MonkeyFood Ylimuulin apinanruokakeittiö ruokkii päätä ja häntää

11.12.2009

All I want for X-mas, is Raw

Hörhönä on hyvä olla kaukana maailman pahuudesta ja hippeyden hempeään telttaan kietouduimme Elävässä joulussamme viime lauantaina, kun Kulinaarimurusten muru Välispiikki sekä kommentoija-Emma ryömivät sillan alta muulin koloon varpahillaan. Herkkua ol meillä monenlaista ja ruokahan maistaa. Tässä ohjeet raakaan jouluun. Tontut diggaa.

salaatti

Muuli Mariahin raaka joulumenu

 • Alkuun: elävän ravinnon leipää, cashew-majoneesia, alfalfaituja
 • Pääruoaksi: pestopastaa, sieni-tattari- sekä punajuuri-piparjuuri-salaattia

Elävä leipä muistutaa maultaan elävästi kypsennettyä pitsaa ja menee cashew-majoneesin hiukan pehmentämänä vieraideni mielestä täysin oikeasta leivästä. Siis täydestä. Ohje on Englannin “johtavan” raakaruokachefin käsialaa ja blogissaan kovasti kehuttu, The Best Thing Since Sliced Bread. (Vaikka leivän leikkaaminenhan se nimenomaan hauskaa on, tai murtaminen, sen Hesuskin taisi.) Mittayksikkönä on cup, joka on yhtä kuin 2,37 dl. En muuntanut mittoja, sillä olen vihdoin onnistunut hankkimaan Etolan ihmeellisestä kumin ja muovin maailmassa merkillisen vaaleanpunaisen, eläimenmuotoisen mutta toimivanpuolen cup-mitan.

leipä

Elävä leipä

 • 0,25 kuppia oliiviöljyä
 • 0,5 kuppia aurinkokuivattuja tomaatteja
 • 1,5 kuppia mantelijauhoa
 • 0,5 kuppia pellavansiemenjauhoa
 • 2 pienempää tai 1,5 keskikokoista kesäkurpitsaa
 • 1 omena
 • 1,5 rkl sitruunamehua
 • 0,5 tl suolaa
 • 2,5 rkl välimerellisiä mausteita (esim. oreganoa, timjamia, meiramia, Provencen yrttejä… )

Lykkää blenderiin öljy, tomaatit, pilkotut kesäkurpitsat ja omena, suola, sitruunamehu ja mausteet, sekoita. Lisää mantelijauho ja anna koneen taas käydä, sitten pellava. Blendaa kunnes seos on tasaista ja hiukan kuohkeaa. Levitä kuivurin tasoille leivinpaperia ja levitä massaa lastalla ohueksi kerrokseksi (tässä tein itse VIRHEEN ja Lihansyöjän piti paikkailla kun istuin jo autuaana teatterissa) leivinpaperille. Kuivata ensin kaksi tuntia kovemmassa lämmössä, sitten käännä leivät toiselle leivinpaperille ja vedä varovasti pohjapaperi pois ja jätä jälleen kuivuriin n. 8 tunniksi, 40 asteeseen. Sitten pitäis olla leipää kasassa.

Voi tehdä uunissa kuivattamalla, matalassa lämmössä ja kunnes pysyy kasassa.

Käshyymajoneesi on hyvää ja helppoa, tein alla olevasta ohjeesta puolikkaan annoksen. Käshyy on niin pehmoinen pähkylä, että sitä jauhaa säyseämpikin blenderi. Suositan.

Cashew-majoneesi

 • 1 kuppi cashewta
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 0,5 tl suolaa
 • 2 rkl sipulia hakkeluksena
 • 0,25 kuppia vettä
 • 0,5 tl agavea

Kaik sinne muusaimeen ja kunnon hyrräytys karusellissa, jotta tulos on samettisen pehmeä.

Pestopastan makarooniosuutta läksin tekemään tuttuun tyyliin kurpitsasta. Kesäkurpitsa on se kaikkein läheisin ystävä, mutta myös Butternut, armaani, on taas ollut useasti läsnä ja niin tässäkin. Talvikurpitsaa siis ohuiksi suikaleiksi kuorimaveitsellä, juureskuorimella tai juustohöylällä, kesäkurpitsaa myös. Voi antaa kypsyä hetken kuivurissa, mutta varoitan: volyymi pienenee merkittävästi o_O

Nyt kun pasta on kasassa tehdään pesto. Jotta tulos olisi ehdasti raw, on parmesaani jätettävä itkemään Lehmän hyllylle. Tilalle ei tarvitse välttämättä mitään, mutta kokeilin hurmaavan henkevän Aletheian ohjeen mukaisesti ns. ravintohiivaa (mikä lienee oikea suomennos?) eli nutritional yeastia. Eikö kuulostakin herrrrkulliselta. Mutta se on! Pähkinäisen juustoinen maku, käytetään esimerkiksi popkornien maustamiseen. Niitä tein kuitenkin vasta vieraiden lähdettyä.

pestopasta

Ai niin! Käytin pestossa thai-basilikaa normaalin sijaan ja se antoi pestolle aivan tuoreen ulottuvuuden, aniksisen maun, josta nautimme kaikki.

pesto

Raaka pesto

 • kunnon puntti thai-basilikaa
 • 3 rkl pinjansiemeniä
 • 1 valkosipulinkynsi
 • 1 rkl ravintohiivaa
 • reilusti luomuoliiviöljyä
 • suolaa

Basilikasta lehdet blenderiin ja kaikki muu päälle, kone käyntiin ja sitten vaan öljyä lisää niin kauan, että on sopiva koostumus. Maista suola kohdalleen. Lopuksi vielä notkeutin itse hiukan vedellä, kun en kyennyt laittamaan enää öljyä, mutta tässä (sää) saat olla varovainen, ettei maku laimene. Ei laimennut MULLA. 😛 Ihan siis oikeaa perinteistä pestoa, kuten Aletheiakin kommentoi, tosin ilman sitä Parman hikikönttää.

Salaateissa ei ollut mitään niin ihmeellistä, tuo punajuuri-piparjuuri oli peräisin Hakaniemen hallin Tuoreverso-puodista, ja se oli fääääntästik!

Ja vielä ihanaakin ihanampi JÄLKKÄRI, brownie joka vetää vertoja ihan normibrownieille ja piekseekin ne. Täyteläinen maku, riittävän makea muttei liian, syvällinen kokemus. Puolukat tekivät siitä täydellisen. Nauti sellaisenaan, ilman sitä banaanijäätelöä. Se sitten erikseen. Ohjeesta tein puolikkaan, tuloksena oli muistaakseni viisi tai kuusi brownieta.

rawnie

Rawnie eli raaka brownie (edelleen Aletheian ohjeella, sydämellinen kiitos tästä!)

 • 1 kuppi kurpitsansiemeniä tai saksanpähkinöitä (laitoin n. puolet ja puolet)
 • 1 kuppi rusinoita
 • 12 taatelia (näitä oli vain kolme, joten lisäsin pari kuivaa viikunaa)
 • 0,5 kuppia raakakaakaojauhoa tai carob-jauhetta (laitoin ehkä hiukan alle kun käytin kaakaota enkä carobia
 • 5-6 rkl luomukookosöljyä
 • 1,5 tl kanelia
 • 2 tl lucumaa
 • ripaus suolaa
 • 1/3 kuppia puolukoita

Muut blenderiin, mutta jätä puolukat rannalle hetkeksi. Surauta massaksi ja sekoita sitten käsin pyöritellen puolukat joukkoon. Jäisten puolukoiden lisäämisessä oli jännä efekti: niiden lisääminen kovetti kookosrasvan nopeasti ja aikaansain upeita pallukoita! Toimii kympillä. Ja sitten vielä kuorrutus.

Kuorrutus

 • raakakaakaojauhoa
 • luomukookosöljyä
 • agavea

Tee sopivanpaksuinen seos ja kuorruta rooniet. Säilytä jääkaapissa, paranevat vain päivän, parin odottelusta.

Että huhhuh mitkä kekkerit! Jeepers creepers. Lisänä oli vielä bonussektorilla kaikenlaista kummaa ja aivan tosi karkinhyvää passionhedelmäkuohuviiniä, joka piti spiritit hilpeän maallisina huolimatta elävän ravinnon henkisistä pyrinnöistä. Kauhun tasapaino.

nvy

Ps. Oli meillä kukkiakin.

juustokukka

Pps. Onks Välispiikki NYT tarpeeks kuvia??!??!?!?!??! HÄH 😀

15 Comments »

 1. On tarpeeks kaikkee! Kiitos hilpeistä pileistä 😀

  Comment by Välispiikki — 11.12.2009 @ 10.13

 2. Voi Muuli sinä senkin pieni aivopesijä, sinun takiasi olen löytänyt itseni muutamaankin otteeseen miettimästä raakaruokajuttuja. Eihän minua moiset hömpötykset edes kiinnosta….vai kiinnostaako sittenkin?

  Comment by Martina — 11.12.2009 @ 11.48

 3. Mietin joskus, löisikö raaka ruoka itsensä helpommin läpi jollain toisella nimellä.. Se voi jo säikäyttää jonkun. Enpä ole itsekään kovin tietoisesti hakeutunut (vielä) raa’an luo, mutta ehkä ehkä joskus. Täytyy sanoa, että pesto kuulosti herkulta, vaikka ravintohiiva vähän kuulostaakin aika jännältä. Mutta mikä tuo kukkajuttu on? Raakaa jäätelöä, jossa on yrttejä?!?

  Comment by Rauna — 11.12.2009 @ 13.31

 4. Hei, aivan mahtava postaus. Ja tosi rohkeeta vetää raa’at pikkujoulut normisafkailijoille, itse meinasin uskaltaa väsätä huomisille tyttäreni synttäreille raakapainotteisen tarjoilun. Itse tykkään että ravintohiiva on tosissaan aika mainio lisä raakapestoon, sekä juustoisen makunsa puolesta että tietysti myös ravintoarvoa ajatellen. Ja voi että kun sydäntäni lämmittävät puolukkabrownie-kehut, ne kun ovat ihan oma ideani ja henkeni ja sieluni ruumiillistuma. Nams.

  Comment by Aletheia — 11.12.2009 @ 14.04

 5. Oijoi, mitä herkkuja! Toivottavasti itsekin pääsen joskus viettämään raa’at pikkujoulut. Mutta sitä ennen tarvitaan sitä aivopesua, jota aionkin suorittaa ens vkl raw-maistiaisten voimin…pitäkää peukkuja =)!

  Comment by Mia Lucia — 11.12.2009 @ 17.20

 6. Hah! Olisin ihan törkeän kateellinen, ellen olisi itse ollut pöydän ääressä 🙂 Koitin hetken miettiä, mistä pidin eniten mutkun kaikki oli herkkua. Lucky me 🙂
  Ai niin ja pitää muistaa ostaa se pata ennen huhtikuuta. Mikä ihana tekosyy mennä vähän shoppaamaan…

  Comment by Emma — 11.12.2009 @ 18.42

 7. Uu laa, mahtava ateria! Rawniet menee testaukseen heti kun saan blenderin näppeihini (joulupukki, oletan että luet tätäkin blogia). Mmmmm.

  Comment by Jytis — 12.12.2009 @ 13.45

 8. Välispik, hyvä jos passaa tää kuvakollaaassshi. Eikä pileet olis olleet samat ilman sua (ja Nvyä :-P) <3

  Martina, niitä kannattaakin miettiä tai sitten ihan vaan kummemmin miettimättä kokeilla! Ja onhan tavallinenkin salaatti jo raakaruokaa, sitä ei sovi väheksyä 🙂

  Rauna, olen itse pohtinut nimiasiaa myös. Omassa mielessäni raakaruoka on jo tuhannesti parempi kuin hihhuli "elävä ravinto", ja raakaruoka mielestäni ajatellaan helpommin osana tai pääasiallisena ravintona, kun taas elävän ravinnon koulukuntaan kuuluu melko puristinen pidättäytyminen myös mm. suolasta. Mutta ehkä raakaruoka kokee vieläkin uuden, mainstriimimmän tulemisensa jollain taas tuoreella nimellä. Keksitkö? 😀

  Ja kukka ei todellakaan ole jäätelöä! Se on lentävän Lehmän haisevin vuohenjuusto joka on kiedottu mätiin lehtiin, Emma toi sen maistettavaksi 😀 Ihan töykeen stydiä kamaa, HUHHUHUH! Olipa elämys.

  Aletheia, oi kiitos ja kiva kun ei haittaa tämä ohjeidesi uudelleenjulkaisu 🙂 Rawniet olivat tosissaan niin eetusen hyviä, että ostin tänään taas lisää taateleita ja viikunoita jotta saan niitä pian taas tarjota. Ihan keeper! Ja ravintohiiva tosiaan on merkillisen maistuvaa. Hyviä synttäreitä! En epäile hetkeäkään etteikö sun mielettömät tarjoilut uppoaisi, edelleen haaveilen niitä korvapuusteista.... Ehkä teenkin, jos kaapista löytyis sopivat ainekset.

  Mia Lucia, peukut on varpaistakin pystyssä, ja onhan tää raakailu nyt niin ajassa että kaikki jotka haluu olla hip ja kuul kyl kokeilee ja lämpeekin 🙂 Aivopesulla tai ilman. Aivopesupähkinällä O_O

  Emma, hahahaha.... 😀 Ihana kun olitte taas! ...en malta odottaa niitä kekkereitä, iiiiiiiiiii. On se vaan mieletön rikkaus kun voi syödä raakaa ja tuoretta ja kypsää ja juustoa ja ihan kaikenlaista hyvää.

  Jytis, kai oot tilannu oikein hyvän blenderin! Ens brunssille voisin kuivatellakin jotain 🙂 Joks meni muutto?

  Comment by ylimuuli — 12.12.2009 @ 14.43

 9. No paras mahdollinen tehomurskaaja olis toiveissa mutta riippuu pukin taloudellisesta tilanteesta. Tai siis luulen että joudun itse maksumieheksi 🙂 Joo kuivattuja juttuja joo! Täällä mä vielä laatikkokasan keskellä pyörin mutta heti alkuviikosta kasa liikkuu!

  Comment by Jytis — 12.12.2009 @ 21.15

 10. UU, tohon leipäreseptiin en ookkaan vielä törmännyt, vaikuttaa mahtaisalta ja varsin tarpeelliselta kokeilla! Raakaa pikkujouluruokaa, oikein!

  Ja voi kuinka kissakeittiökin taannoin syksyllä hurmaantui Aletheian puolukkabrownietaikinasta, oon pyöritellyt siitä jo useaan otteeseen kakkua ja muffinssia ja kuorrutuksella ja ilman. Puolukka+kookosöljy+suklaa=LOVE.

  Comment by Johanna — 23.12.2009 @ 15.17

 11. Johanna, browniet on kyllä aivan voittajatuote, ei voi muuta. Pakko pistää taas kasaan jahka selviää näistä joulun herkuista… 🙂

  Comment by ylimuuli — 26.12.2009 @ 8.32

 12. […] Noh, tämä raaka-brownie eli rawnie eli rooniehan on silkkaa superruokaa ja fantastista balsamia ruumille, joten kuolema kuittaa univelat ja roonie reissuhorjahdukset! Ohjeen pohjana tuttu Aletheian juttu, olen kokannut ennenkin.  […]

  Pingback by MonkeyFood » Roonie, my love — 30.7.2012 @ 19.33

 13. rating Green Pineapple f? r v? rt? you: I have?? kr? sa on b? children? ra toys? u m? if T? is. so clear? vs (blue). I liked the D? se lies? t there kr? sas me along mal? m (AIM)?, not spryead? boot vis?. I tats? f chlich Rustoleum use the color? r p the plastic tab, k I you want to say, I am thinking ability, It was not so good I am thinking ability that da?? ji t? after you that the crepes. I se them?? m, they?? m even? k?? kr? sa kodolsint? Base f? r plastic!

  Comment by Mrinmoy — 28.12.2015 @ 8.59

 14. Bonjour,Sauriez-vous par hasard où on peut acheter ce XPS ONE 24 ? Je le trouve sur le site de DELL US mais sur aucun site européen…Merci,Emmanuel

  Comment by http://www.ionicbathfootdetox.com/ — 29.4.2016 @ 3.24

 15. to us, “We are in the audience” – the implication being that even though we are the performers in this concert, it is God who is putting on the show, and we too are included in the audience of God’s show. We too will reap the blessings of being at God’s concert.  |  

  Comment by car insurance quotes — 4.6.2016 @ 13.37

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress