment by ylimuuli — 4.7.2009 @ 15.21

 3. Tuo vuohenjuusto on niin hyvää! Olisihan tuossa ytimessä asumisessa puolensa…

  Millaisella surruuttimella tuo pähkinävoi onnistuu? Mulla on vaan sauvasekoitin, joka on kyllä ihan paras kodinkone terävän veitsen ja kunnon leikkuulaudan lisäksi mutta viime aikoina on kyllä alkanut tehdä mieli jonkinlaista tehosekoittajaa. (kun vaan vielä keksisin, että mihin sen tuolla keittiössä saisi mahtumaan…)

  Comment by Emma — 6.7.2009 @ 9.31

 4. Emma, mun surruutin on sellanen extended sauvasekoitin, siinä on sauvan lisäks blenderi ja sitte tollanen pikkusurruutin jolla teen nuo tahnat. Braunin kone, ihan helkkarin tyytyväinen oon ollut. Sain lahjaksi pari vuotta sitten (ehkä kolme?) ja on kestänyt aivan tajuttoman ahkeraa käyttöä. Myös jää menee murskaksi. Kuitenkin muovia koko laitos ja noin nätisti on palvellut, se on mun rakkain keittiökone. <3 Tosin kaikki koneet mitä on, on rakkaita, sillä turhaa ei ole. Paitsi Lihansyöjän leivänpaahdin (jonka sai kavereiltaan joskus lahjaksi) on kyllä pääasiassa yläkaapissa, niin hieno kuin se onkin. Miten sitä voikin kiintyä joihinkin tavaroihin ;-D Niinkuin kaasuhellaan <3

  Comment by ylimuuli — 6.7.2009 @ 19.13

 5. Onko kukaan käynyt tuolla? http://www.viisitahtea.fi/content/view/4153/1/

  Comment by Mirka — 8.7.2009 @ 14.06

 6. Jaahans, linkki näköjän ei toimi. Yirtän joskus etsiä paremman. Kysymys oli Lasipalatsiin avatusta herkkumyymälästä.

  Comment by Mirka — 8.7.2009 @ 16.15

 7. Mirka, tarkoitatko sitä maatilatoria? Kävin siellä ensimmäisen kerran viime lauantaina ja ostin kylmäsavuHAUKEA! Voin suositella, vihdoin löytyi hauen muoto josta pidän 🙂 Kaikenlaisia leipiä ja teetä ja Labbyn mausteita ja sen sorttisia siellä oli, ihan kiva paikka. Ja lampaanvieluja! Maitotuotevalikoima suppea jos vertaa Lentävään lehmään, mutta tuotteet niitä samoja hyviä kotimaisia ja paljon luomua. Kovasti mielellään se toinen myyjä (ja varmasti myös omistaja) kertoi tuotteista ja ideasta… Ihan okkei, siis.

  Comment by ylimuuli — 9.7.2009 @ 4.59

 8. Sitäpä juuri!

  Comment by Mirka — 9.7.2009 @ 12.58

 9. hallista parasta on parhialan kauppa! mahti suklaita ja herkku teetä.. ja ite myyjä setä joka tykkää puhua jutuistaan ja esitellä ohjeita.

  mutta miksi patongin pitäisi olla hiivatonta? toisaalta onhan niissäkin hiivaa, sitä ei vaan lisätä se tulee eli kokolailla samaa kamaa.

  Comment by aleksi — 14.7.2009 @ 22.44

 10. Mirka, eikun nyt bongasin Liha-Haan, en olekaan koskaan ostanut sieltä mitään. Se on pelottava paikka lähes-vegetaristille 😀 Mitähän sieltä uskaltaisi ostaa O_O

  Aleksi, ai sä lämpeet Parhikselle. Mä en oo hetkeen käynyt, teet on kyllä parhaita mitä on. Suklaisiin en ole koskenutkaan. Ehkä pitää mennä eksperimentille, täytyy koko halli vähitellen ownaa 😉

  Ja itse saan kovin hiivaisista leipomuksista vatsaoireita, vähempihiivaisuus helpottaa. Muuten ei varmasti pidäkään olla. Sitä paitsi se on järkyttävän hyvää, johtuuko sitten mistä tahansa. Pian se taas aukeaa! Voisitko muuten joskus järjestää täsä Kallion kieppeillä jonkun piknikin johon leipoisit ja temperoisit ja sit vois tulla nauttimaan kiitos 😛

  Comment by ylimuuli — 15.7.2009 @ 5.27

 11. no järkyttävän hyvyys voi johtua mistä vaan mutta juureen tehty on muhinut enemmän niin makuaineita ainakin pitäisi olla enemmän. en ole edes tollasta kauppaa siellä huomannut, musta siellä on tosi huonoja leivonnaisia yleensä, ehkä liian kuuma tai jotain kun kaikki näyttää läsähtäneeltä.

  ja oonhan mä nyt piknikkiä pitänyt, ne on ollut vaan yksityistilaisuuksia 🙂

  Comment by aleksi — 15.7.2009 @ 10.56

 12. Aleksi, nojoo, en ole mäkään lämmennyt niille leipomoille ennen, mutta tähän törmättiin Välispiikin kanssa yhteisellä hallikierroksella kun tuli koestettua sekin leivontakiepaus, joka on siellä hassusti piilossa. Siellä on siis useampi, mutta tämä Tuffe teki vaikutuksen. Kantsuu koklaa. Kunhan avaa taas.

  Ja ymmärrän kyllä kun mun seuraa ei haluta O_O

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 16.7.2009 @ 6.54

 13. joo tiiän sen pikku leipomo kasan joka on siellä piilossa. sitä just haukuinkin 🙂 ..mutta onneksi on parhiala

  Comment by aleksi — 16.7.2009 @ 19.20

 14. Joojoo mutta siellä kuumassa KASASSA on piiiiiilossa Tuffe! Eilen vilkuilin Parhialaa kun kävin Lehmässä ja vihannestiskillä, mutta juuri nyt se ei vedä puoleensa… Anna joku tärppi sieltä.

  Comment by ylimuuli — 17.7.2009 @ 5.02

 15. Muuten, se Lentävän Lehmän viereinen leikkelepuoti on nimeltään Kestoleike. Kannattaa katsoa ja kokea etenkin LOISTAVA palvikalkkuna; ehdottomasti PARAS kalkkunaleike, mitä maailmassa on. Tätä pon syöty jo vuosia. Ja Lentävän lehmän vieressä (toisella puolella) on saatavilla varsin mukiinmeneviä karjalanpiirakoita. Kannattaa katsastaa.

  Comment by Dea — 31.8.2009 @ 20.05

 16. Dea, Kestoleike! Mikä myyvä nimi 😀 Kokeilen palvikalkkunaa jo huomenna. Kiitos vinkistä, hyvin myyty! Karjalanpiiraitakin saatan harkita, jos vaikka Lihansyöjä innostuisi. Karjalan lihasta.

  Comment by ylimuuli — 4.9.2009 @ 20.02

 17. […] ohjearvoja pidempään, tai ainakin nupeista pitää vääntää evästen alle enemmän hönkää.Ylimuulin taannoinen maapähkinävoipostaus oli pyörinyt mielessä jo pidempään ja rohkaistuin nyt kokeilemaan pähkinävoin tekoa, kun […]

  Pingback by Ruokablogeja » Satay-henkiset kanavartaat ja maapähkinävoikastike — 11.11.2009 @ 21.18

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress