MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

18.10.2009

Alakarpin peruna lypsää kermaa

Filed under: Alakarppi,paleo,Side order,Sieniä — Meri @ 19.09

Koska nykyään ei riitä, että viisveisaa hiilareista, vaan on pyrittävä mahdollisimman autenttiseen kivikauden ihmisen ruokavalion jäljittelyyn, kukkakaali, tuo alakarpin armoitettu peruna, paljastaa itsestään jälleen uuden puolen. Muussin lisäksi kukkakaali nimittäin lypsää kermaa! Ai kuinka? Utareet hellalle ja kokeilemaan. En tiedä, asettiko idean päähäni Johan af Gran vai onko se omaa apinainkierouttani, mutta se toimii.

Kivikautinen sienipaistos

 • kukkakaalia
 • luomumunia
 • litra suppilovahveroita
 • herkullista juustoa

Keitä kukkakaalin kukinnot pehmeiksi maustatussa vedessä. Esimerkiksi nautriumglutamaatiton kanaliemikuutio maustoi mainiosti. Soseuta melko löysäksi, enempi keitoksi kuin muusiksi. Lapa sienet uunipannuun. Sekoita n. 4 desiin sakeaa kukkakaalisoppaa kolme munaa ja mausta vielä suolalla, jos tarpeen. Kaada sienten ylle ja raasta päälle reilusti maukasta juustoa. Mustakuorinen Pyreneiden tomme on mieletöntä. Tyrkkää uuniin ehkä 40 minuutiksi (reilu 200 astetta?) ja anna jäähtyä ennen kuin isket kiinni. Kermainen lisäke on primitiivisesti sanoen perkeleen hyvää.

Kokonainen kukkakaali tuottaa soppaa melko lailla suuren määrän, mutta onpahan alkukeitto valmiina. Seuraavassa jaksossa keitämme kukkakaalikermasta kaakaota.

10 Comments »

 1. saako liemikuutioitain ilman E621:stä? oon luullut että vaan joitain fondeja. Vinkkaatko merkkiä niin ei tarvitse itse metsästää.

  välihuomaustus: siskon kaapista löytyvästä grillausmausteessa oli 9,1 prosenttia natriumglutamaattia!!!

  Comment by Merituuli — 18.10.2009 @ 22.14

 2. Merituuli, saa! Maggilta. Merkitty erikseen pakettii ettei sisällä lisättyä nautriumglutamaattia. Se on muuten hurja aine kun alkaa tutkia kaupassa myytäviä tuotteita: esiintyvyys on torakkain luokkaa O_O Onneksi siltä melko hyvin välttyy, kun valmistaa ruokansa raaka-aineista. Sitäkin muuten mietin, käyttävätköhän laitoskeittiöt natriumglutaa… Esim. Palmian. Täytynee selvittää.

  Sain jokin aika sitten tarjouksen lunastaa HK:n leikkelelahjakortin kun uusivat pakkauksiaan ekologisemmiksi ja sen seurauksena kävin sitten hieman kirjeenvaihtoa kanssaan (en lunastanut lahjakorttia) ja selvisi, että HK pyrkii eroon nautriumglutamaatin käytöstä kaikissa tuotteissaan ja jo nyt on melko paljon tuotteita ilman. Että jotain hyvääkin, sillä ilman kuluttajien uutta tietoisuutta siihen tuskin olisi lähdetty. Kun kuitenkin perustelevat sen olevan turvalliseksi tutkittu aine, mitä se “virallisesti” kai onkin. Vaan siis hyvä.

  Comment by ylimuuli — 19.10.2009 @ 6.07

 3. Oi mahtavuutta! RRRakastan kukkakaalia (rakastin jo lapsena mutta mä nyt olin/-len muutenkin outo) ja suppiksia, joten tuo ei voi kuin olla mun herkkua.

  Tuskinpa Palmia on Amicaa parempi. Just viime viikolla raivosin viattomalle kollegalleni, kun tuolla työpaikkakuppilassa joka ainoassa eineessä on sitä perkeleen (anteeksi) glutamaattia. Jos tällainen hengeltään vasenkätinen insinöörikin onnistuu tekemään itsensä ja miehensä mielestä (joskus jopa kuusivuotiaan, ei kyllä kovin usein) ihan hyvää ruokaa ilman jotain keinoglutamaattia, niin luulis sen onnistuvan ruoanlaiton ammattilaisilta…???

  Kiitti maggivinkistä, täytyy käydä kaupan liemikuutiohyllyllä. Mulla on ollut jotain kasvistiivistehässäkkää ja fondeja, joita kyllä tulee käytettyä yllättävän harvakseltaan niitäkin. Mutta erityisesti venekokkailuun tuommoinen glutamaatiton kuutio olis maino.

  Comment by Emma — 19.10.2009 @ 7.24

 4. Kukkakaali on hyvää. Sitä on viime aikoina tullut natustettua parsakaalin, kiinankaalin ja ruusukaalin lisäksi oikein olan takaa.

  Comment by -stjtr- — 19.10.2009 @ 8.14

 5. Hyvä vinkki tuosta liemikuutiosta – joskus ne on kyllä niin käteviä, kun ei ehdi keitellä lientä itse…

  Comment by Nelle — 19.10.2009 @ 12.45

 6. Emma, herkkua se olikin! 😛 IHan ylensöin peräti (ei kamalan harvinaista). Ja hitto vieköön joo noita laitoskeittiöitä! Täytyy laittaa Palmia koville. En oo jotenkin tullut ees AATELLEEKS. Vaikka yleensä eväät onkin. Tänään söin kättärin ruokalassa ja huomenna kans, en muista mikä se lieni…

  MAggi on ihan okei joo, joskus niin näppärä maustamiseen. Vaikka se luomushoyusoijakastike on kyllä kans ihan törkeen käsittämättömän hyvää, helppo maustaja! EIkä glutaa vaan gutaa.

  Stjtr, kaalit on ihania, kun vaan sulaisivat vielä piirun verran paremmin. Vaan soseutettuna sulavatkin. 🙂 Ruusukaali on HERKKUA! Slääh.

  Nelle, jeps, kuutiovarastot uusiksi vaan! Glutamaatittomista fondeista ei tosin ole käsitystä? Täytyykin katsella, kalafondia käytän bouillabaisseen.

  Comment by Ylimuuli Mukkelis — 19.10.2009 @ 14.57

 7. Joihinkin kasvisruokiin glutamaatti antaa selvästi makua. Ongelma on siinä, että teollisuus korvaa sen liikakäytöllä kunnon raaka-aineet, ja esim. kouluruokitut lapset eivät välttämättä enää osaa syödäkään kotiruokaa ilman sitä. Mutta elottomia tomaatteja se elävöittää. Kunnon tomaatissahan glutamaattia on luonnostaan paljon, mutta kunnon tomaatti on kiven alla. Se on siis glutamiinihapon suola, ja glutamiinihappo on yksi yleisimmistä aminohapoista myös ihmiselimistössä. En tiedä osoitetun että siitä olisi haittaa, mutta asiaa tutkitaan. Mahdollista ilmeisesti lähinnä jos veriaivoeste falskaa. (Joo tunnnen kyllä nk. kiinaravintolasyndrooman, mutta en tiedä yhtään sokkokoetta jossa sen olemassaolo olisi saanut tukea. Monta vesiperää sen sijaan.)

  IMO kukkis kannattaa höyryttää. Höyrytysveden jämät voi sitten käyttää ruoanlaittoon, niin ei menetetä kaliumia sun muita vesiliukoisia kivuuksia.

  Comment by Mirka — 19.10.2009 @ 15.51

 8. Rainbowlla on ainakin aromivahveettomia fondeja.

  Olen kuullut huhuja että espoon kouluissa ja päiväkodeissa natriumglutamaatti on kielletty. Peukkua sille!

  Comment by Merituuli — 19.10.2009 @ 21.29

 9. ai niin ja piti sanomani että mekin saimme samanlaisen tarjouksen, mutta emme reagoineet siihen lainkaan.
  me kun olemme irtisanoutuneet leikkeleistä, sillä niissä melkein poikkeuksetta on kaikenmoista ylimääräistä. mutta hyvä jos asiaan on tulossa parannusta. tällä hetkellä olen kyllä niiiiiin rakastunut torilta ostettuun täyspalvilihasiivuun ruisleivän yllä, etten siitä hevillä luovu!

  Comment by Merituuli — 19.10.2009 @ 21.32

 10. Mirka, enpä minäkään täysi glutamaatista kieltäytyjä ole, kaukana siitä. Vaikka aika harvoinhan sitä tulee syödyksi kun omissa ruoissa ei ole, ruokaloissa vain ja ravintoloissa. EHkä kerran viikossa? 😉 Eniten siinä ehkä sylettää se, että on lisätty jotain “ylimääräistä”, joka ei oikein ole mauste, vaikka makua parantaakin. Eikä huvita tietysti olla osa tieteellistä koettakaan, jos siinä sitten jollain kerralla ei tulekaan vesiperä.

  Oikeassa olet, höyryttäminen olisi kukkikselle lempein kypsennyksen muoto. Itse keitin niin vähässä vedessä että soseutin sen kaiken mukaan, MITÄÄN EI HUKATA! 😀

  Merituuli, haa, kiitos vinkistä! Ja juu, Espoosta oli jokunen aika takaperin uutisissa, hieno juttu. Enkä minäkään kaupan leikkeleitä syö kuin aniharvoin, haen kaiken hallista. Yleensä tällä hetkellä grillikalkkunaa. Ja onhan noi esim. vanhan ajan savusaunapalvit ja muut JÄRKYTTÄVÄN hyviä, noloo. Ja sitte se fenkoli-villisikamakkara, joka ei tosin oo kai sit leike. Nom nom nom.

  Comment by ylimuuli — 20.10.2009 @ 7.04

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress